Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Gazeta Shqip: «Πηγαίνουν φωτοαντίγραφο του απογραφικού δελτίου στο ελληνικό προξενείο Κορυτσάς»


Οκτώβριος 4, 2011.


Ως σκάνδαλο χαρακτηρίζει η αλβανική εφημερίδα το αίτημα των ατόμων που δηλώνουν ελληνική ιθαγένεια να βγάζουν φωτοαντίγραφο της δήλωσής τους.


«Η απογραφική διαδικασία στη νοτιοανατολική περιοχή της Κορυτσάς, κατά την έναρξή της , συνάντησε αρκετές περιπτώσεις χειραγώγησης των δηλώσεων, όσο αφορά, την εθνικότητα, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη επίσημα αλλά τίθεται θέμα για την τακτική εκτέλεση της διαδικασίας αυτής.



»Δύο ημέρες μετά την έναρξη της καταγραφής του πληθυσμού και των κατοικιών, στην πόλη της Κορυτσάς υπάρχει αμφισβήτηση ως προς τον τρόπο της δήλωσης της εθνικότητας. Μερικοί κάτοικοι της Κορυτσάς, όπως έγινε γνωστό, έχουν δηλώσει ελληνική ιθαγένεια και έχουν ζητήσει τη λήψη ενός αντιγράφου του απογραφικού δελτίου, ιδιαίτερα το τμήμα το εγγράφου που καθορίζει τη δήλωση της εθνικότητας.



»Σύμφωνα με τους απογραφείς της Στατιστικής Υπηρεσίας οι πολίτες που ζητούν αντίγραφο του απογραφικού δελτίου για τη δήλωση της ιθαγένειας πιθανόν να το προσκομίσουν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά ή , ακόμα, και στους φορείς που ασχολούνται με την προστασία των συμφερόντων της ελληνικής κοινότητας.
»Ωστόσο, αν και δεν αμφισβητείται η υπόθεση αυτή, εντούτοις δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα», γράφει η εφημερίδα.


Ο Sami Meçollari, από τα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στην Κορυτσά, ως υπεύθυνος για την απογραφική διαδικασία, διευκρινίζει ότι η καταγραφή της εθνικότητας και της θρησκείας δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη απογραφή και ως εκ τούτου δεν έχει καμία αξία και αν αντιγραφεί. Αν και νομικά,- δηλώνει ο υπάλληλος της Στατιστικής- η απογραφή δεν επιτρέπεται να ελέγχεται από άλλες μη εξουσιοδοτημένες δομές και ειδικά από ένα ξένο κράτος, αλλά λόγω ενός άτυπου συμβιβασμού, οι όποιες αντιδράσεις θα έφερναν μια τεχνητή στρέβλωση στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.


«Ας μην ξεχνάμε ότι το (ελληνικό) Προξενείο χρειάζεται επαλήθευση όλων εκείνων που ισχυρίζονται ότι είναι Έλληνες, και το οποίο (προξενείο) εξακολουθεί να διοικείται από τον Θεόδωρο Οικονόμου, ο οποίος πριν περίπου ένα χρόνο είχε δηλώσει ότι οι Αρουμάνοι είναι Έλληνες και τους κάλεσε να απογραφούν ως Έλληνες. Επίσης, υπάρχει και μια άλλη οργάνωση που επιδιώκει να απογράφονται ως Έλληνες είναι αυτή που καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο, επειδή κατέστρεψαν αλβανικούς τάφους για να φτιάξουν ένα μνημείο στους Έλληνες στρατιώτες» (υπονοεί την τοπική οργάνωση της Ομόνοιας και το μνημείο στη Μπομποστίτσα).


Ο Meçollari θα προσθέσει ακόμη ότι στο Δήμο Ligenas, ο οποίος κατοικείται εξ ολοκλήρου από σλαβικό πληθυσμό 5.000 ατόμων η διαδικασία της απογραφής έχει ξεκινήσει κανονικά, αν και είχε προειδοποιήσει ο επικεφαλής του Δήμου για μποϊκοτάζ ή άρνηση στην απογραφή.


Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις άρνησης απογραφής κατοίκων της Κορυτσάς στο τμήμα του εντύπου που αναγράφεται η ιθαγένεια και η θρησκεία.


Αν και ο αριθμός αυτός ήταν περιορισμένος, καταγράφηκε ως πρόβλημα των απογραφέων με τους κατοίκους της Κορυτσάς.




--
Πηγή: Gazeta Shqip
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου