Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Απογραφιάδα


Περιμένοντας τη «δική» μας απογραφή...

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και ιδιαίτερα οι ασχολούμενοι με τα κοινά, βιώνουν μία περίοδο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Aπογραφιάδα»! Εάν κάποιος «περαστικός» επισκέπτονταν τα Βορειοηπειρωτικά blog, τους δύο προηγούμενους μήνες, θα καταλάβαινε ότι το μοναδικό πρόβλημα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών είναι ότι δεν ξέρουν πόσοι είναι! Όλα τα προβλήματα τα λύσαμε και το μόνο που μας έμεινε είναι τα «νούμερα» μας!
Η απογραφή πληθυσμού δεν είναι υπόθεση της Ομόνοιας, του Μέγκα, της ΝΕΒ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα.

Είναι υπόθεση και υποχρέωση κατά κύριο λόγο του αλβανικού κράτους που πρέπει να ξέρει εκτός των άλλων και τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων. Οι εθνικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, μπορούν να συμφωνούν ή όχι με τη διαδικασία ή ακόμα και να απέχουν. Σε κάθε περίπτωση η σωστή αντίδραση είναι η καταγγελία στους εγχώριους και διεθνείς φορείς και όχι ο αλληλοεντυπωσιασμός μας. Η μόνη ανακοίνωση (από τις πολλές που βγήκαν) που έβαλε το θέμα σε μια σωστή βάση ήταν αυτή της ΣΦΕΒΑ. Καταγγέλλει τη διαδικασία, καταγγέλλει την απάθεια του ελληνικού κράτους και αναγνωρίζοντας τη συναισθηματική αξία που έχει η δήλωση της εθνικότητας για τους Βορειοηπειρώτης, ειδικά στις μη αναγνωρισμένες περιοχές, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση – ως την μόνη που μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά - να διασφαλίσει το δικαίωμα σε όσους θα ήθελαν να προσέλθουν στην απογραφή. Ακούμε συχνά να λέγεται: «Η Ελλάδα τώρα δεν ξέρει που έχει το κεφάλι της, με μας θα ασχολείται»; Δηλαδή σε περίοδο οικονομικών κρίσεων η εξωτερική – εθνική πολιτική δεν λειτουργεί; Μήπως θα πληρωθούν υπερορίες οι διπλωμάτες; Το ΥΠΕΞ της Ελλάδος στην ανακοίνωση του, εξέφρασε απλώς την πικρία του γιατί η Αλβανική Κυβέρνηση δεν ήρθε σε συνεννόηση με τις μειονότητες, καμία άλλη τοποθέτηση για το όργιο των παρατυπιών, καμία δήλωση γιατί οι αλβανοί απογραφείς αρνούνταν να καταγράψουν τους Έλληνες εκτός μειονοτικών ζωνών!
Οι είκοσι μέρες της απογραφής (που μετά έγιναν τριάντα), για κάποιους κύλισαν αργά και βασανιστικά, για κάποιους αδιάφορα και για εμάς τους μπλόγκερς με περισσότερες ώρες στον υπολογιστή, μήπως μας ξεφύγει κανένα δελτίο τύπου που μπορεί να φώτιζε ή να συσκότιζε ακόμα πιο πολύ τους πελαγωμένους Βορειοηπειρώτες, ως προς τη συμμετοχή τους. Κάποιοι πανηγύριζαν όταν η θέση κάποιου πολιτευτή της Ελλάδος ήταν κοντά στη δική τους, δεν έλειψαν μάλιστα και οι υποδείξεις συναίσθησης προς τομεάρχες!
Το αντίδοτο ή το πυροτέχνημα για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση ήταν μια «δική μας» απογραφή! Πρόταση που είχε κάνει το Μέγκα τον Φεβρουάριο, την οποία χαρακτήρισε ως ανεύθυνη ο κ. Ντούλες (συμφωνούσαμε και εμείς), για να την επαναφέρει ο ίδιος τον Οκτώβρη, αφού είχε αρχίσει η απογραφή, και μετά την απόφαση της Ομόνοιας για αποχή. Μία δική μας απογραφή δεν θα ήταν κακό να γίνει, αλλά εκτός του ότι είναι αδύνατο, δεν θα έχει καμία νομική ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσημη κρατική. Βεβαίως θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και μπορεί να μας γράψουν τα βιβλία της ιστορίας αλλά δε νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο. Για τους εμπνευστές αυτής της πρότασης υπάρχει άλλος τρόπος για να τους γράψει η ιστορία και θα ήταν μάλιστα πολύ πιο ωφέλιμος για τον τόπο.
Αντί της δικής μας απογραφής, νομίζουμε πως οι εκτιμήσεις αρκούν. Εμείς κάναμε τη δική μας και βγάλαμε ότι οι πολίτες της Αλβανίας που έχουν Ελληνική συνείδηση (εντός και εκτός Αλβανίας), είναι κάτι παραπάνω από 200.000. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που έχουν ελληνική καταγωγή και αφομοιώθηκαν, αλλά ακόμα και αν εμείς κάνουμε το ερωτηματολόγιο και προβλέπαμε πρόστιμο σε περίπτωση που δεν δήλωναν έλληνες, δε νομίζουμε ότι θα άλλαζε το αποτέλεσμα. Για να μην παρεξηγηθούμε να πούμε σε αυτό το σημείο πως είναι υποχρέωση όλων μας να μην εγκαταλείψουμε τους αφομοιωμένους αυτούς Έλληνες που εντοπίζονται κυρίως στο βλάχικο πληθυσμό, γιατί ο εθνικισμός των τελευταίων 100 χρόνων στην περιοχή των Βαλκανίων ήταν ποιο επιθετικός στις αφομοιώσεις παρά στις εδαφικές διεκδικήσεις.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, δεν πρόκειται να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον να είχαμε άλλους 50.000 Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο, παρά 100.000 Βορειοηπειρώτες στην Αθήνα ή στις ΗΠΑ. Αν πάλι έχει τόσο μεγάλη σημασία, αν αυτό το νούμερο είναι 200 ή 300 χιλιάδες, τότε να γίνει η «δική μας» απογραφή, εμείς θα κάνουμε έκκληση συμμετοχής και για αυτήν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου