Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πρώτη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου στους Δρυμάδες - Αύριο στη Χιμάρα

Η παρουσίαση έλαβε μέρος σε καφέ – ρεστοράν των Δρυμάδων την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί. Το στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο της Χιμάρας χαρακτηρίζεται από τους μελετητές ως ένα σχέδιο 'ήπιας ανάπτυξης'.
Τα σημεία κλειδιά είναι:
Οι ζώνες τουριστικής ανάπτυξης
Το ουσιαστικό του μύνημα είναι ότι οι νέες προτεινόμενες ζώνες ανάπτυξης βρίσκονται στις ακτές, με εξαίρεση κάποιες ζώνες γύρω από τους υπάρχοντες οικισμούς προτεινόμενες ως κατάλληλες για οικιστική ανάπτυξη.

Παραδείγματα: η περιοχή του Πόρτο Παλέρμο, η ναυτική βάση, προορίζεται για ζώνη τουριστικής ανάπτυξης τύπου 'resort'. Η ελάχιστη επιφάνεια οικοπέδου προς ανάπτυξη είναι 35ha. Οι μελετητές φρόντισαν να δείξουν λαμπερές φωτογραφίες θερέτρων με πισίνες και θάλασσα στο βάθος, εικόνες χλιδής και πολυτέλειας αντικρουόμενες στην υπαρκτή πραγματικότητα του εφαρμοσμένου τουρισμού στην Αλβανία. Σημείωσαν ότι η περιοχή θα είναι προτιμότερο να αναπτυχθεί από Ένανεπενδυτή, εφόσον πρόκειται για τόσο μεγάλη επένδυση. Δεν προσέθεσαν πως όλα τα υπάρχοντα δείγματα τουρισμού τέτοιου τύπου λειτουργούν ως 'all inclusive', με λίγα λόγια οι ντόπιοι δεν βλέπουν ποτέ τουρίστες και οι τουρίστες βλέπουν μόνο τις σάουνες και τα εστιατόρια του συγκροτήματος. Ήταν ωραίες όμως οι φωτογραφίες με τις βίλες με τις προσωπικές τους πισίνες και τα bangalows κάτω από τους φοίνικες, θα μπορούσε κανείς να πει πως σήμερα είδαμε ένα best of από ταξιδιωτικά περιοδικά. Εικόνες από μοντέρνες τουριστικές κατοικίες, από θέρετρα, από Γαλλική ριβιέρα, από χωριά των άλπεων, από τα Ζαγοροχώρια πληρώθηκαν 200.000 και κάτι παραπάνω από τον προυπολογισμό του Δήμου.
Πόρτο Παλέρμο και Δραλέο αποκτούν τον ίδιο χαρακτήρα (resort), ούτως ή άλλως άδεια είναι. Δρυμάδες, Γυάλι, Λιβάδι και Ποτάμι θα μείνουν για τους μεσαίους. Ας χτίσουν αυτοί που ήδη πρόλαβαν, και όσοι ακόμα καταφέρουν να βγάλουν έγγραφα ιδιοκτησίας.
Οι ζώνες κατοικίας
Οι κάτοικοι των χωριών ας επεκταθούν γύρω από τους οικισμούς τους και ας χτίσουν τις διώροφες κατοικίες της ελληνικής περιφέρειας απ' όπου θα γυρίσουν (εφόσον το σχέδιο δεν προβάλλει ρυθμίσεις χαρακτήρα της δόμησης πέρα από την κάλυψη και τον συντελεστή δόμησης), γιατί κάποιο ποσοστό από το 68% της μετανάστευσης θα πρέπει να γυρίσει με την νέα τάξη της κρίσης. Σε αυτή την επιλογή υπάρχει μια ιστορική συνέπεια, καθώς προτιμούνταν οι ορεινές ζώνες από τις παραλιακές για την τοποθέτηση των οικισμών. Οι παραλιακές ζώνες θεωρούνταν ακατάλληλες για την υγεία και επικίνδυνες λόγω των πειρατών.
Οι ζώνες παραθεριστικής κατοικίας, ή αλλιώς εξοχικής κατοικίας ή second home
aka Villas. Πίσω από την πρώτη (κυριολεκτικά) γραμμή με τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες τουρισμού, έρχονται τα εξοχικά. Η σειρά πρέπει να είναι κάπως έτσι: ιδιοκτήτης γής – κατασκευαστής – αγοραστής. Οι ιδιοκτήτες γης επίσημα δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Οι κατασκευαστές επίσημα δεν ξέρουμε ποιοι είναι και οι αγοραστές λάβαμε απάντηση από τον πολεοδόμο κ. Θάνο Παγώνη, μελετητή του σχεδίου, “οι τουρίστες μέσα από τη χώρα ή οι ντόπιοι άνθρωποι που περνούν τις διακοπές τους στην Αλβανία, δεν νομίζουμε ότι η περιοχή θα προσελκύσει άλλο τουρισμό, σε αυτή τη φάση των υποδομών”.
Σημείωση: η απάντηση του αναφερόταν στο σύνολο των τουριστών που 'θέλει' να προσεγγίσει αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.
Σύγχιση. Λαμβάνουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξή μας για τα επόμενα 20 χρόνια, οι υποδομές θα παραμείνουν σε αυτή τη φάση; Φυσικά και όχι λέει η συνάδελφος του κ. Παγώνη στην μελετητική ομάδα, κα Mirlinda Rusi. Οι ομάδα των ειδικών μας έχει προβλέψει αναβάθμιση των υποδομών σε όλη την ζώνη που καλύπτει ο Δήμος. Επαναφορά τάξης.
Περιττό αλλά ας το αναφέρουμε: Η κα Rusi στη εισήγηση παρουσίασε το παράδειγμα της ανάπτυξης του Δυρραχίου 'αυτό είναι ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει στην Χιμάρα', είπε χαρακτηριστικά. Συμπληρωματικά αναφέρουμε: αυτό είναι ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει πουθενά. Δεν είναι καν πρότυπο, είναι ένα πολεοδομικό έγκλημα. Και καθώς απέτυχε μέσα σε μόλις μια δεκαετία, υπάρχει ένα διαθέσιμο αγοραστικό κοινό, έτοιμο, που ετοιμάζεται να ανέβει κατηγορία, και να ξεπουλήσει τα διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες και να αναζητήσει μια αναβαθμισμένη (αλλά όχι τελείως ξένη) παραθεριστική διαμονή. Γιατί να χάσουμε αυτό το εύκολο χρήμα λοιπόν, για ένα κάποιο περιβαλλοντικό κόστος;
Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Ανύπαρκτο. Κι όμως οι ζώνες ανάπτυξης καθορίζονται με ξεκάθαρα όρια. Σε μια ζωνοποίηση λαμβάνονται υπ' όψη οι προστατευμένες περιοχές, οι οικιστικές περιοχές, οι φυσικές περιοχές, οι γεωλογικές ιδιομορφίες. Και φυσικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το αναπτυξιακό σχέδιο της Χιμάρας έχει λάβει ορισμένα από αυτά υπ' όψη. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής αναφέρθηκε συχνά. Παρόλα αυτά δεν είδαμε τις προστατευμένες ζώνες των παραδοσιακών χωριών, τις ζώνες των φυσικών μνημείων ούτε αυτές των πολιτιστικών. Γιατί πολύ απλά το σχέδιο είναι μια μονοκαλλιέργεια παραλιακού τουρισμού, αυτού που πολλοί εμίσησαν αλλά ουδείς απέφυγε.
http://himaracity.blogspot.com/2011/11/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου