Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι Βορειοηπειρώτες




του οικονομολόγου Γρηγόρη Τσελεμέγκου


Τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη μεταπολεμική παγκόσμια κρίση, η οποία ξεχωρίζει από τις προηγούμενες, γιατί άρχισε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η έλλειψη ανισορροπιών, η χαλαρή νομισματική πολιτική, η υπερθέρμανση στην αγορά κατοικίας κ.α., είναι μερικές από τις αιτίες που επέφεραν την αβεβαιότητα, τον πανικό και επέκτειναν, με γρήγορους ρυθμούς, την κρίση στην πραγματική οικονομία.


Ο σκοπός δεν είναι να αναλύσουμε τα αίτια της κρίσης και την αντιμετώπισή της, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, που ζει και εργάζεται το μεγαλύτερο και κυριότερο εργατικό δυναμικό των Βορειοηπειρωτών, παραμένει ο ποιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.


Τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που εκτελούνται, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων, το πάγωμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων που εργάζονταν οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες, έχει αυξήσει την ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η μύωση των εισοδημάτων από την μύωση των μισθών και συντάξεων, η άνοδος των τιμών στα επείγοντα αγαθά, η αύξηση των φόρων και τιμών καυσίμων, συρρικνώνει το οικονομικό επίπεδο σε κάθε οικογένεια του χώρου μας, που σαν μετανάστες, είναι και τα ποιο χαμηλότερα και ευάλωτα στρώματα στην ελληνική κοινωνία.



Βάση προκαταρκτικών στατιστικών δεδομένων περίπου 50 % των Βορειοηπειρωτών είναι άνεργοι. Ενώ στους νέους τα ποσοστά ανεργίας είναι και μεγαλύτερα. Οι περισσότερες οικογένειες των Βορειοηπειρωτών επιβιώνουν από την εργασία των συζύγων τους, που προς το παρόν δεν τις έχει αγγίξει και τόσο πολύ η κρίση.

Θετικό και ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, πολλοί συμπατριώτες μας, έχουν επισκευάσει τα σπίτια τους στον τόπο καταγωγής τους και μερικοί έχουν χτίσει και καινούργια.


Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τον χώρο μας, είναι μια προσοδοφόρα και γόνιμη κίνηση που θα φέρει μεγάλο οικονομικό όφελος σε κάθε οικογένεια και στην πατρίδα μας γενικώς. Θα μπορούσαν κάποιοι Βορειοηπειρώτες να επιστρέψουν στον χώρο μας, που υπάρχουν πολλοί τομείς με ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης.


Ο επαναπατρισμός μπορεί να είναι και δύσκολο για τους περισσότερους που έχουν παιδιά. Για όποιον θέλει και έχει την οικονομική άνεση να επενδύσει σε διάφορες δραστηριότητες στον χώρο μας, δεν είναι καθόλου απαραίτητο η επιστροφή. Υπάρχουν δυνατότητες να διευθύνεις και ελέγχεις την επιχείρηση η δραστηριότητα σου και σε μακρινές αποστάσεις χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία.
Ο τουρισμός και η δημόσια διατροφή είναι σημαντικές κερδοφόρες κατευθύνσεις, για επενδύσεις στις παραθαλάσσιες ακτές της Β. Ηπείρου και αλλού.



Στο Πωγώνι και άλλες ορεινές περιοχές του χώρου μας, οι πρωτογενείς τομείς της κτηνοτροφίας – γεωργίας, η επεξεργασία των προϊόντων, όπως το γάλα, φρούτα, σταφύλια και η επεξεργασία του ξύλου κ.α., είναι κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να απασχολήσουν όσους σκέπτονται και έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

Η επένδυση σε όλα τα είδη της κτηνοτροφίας δεν χρειάζονται μεγάλα κονδύλια και η υλοποίηση τους έχει άμεσα αποτελέσματα. Μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να εξοφλήσεις το αρχικό κεφάλαιο και να εξασφαλίσεις και κέρδος.


Η εμπειρία έχει δείξει, ότι όσοι έχουν ανοίξει νέες επιχειρήσεις στης περιοχές μας έχουν επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα είμαστε εμείς πρωτοπόροι στα μέρη μας, αξιοποιώντας καλύτερα τα φυσικά μας πλούτη, και εμποδίζοντας έμμεσα να έρχονται από άλλες περιοχές.

Επενδύοντας, και εμείς συμμετέχουμε περισσότερο στην αύξηση του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος της χώρας, επηρεάζουμε ποιο δυνατά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Βόρειο Ήπειρο, όπως: το περιουσιακό, ανάδειξη του πολιτισμού, παιδείας, κ.α. και τελικά βοηθάμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας, που επιθυμούμε όλοι μας.



http://toorama.blogspot.com/2011/11/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου