Τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας ρίχνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης μετά από ένα έτος αποκλεισμού του κοινοβουλίου, διαμαρτυριών και σκληρών διαφωνιών. [Reuters]
Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και η αντιπολίτευση της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι εργάζονται για την επίτευξη συναίνεσης προκειμένου νά υπάρξει εκτόνωση των πολιτικών κρίσεων οι οποίες καθυστέρησαν τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ απέρριψαν την αίτηση της Αλβανίας για επίσημη αναγνώριση ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη, αναφέροντας ως λόγο το πολιτικό αδιέξοδο.
Τη Δευτέρα (12 Δεκεμβρίου), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την ολοκλήρωση να ξεκινήσουν οι εργασίες κατάρτισης ενός Νέου Σχεδίου Δράσης προς εκπλήρωση των 12 προτάσεων της ΕΕ.
Ο Ταουλάντ Μπάλα, μέλος της επιτροπής για την ολοκλήρωση, δήλωσε στους SETimes ότι το SP υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
"Ελπίζουμε για μια θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες το προσεχές έτος, εάν παραμείνει σταθερός ο υφιστάμενος διάλογος μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης", δήλωσε ο Μπάλα.
Ο Μπάλα εξήγησε ότι το κοινοβούλιο έχει την ευθύνη για πέντε από τις 12 ευρωπαϊκές προτάσεις, ενώ η κυβέρνηση θα χειριστεί τις υπόλοιπες επτά.
Για δύο από αυτές, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, ο Μπάλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτα. "Δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η αστυνομία που πρέπει να είναι αποτελεσματική", είπε.
"Η συμπεριφορά της πλειοψηφίας όσον αφορά στην άσκηση πιέσεων επί του δικαστικού συστήματος στέλνει αρνητικό σήμα. Η αντιπολίτευση έχει αναλάβει πλήρη δέσμευση να συνεργαστεί για την απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ωστόσο το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Μπάλα.
Παρά τις επικρίσεις, η Μαλίντα Μπρέγκου, αρμόδια υπουργός για την ολοκλήρωση, είναι αισιόδοξη για τις δυνατότητες επίτευξης συναίνεσης.
"Τίποτα δεν είναι αδύνατο εάν συνεχιστεί ο διάλογος και έχουμε απτά αποτελέσματα στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τους νόμους που απαιτούν την ύπαρξη συναίνεσης. Είναι πολύ πιθανό το 2012 να λάβουμε αναγνώριση από την ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν εμποδίσει την επικύρωση των νόμων", δήλωσε στουςSETimes η Μπρέγκου.
Η Μπρέγκου προειδοποίησε ότι δεν εξαρτώνται όλα από την κυβέρνηση αφού και η αντιπολίτευση πρέπει να επιδείξει δέσμευση για την εκπλήρωση του Σχεδίου Δράσης που θα εγκριθεί κατά το προσεχές έτος.
Ο Φάτος Μπέγια, προεδρεύων της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, δήλωσε στους SETimes ότι θεωρεί ότι η βουλή λειτουργεί κανονικά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
"Είναι μια καλή αρχή που υπόσχεται ότι η συνεργασία πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί και το 2012. Αυτό σημαίνει ξεμπλοκάρισμα της εκπλήρωσης των 12 κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε ο Μπέγια.
Σε μια προσπάθεια στήριξης των θετικών εξελίξεων, επισκέφτηκε τα Τίρανα αποστολή του ευρωκοινοβουλίου με επικεφαλής τον Έντουαρντ Κουκάν.
"Είναι απαραίτητο η Αλβανία να πιάσει το επόμενο τρένο για την ΕΕ", είπε ο Κουκάν στους Αλβανούς πολιτικούς.
Οι πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, δεν συμμερίζονται τις αισιόδοξες προβλέψεις των πολιτικών ότι δηλαδή η Αλβανία μπορεί να πιάσει το επόμενο τρένο για την ΕΕ.
"Το σχέδιο δράσης που συζητήθηκε στην επιτροπή ολοκλήρωσης δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους και σαφέστατους όρους και υποχρεώσεις και αυτό δε δίνει πολλές ελπίδες. Θα έχουμε διαφορές απόψεων και θα ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις όταν αρχίσει η συζήτηση των απαιτήσεων της αντιπολίτευσης, η εκλογική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση των κανονισμών λειτουργίας της βουλής", δήλωσε στους SETimes ο αναλυτής Ιλίρ Ντίμα.
Η αναλύτρια Ρουντίνα Χότζα είπε στους SETimes ότι οι Αλβανοί πολιτικοί θα πρέπει να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ για την εξεύρεση συναίνεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.
"Η συναίνεση μεταξύ του DP και του SP τονίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά το ρόλο της ΕΕ να καθίσουν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στο ίδιο τραπέζι. Γίνεται εμφανές, όμως, ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, το κόστος ήταν μεγάλο. Η ευθύνη των κομμάτων είναι πολύ μεγάλη και ο χρόνος κυλάει. Μια μη παραγωγική συναίνεση, λέγοντας ψέμματα στην Ευρώπη, θα ήταν σαν μπούμερανγκ για την Αλβανία", κατέληξε η Χότζα.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου