Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΕ ενδέχεται να επαναθεσπίσει τις βίζα για να σταματήσει τη συρροή λαθρομεταναστών







Η είσοδος στη Ζώνη Σένγκεν ενδέχεται να γίνει πιο δύσκολη για πολίτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. [Αλεξάνταρ Παβλέβσκι/SETimes]


Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη κατάχρηση του καθεστώτος ελεύθερης χορήγησης τρίμηνων βίζα της ΕΕ στη Ζώνη Σένγκεν, οι υπουργοί Εσωτερικών υιοθέτησαν πρόταση την Τρίτη (13 Δεκεμβρίου) η οποία θα επιτρέπει σε κράτη της ΕΕ να αναστέλλουν προσωρινά το καθεστώς ελεύθερης χορήγησης βίζα σε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Η EC προετοίμασε το νέο μηχανισμό λόγω του αυξανόμενου αριθμού παράνομων αιτούντων ασύλου που κάνουν κατάχρηση των τρίμηνων βίζα τους και αποτελούν βάρος στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ.

"Εάν υιοθετηθεί ο μηχανισμός [από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο], τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν το καθεστώς ελεύθερης χορήγησης βίζα τρίτων χωρών, όχι μόνο στα Δυτικά Βαλκάνια, αρχικά για μισό έτος. Μετά, υπάρχει η δυνατότητα παράτασής της για εννέα μήνες. Τέλος, μπορεί μια χώρα να επιστρέψει στη 'μαύρη' λίστα Σένγκεν", εξήγησε η Εισηγήτρια Απελευθέρωσης Βίζα Τάνια Φαγιόν.

Η Φαγιόν δήλωσε πως οι σχετικοί φορείς της ΕΕ συζητούν επί του παρόντος τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύουν για το μηχανισμό.

Πρόσθεσε πως ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες και υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πιθανότατα το επόμενο έτος, και πως τα κράτη μέλη "βιάζονται πολύ".

Το καθεστώς ελεύθερης χορήγησης βίζα για τη Σένγκεν εκχωρήθηκε στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στην πΓΔΜ το Δεκέμβρη του 2009, ενώ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Αλβανία το Δεκέμβρη του 2010.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άφιξη παράνομων αιτούντων ασύλου -- κυρίως Ρομά -- από τη Σερβία και την πΓΔΜ στις: Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Πρόσφατα, κάποιες χώρες της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν για μεγάλο αριθμό Αλβανών οι οποίοι κάνουν κατάχρηση των βίζα τους. Έρχονται από τη νότιο Σερβία και τη δυτική πΓΔΜ μέσω ειδικά οργανωμένων εκδρομών με λεωφορεία. Κάποιοι καταστρέφουν τα διαβατήριά τους και αιτούνται πολιτικό άσυλο, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό.

"Τα άτομα αυτά δεν προσπαθούν να αποφύγουν την εργασία μέσω του ασύλου. Αυτή είναι η στρατηγική τους για επιβίωση. Δεν μπορούν να προσφέρουν καύσιμα και φαγητό στις οικογένειές τους πριν το χειμώνα και προτιμούν να φύγουν σε χώρες της ΕΕ όπου θα τα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να βγάλουν το χειμώνα ενόσω θα διαμένουν σε κοινόβια", δήλωσε ο Ντανίλο Ράκιτς, της σερβικής ΜΚΟ Group 484, στους SETimes.

Ο Ράκιτς εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό όσων αιτούνται ασύλου είναι ιδιαιτέρως έκδηλη όταν τελειώνει η εργασιακή σεζόν, πριν ξεκινήσει ο χειμώνας.

"Δεν έχουν πλέον τα μέσα να κερδίσουν χρήματα για τις οικογένειές τους και επενδύουν όλα τα λεφτά τους για να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ", δήλωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας Ρομά στο Βελιγράδι την Τετάρτη. Κατόπιν, ο Ντάτσιτς δήλωσε πως δεν ανησυχεί που θα θεσπιστούν ξανά βίζα για Σέρβους πολίτες σύντομα.

Ωστόσο, ανακοίνωσε μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου. "Θα αρχίσουμε να ελέγχουμε τα σύνορα, να εμποδίζουμε την έξοδο από τη χώρα με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Σερβίας".

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας Ρομά Εσρέφ Ραμαντάνι κάλεσε τους Ρομά να μην φεύγουν από τη χώρα χωρίς λόγο.

Η συντάκτρια της EurActiv Serbia Μάγια Ποζνάτοφ δήλωσε στους SETimes πως ο νέος μηχανισμός δεν πρέπει να θεωρηθεί ως σειρά μέτρων εναντίον των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περίοδο σημαντικής εσωτερικής αναδιοργάνωσης της ΕΕ.

"Οι θεσμοί της ΕΕ θεωρούν το καθεστώς ελεύθερης χορήγησης βίζα για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κυρίως θετική κίνηση, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει, ωστόσο η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει κατάχρηση του καθεστώτος, ειδικά όταν τα μέλη της αντιμετωπίζουν εισροή λαθρομεταναστών", δήλωσε ο Ποζνάτοφ.



Ο Ράκιτς υποστηρίζει πως ο αριθμός αιτούντων ασύλου δεν πρόκειται να μειωθεί μόνο λόγω των ελεγκτικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Ντάτσιτς.

"Βραχυπρόθεσμα, μια ενημερωτική καμπάνια θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κοινότητες που έχουν τους περισσότερους αιτούντες ασύλου. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες για βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους", δήλωσε.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ράκιτς, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κάνουν και αυτές αυτό που τους αναλογεί.

"Για παράδειγμα, η πρακτική της εποχιακής απασχόλησης πολιτών από τα Βαλκάνια στην ΕΕ μπορεί να ανανεωθεί ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του πληθυσμού που κινδυνεύει και να επανέλθει η μετανάστευση σε νόμιμο πλαίσιο. Ενθαρρύνουμε τη σερβική κυβέρνηση να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες για το θέμα αυτό με τα κράτη της ΕΕ", δήλωσε.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου