Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας πλήττουν τα Βαλκάνια


photo
Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. [Νικολά Μπαρμπούτοφ/SETimes]

Μετά από μια ξηρασία που διήρκεσε ένα μήνα, οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιφέρεια των Βαλκανίων αρχίζουν πλέον να γίνονται έντονες. Οι προμηθευτές ανταποκρίθηκαν στη σταθερή ζήτηση και μείωσαν την παροχή ενέργειας με ταυτόχρονη αύξηση της τιμής κατά 6,5 έως 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η δραματική πτώση της στάθμης των υδάτων επηρέασε τα υδροηλεκτρικά φράγματα, ενώ η παραγωγή από θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και -- στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -- πυρηνικών εγκαταστάσεων φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων τους.
"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη", είπε στους SETimes ο Μομτσίλο Τσεμπάλοβιτς, επικεφαλής επικοινωνιών του EPS, της σερβικής κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. "Ευτυχώς, έχουμε πραγματοποιήσει την τακτική συντήρηση εγκαίρως και το σύστημα λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και με αυτά τα φορτία".

Σύμφωνα με το EPS, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί λειτουργούν με την ίδια ισχύ όπως και οι κορυφαίοι γερμανικοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί. Παρ' όλα αυτά, η έλλειψη συνεχίζεται για πολλούς λόγους.
Ο ένας λόγος είναι η μειωμένη ροή του νερού στις μονάδες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν περίπου 10 κιλοβατώρες, το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από το 1926.
Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια στη Σερβία είναι σχετικά φθηνή, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για εμπορική χρήση. Λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης που φτάνει περίπου τα 5,5 λεπτά, η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο αποδοτική το χειμώνα.
Όπως και πολλοί άλλοι Σέρβοι, ο Νίκολα Ζάρκοβιτς από το Βελιγράδι χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμάνει το σπίτι του.
"Η γειτονιά μου δεν έχει φυσικό αέριο ή ένα κεντρικό αγωγό θέρμανσης και σίγουρα δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύλο ή άνθρακα για θέρμανση στο κέντρο της πόλης. Ακόμα κι αν μπορούσα, δεν θα ήθελα να το κάνω επειδή είναι φθηνότερο να πληρώνω 70 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα για τρεις ή τέσσερις μήνες σε μια σεζόν, αντί για 60 ευρώ κάθε μήνα, όπως πληρώνουν τα σπίτια που διαθέτουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης", είπε ο Ζάρκοβιτς στους SETimes.
Η τρέχουσα καθημερινή κατανάλωση είναι 118,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες και εισάγονται 16,6 εκατομμύρια κιλοβατώρες -- περίπου το 14% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει, όταν λήξει η ξηρασία, καθώς η παραγωγική ικανότητα δεν είναι η μέγιστη δυνατή και οι επενδύσεις στην ενεργειακή υποδομή είναι δαπανηρές και αποφέρουν αποτελέσματα μόνο μακροπρόθεσμα.
"Όταν έχετε όσα χρήματα χρειάζεστε και όλα τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί ακόμα πρέπει να "περάσουν" δύο χρόνια για να οικοδομήσει κάποιος ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και τέσσερα ή πέντε για την κατασκευή ενός θερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας [με άνθρακα]", δήλωσε στους SETimes ο Ντέζαν Στογιαντίνοβιτς, σύμβουλος ενέργειας. "Ακόμα και όταν θέλετε να αντικαταστήσετε τη γεννήτρια σε ένα παλιό ηλεκτρικό εργοστάσιο θα πρέπει να περιμένετε ένα έτος ή περισσότερο για να ολοκληρωθεί από τον κατασκευαστή. Δεν μπορείτε απλώς να την αγοράσετε από το ράφι ενός καταστήματος".
Ωστόσο, μετά από μια δεκαετία στατικής ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, υπάρχουν ενδείξεις προόδου.
Ο Αλεξάνταρ Γιακόβλιεβιτς, ο επικεφαλής του Τομέα Στρατηγικής του EPS δήλωσε στους SETimesότι οι ομάδες TE Kolubara B του EPS συνεργάζονται στενά με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Edison σε μια προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας, ενώ αναμένεται η σύσταση μιας κοινής επιχείρησης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012. Οι Ιταλοί προσφέρθηκαν να κατασκευάσουν δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 375 μεγαβάτ.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα παρέχει στη Σερβία ένα δάνειο ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη μιας σειράς υδροηλεκτρικών φραγμάτων.
Κινεζικές και ρωσικές εταιρείες επενδύουν επίσης σε μια σειρά έργων στον τομέα ενέργειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Αλλά η Σερβία δεν είναι η μόνη χώρα της περιοχής που αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις.
Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, η παραγωγή και οι εξαγωγές ενέργειας έχουν μειωθεί. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία Hidroelektrika, αναγκάστηκε να τερματίσει εμπορικές συμβάσεις μετά από ένα ατύχημα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο σε μια από τις εγκαταστάσεις της.
Όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας -- συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής μονάδας του Κοζλοντούι -- λειτουργούν εντός των προδιαγραφών τους στη Βουλγαρία, η οποία εξάγει 1.200 μεγαβάτ (MW). Ωστόσο, η χώρα αγγίζει το μέγιστο της εξαγώγιμης δυνατότητάς της, η οποία ανέρχεται σε 1.230 MW ανά ώρα.


Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στο Μαυροβούνιο και στην Αλβανία, οι οποίες εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια λόγω της ξηρασίας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας EP Montenegro, Ζόραν Ντζουκάνοβιτς, έκανε έκκληση προς τους καταναλωτές για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην πΓΔΜ, η οποία εισάγει 400 MW ανά ώρα, ενώ είναι μόνο ελαφρώς καλύτερη στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιείται μεταφορά περίπου 250 - 300 MW ανά ώρα.
Η Κροατία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εισάγουν επίσης ηλεκτρική ενέργεια, 800 MW και 100-150 MW ανά ώρα, αντιστοίχως.
Η Δημοκρατία Σέρπσκα αποτελεί καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει συμβάσεις πώλησης, λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζουν οι υδρολογικές συνθήκες.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου