Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οι ελλείψεις ενέργειας σημαίνουν δύσκολο χειμώνα





Οι υδροηλεκτρικές μονάδες, όπως αυτή στη βόρεια πόλη Μπαϊράμ Κούρι, προσφέρουν την πλειονότητα του ηλεκτρισμού της Αλβανίας. [Reuters]


Ο Άλμπερτ Γιαζέξι, 51 ετών, είναι ιδιοκτήτης ενός καφέ μπαρ στο κέντρο των Τιράνων. "Είναι η τρίτη συνεχόμενη μέρα που δεν έχουμε ρεύμα. Δεν μπορώ να ανάψω τη μηχανή του εσπρέσο, δεν μπορώ να φτιάξω καφέ ή τσάι. Εάν συνεχιστεί έτσι, θα είναι καλύτερα να κλείσω την επιχείρηση προτού χρεοκοπήσω", αναφέρει στους SETimes.

Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποτελεί κάτι νέο για τα Τίρανα. Οι Αλβανοί προσπαθούν να προσαρμόσουν τις δουλειές τους στο χρονοδιάγραμμα ρεύματος που διανέμουν οι Αρχές ενέργειας. Ενώ οι προσευχές για τη βροχή είναι συνεχείς, καθώς η βασική πηγή ηλεκτρικής ισχύος της χώρας είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Μεγάλο μέρος της περιοχής δίνει μάχη με τις ελλείψεις ηλεκτρισμού λόγω της ιστορικής ξηρασίας που έχει μειώσει τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια και απειλεί σοδιές και την άγρια πανίδα στο σύνολο των Βαλκανίων.

Ο επικεφαλής της Αλβανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (KESH) Ενγκιέλ Ζέκο αναφέρει στουςSETimes πως οι λεκάνες των υδροηλεκτρικών μονάδων δεν βρίσκονται στα επίπεδα που έπρεπε να είναι.

"Παρά τις υδρολογικές συνθήκες, η KESH τα έχει καταφέρει -- και συνεχίζει να τα καταφέρνει -- σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση", αναφέρει ο Ζέκο. Υποστηρίζει πως η επιχείρηση παρέχει ηλεκτρισμό στους καταναλωτές της χωρίς διακοπές.

"Καλύπτουμε σήμερα τη ζήτηση για ηλεκτρισμό μέσω εισαγωγών και εγχώριας παραγωγής. Όσο για το μέλλον, η KESH θα συνεχίσει να εισάγει τη μέγιστη δυνατή ηλεκτρική ισχύ -- συνδυάζοντας τις εισαγωγές με την εγχώρια παραγωγή για να τροφοδοτεί τους καταναλωτές", αναφέρει.

Ο οικονομικός αναλυτής Φάτος Κοκόλι αναφέρει πως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι συνηθισμένο στην Αλβανία. "Εάν υπάρξει μικρή βροχόπτωση, έχουμε διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ωστόσο δεν πιστεύω πως θα είναι το ίδιο με την προηγούμενη κρίση ηλεκτρισμού", αναφέρει στους SETimes.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και αν δεν πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα είναι εφικτό να μειωθεί ο αντίκτυπος της κρίσης με εισαγωγές ενέργειας.

"Φυσικά, αυτό το αναπάντεχο έξοδο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί ακόμα και να προκαλέσει, σε συγκεκριμένο βαθμό, οικονομική ανάπτυξη", αναφέρει ο Κοκόλι στουςSETimes.

ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Αλβανία εισάγουν όλες ηλεκτρισμό αυτό το χειμώνα. Οι μονάδες υδροηλεκτρισμού στη Σερβία παρήγαγαν τον προηγούμενο μήνα περίπου 10 kwh, το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από το 1926, λόγω της μειωμένης ροής υδάτων. Η Ρουμανία μείωσε τις εξαγωγές ρεύματος όταν ο ηγετικός παραγωγός της, Hidroelektrika, αναγκάστηκε να τερματίσει εμπορικές συμφωνίες έπειτα από ατύχημα τον Οκτώβρη, ενώ η Δημοκρατία Σέρπσκα αναγκάστηκε να ακυρώσει συμβάσεις πωλήσεων λόγω της ξηρασίας.

Το Δεκέμβρη, η Αλβανική κυβέρνηση εξουσιοδότησε την KESH να δεσμεύσει 39 εκατ. ευρώ για αγορές ενέργειας.

"Αποτελεί ιστορική ξηρασία. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να υπάρξει τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα σε ΜΜΕ.









Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παϊτίμ Μπέλο αναφέρει πως η δύσκολη ενεργειακή κατάσταση που βιώνει η Αλβανία τα τελευταία 20 χρόνια είναι συνέπεια κακοδιαχείρισης.

"Περίπου το 38% του ηλεκτρισμού χάνεται στο σύστημα διανομής. Ένα τεράστιο ποσό ηλεκτρισμού κλέβεται, ενώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος αποτελούν μεγάλο πρόβλημα". Το προηγούμενο έτος, μόνο το 78% των καταναλωτών πλήρωσε τους λογαριασμούς ρεύματος, αναφέρει ο Μπέλο στους SETimes.

Είναι δύσκολο να προβλέψουν το μέλλον. Κατά μέσο όρο, υπάρχει ετήσια αύξηση στη ζήτηση 3 με 5%.

"Οι δυνατότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία είναι εκμεταλλεύσιμες μόνο στο 35%. Οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρέπει να πράξουν πολλά περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση", αναφέρει ο Μπέλο.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου