Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η ομιλία του προέδρου της ΝΕ.Β.Α. Σταύρου Γκίνου στην εκδήλωση για την 98η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στην Πάτρα


Ο όρος Βόρειος Ήπειρος είναι ένας νεολογισμός που εμφανίστηκε και επιβλήθηκε αυθαίρετα το 1913 από τις Μεγάλες Δυνάμεις ( Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία και Αυστροουγγαρία) για να εξυπηρετήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια. Μέχρι τότε και για χιλιάδες χρόνια η Ήπειρος ήταν μία και Ενιαία, που άρχιζε από τον Αμβρακικό κόλπο και τελείωνε στον Γενούσο ποταμό παράλληλα της Εγνατίας οδού.



Για την αρχαιότατη Ελληνικότητα της Ηπείρου έχουν γράψει δεκάδες επιφανείς ιστορικοί, μεταξύ των οποίων οι : Πίνδαρος, Πτολεμαίος, Στράβων, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Παυσανίας, Πλούταρχος, Πολύβιος,καθώς αναφορά υπάρχει και στα ομηρικά έπη. Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα του Γάλλου ιστορικού δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρενέ Πυώ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 1913: "Το Δικαίωμα της Ένωσης της Χιμάρας με την Ελλάδα, τεκμηριώνουν οι παραδόσεις της, ο πατριωτισμός της, καθώς και η γεωγραφική και οικονομική της θέση.


Είναι το τελευταίο επικόσμημα στο κοντάρι της Γαλανόλευκης σημαίας σε αυτή τη μεριά της Ηπείρου και είναι τόσο καλά μπηγμένο που καμιά θύελλα δεν θα μπορέσει να το αποσπάσει, ακόμη και όλο του το ύφασμα να σχιστεί αυτό θα μείνει στη θέση του!
Δεν καθόρισε λοιπόν η Ελλάδα τα όρια της Ελληνικής Ηπείρου μέχρι την παραλία βορείως της Χιμάρας από κενοδοξία για να διευρύνει τα σύνορά της, όμως είναι αδύνατο η Χιμάρα να μη γίνει Ελληνική διότι είναι ήδη Ελληνική.


Αναφορά στη Βόρειο Ήπειρο σημαίνει συνεπώς αναφορά για έναν αρχέγονο, Ελληνοκατοικημένο χώρο της άλλοτε Ενιαίας Ηπείρου, ο οποίος ναι μεν απελευθερώθηκε επανειλημμένα από ξένους ζυγούς, " δωρίστηκε" όμως από τις Μεγάλες Δυνάμεις στο ιδρυθέν από αυτές αλβανικό κράτος το 1913.
Μέσα σε δυσμενέστατες συνθήκες οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν με συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, ψηφίσματα και στη συνέχεια με ηθική και υλική συμπαράσταση πολλών Ελλαδιτών εθελοντών οργάνωσαν Επιτροπές Εθνικής Αμύνης, Επιμελητείες,Ιερούς Λόχους. Στις αρχές Φεβρουαρίου συνήλθε στο Αργυρόκαστρο η Πανηπειρωτική Συνέλευση που αφού μετετράπει σε Συντακτική ανακήρυξε τη Βόρειο Ήπειρο σε Αυτόνομη Πολιτεία, την Αυτόνομο Ήπειρο στις 17-02-1914.
Σ' εκείνη την ιστορική Κυβέρνηση συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Δρυινουπόλεως Βασίλειος, Κορυτσάς Γερμανός, Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων καθώς και οι Δημήτριος Δούλης ως Υπουργός Στρατιωτικών, Ιωάννης Παρμενίδης ως Υπουργός Οικονομικών και Αλέξανδρος Καραπάνος ως Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης γνωστοποίησε με τηλεγράφημα στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου την ανακήρυξη της Αυτονομίας και την κατάληψη των Επαρχιών που θα εκκένωνε ο Ελληνικός Στρατός.


Τον Απρίλιο η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου κατόπιν Αλβανικής αίτησης ζήτησε από την Αυτόνομη Ήπειρο ανακωχή μιας και οι Αυτονομιακοί κέρδιζαν συνεχώς νέα εδάφη και η Κορυτσά βρισκόταν σε κλοιό των Αυτονομιστών. Ο Γεώργιος Ζωγράφος αποδέχθηκε την προταθείσα ανακωχή και στις 17-05-1914 υπεγράφη στη Κέρκυρα το περίφημο Πρωτόκολλο της Κερκύρας και το οποίο με τα ευρύτατα προνόμια Αυτονομίας που δίδει στη Βορειοηπειρωτική Κοινότητα, παραμένει ως σήμερα το ισχυρότερο πλην όμως αναξιοποίητο διπλωματικό όπλο που διαθέτει η Ελλάδα.


Είναι Μείζονος σημασίας σήμερα η επικαιροποίηση του αγώνα μας για την επαναφορά του στην επικαιρότητα υπό τη μορφή μιας Ευρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας σε τομείς όπως: Παιδεία, Εκκλησιαστικά Δικαιώματα, Αστυνόμευση και Πολιτιστική Ταυτότητα συμπεριλαμβανομένου και του Δικαιώματος του Εθνικού Αυτοπροσδιορισμού καθώς και την αναγνώριση και άλλων Μειονοτικών Περιοχών με Αμιγές Ελληνικό πληθυσμό όπως η Χιμάρα, η Πρεμετή, η Κορυτσά κ.λ.π.


Καταγγέλλουμε τα τεχνάσματα του Αλβανικού κράτους στο νόμο περί απογραφής τα οποία στόχευαν στη συρρίκνωση και τον αφανισμό του Ελληνισμού, μια απογραφή που διεξάγει σε πλαίσια εκφοβισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας υπό την πίεση ακραίων αλβανικών εθνικιστικών κύκλων απέχοντας ουσιωδώς από τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού δικαίου.
Σε μια απογραφή που δεν είχε στόχο την απογραφή των μειονοτήτων αλλά την τεχνητή συρρίκνωσή τους η Δ.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αναγνώρισε ούτε τη διαδικασία ούτε το αποτέλεσμα κάνοντας έκκληση σε όλη την Βορειοηπειρωτική Κοινότητα να δηλώσει αποχή και άσκησε προσφυγή κατά της προκλητικής αποφάσεως του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για το νόμο περί Ληξιαρχικών και προέβει σε πάμπολλες καταγγελίες σχετικά με την απογραφή οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην έκθεση που εστάλη στον ΟΑΣΕ.



Ένα ακόμη δείγμα της ανθελληνικής στάσης που τηρεί η Αλβανία απέναντι στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι και η άδικη καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιου από τα Αλβανικά δικαστήρια γιατί προσπάθησε να καλλωπίσει το ηρώο που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του έπους του 40 στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα στην Κορυτσά.
Οι Αλβανοί τον κατηγόρησαν προσχηματικά ότι κατέστρεψε αλβανικούς τάφους, η δίκη όμως ήταν καθαρά πολιτική και βαθύτερη αιτία της καταδίκης του αποτελεί το γεγονός ότι δήλωσε Έλληνας, κάτι που δεν αποδέχονται οι Αλβανοί για την περιοχή της Κορυτσάς.
Στο πρόσωπο του Ναούμ Ντίσιου καταδικάζονται όλα τα δικαιώματα που διεκδικεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός καθώς και διακυβεύεται ή ίδια μας η ύπαρξη επί χιλιετιών στις πατρογονικές μας εστίες.


Το Αλβανικό κράτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια παραχαράσει την ιστορία μας διεκδικώντας 8 νομούς της Βορειοδυτικής Ελλάδος πως δήθεν είναι αλβανικά εδάφη και πως αδίκως το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 τα προσάρτησε στην Ελλάδα, ενώ η διακρατική επιστημονική επιτροπή Υπουργείων Παιδείας των δυο χωρών δεν αντιδρά και το Ελληνικό Κράτος σιωπά και όχι μόνο. Στα βιβλία της Γ' Λυκείου της Πατρίδας μας της Ελλάδας μέχρι πριν λίγα χρόνια γινόταν αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα ενώ τώρα έχει απαλειφθεί! Γιατί; Συνεπώς οι Έλληνες μαθητές δεν μαθαίνουν για τη ζωντανή εστία του Ελληνισμού που έχει προσφέρει στην πατρίδα από μεγάλους Ευεργέτες, Ολυμπιονίκες μέχρι και βαρύ φόρο αίματος για την ανεξαρτησία της Πατρίδας. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις ανάλογες ρυθμίσεις των σχολικών εγχειριδίων γιατί αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογο με την ιστορία.




Πρέπει να καταλάβουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και πιο συγκεκριμένα η Γηγγενής Ελληνική Πλειονότητα στο γεωγραφικό χώρο της Βορείου Ηπείρου δεν είναι ''Γέφυρα Φιλίας" που θα ποδοπατεί κάθε φορά ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών η Εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας για χάρη της Ελληνοαλβανικής "'Φιλίας"

(20 χρόνια τώραοι εκπρόσωποί μας την ίδια καραμέλα μας σερβίρουν), αλλά είναι μια Αναγνωρισμένη Ελληνική Κοινότητα που οφείλει και έχει υποχρέωση να σεβαστεί τα δίκαιά της από τη μία, το εκάστοτε αλβανικό κράτος βάση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που είναι αναγνωρισμένα από τη σύμβαση πλαίσιο για τις Μειονότητες και από την άλλη η Ελληνική Πολιτεία να συμβάλει στην προστασία και διεκδίκηση των δικαίων μας αντιμετωπίζοντάς μας ως ισότιμους Έλληνες Πολίτες. Δεν μας τιμά ο τρόπος που μας αποδίδετε η Ελληνική Ιθαγένεια εντάσσοντάς μας στο καθεστώς του κοινού αλλοδαπού με πολιτογράφηση, προσβάλει τη γηγεννή και χιλιόχρονη παρουσία μας στο γεωγραφικό χώρο της Βορείου Ηπείρου που είναι ένα και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος.


Οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τον όρκο του Έλληνα Πολίτη σαν "Ομογενείς Αλλοδαποί" την ίδια στιγμή που κρατάμε Θερμοπύλες Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, δεν οφείλουμε και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε σε κανέναν υπάλληλο των Αθηνών για το πόσο Έλληνες είμαστε, αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία το έχουν αποδείξει οι αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερία και Εθνική Αποκατάσταση! Όσο είναι καιρός η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να διορθώσει αυτήν την αδικία δίνοντάς μας Ελληνική Ιθαγένεια με ειδικό νομοσχέδιο αντάξιο των αγώνων μας και της Εθνικής μας Κληρονομιάς.



Σε όλη την Ευρώπη οι Μειονότητες απολαμβάνουν θεσμικά κατοχυρωμένες αυτονομίες που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και μόνο η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, αναγνωρισμένη από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας,την Κοινωνία των Εθνών, το Δικαστήριο της Χάγης, το Συνέδριο των Παρισίων (1946) κ.α. παραμένει ως σήμερα χωρίς διεκδικήσεις,είδος προς αλβανοποίηση.




Όλοι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να δώσουμε καθημερινή μάχη για Ηθική και Εθνική Δικαίωση μη υποκύπτοντας ποτέ σε οποιαδήποτε τεχνάσματα που σκοπός τους είναι η αλλοίωση και ο αφανισμός μας!

Γι' αυτό επιβάλλεται άμεσα όλοι οι Βορειοηπειρώτες να ενωθούμε, αφήνοντας στην άκρη όλες τις διαφωνίες και προσωπικές φιλοδοξίες γύρω από έναν φορέα, την ιστορική οργάνωσή μας την Ομόνοια, μια Ομόνοια ανοιχτή σε όλους που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και θα παλεύει για τα δίκαιά του ακολουθόντας μια κοινή πορεία,ένα κοινό όραμα, μόνο έτσι μπορούμε να φθάσουμε ξανά σε Εθνική Ομοψυχία.


Η Ελληνική Πολιτεία παρόλη την κρίση και τις δυσκολίες που περνάμε πρέπει να αναλάβει δραστικά μέτρα και να δώσει οικονομικά και αναπτυξιακά κίνητρα σε μας τους νέους Βορειοηπειρώτες με σκοπό την επιστροφή μας στα Πάτρια Εδάφη για να ακμάσει ξανά ο Ελληνισμός σε αυτά τα Άγια χώματα των Προγόννων μας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις μεθοδεύσεις των Σκοπίων να αναγνωρισθούν Διεθνώς ως "Μακεδονία". Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!
Τέλος στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Κυπρίους Αδελφούς μας με την ευχή τόσο η Κύπρος όσο και η Βόρειος Ήπειρος να γιορτάσουν σύντομα την Εθνική τους Αποκατάσταση!http://toorama.blogspot.com/2012/02/98_24.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου