Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ημερίδα για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Ε. Ε. Μειονότητας



Ύστερα από πολλά χρόνια ξαναβγαίνει στην επιφάνεια ένα Πλαίσιο Αιτημάτων για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Κι αυτό με πρωτοβουλία του Προεδρείου του κόμματος ΕΕΜΜ- MEGA.

Τονίζουμε πως ύστερα από πολλά χρόνια γιατί η πρώτη σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων του εδώ Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έγινε το Μάιο 1993, διαμέσου του ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για τα Δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ένα Ψήφισμα που συζητήθηκε με τις ηγεσίες όλων των αλβανικών κομμάτων της Αλβανίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Αλβανία.

Ένα Ψήφισμα που τα δικαιώματα έχουν συνταχθεί σε συνταύτιση με την αλβανική νομοθεσία, με τις Διεθνείς Συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτικών ειδικότερα, σε συνταύτιση με τα έγγραφα του ΟΗΕ, με τις τελικές πράξεις για ανθρώπινα δικαιώματα των Διασκέψεων του Ελσίνκι, Μαδρίτης, Στοκχόλμης, Βιέννης, Κοπεγχάγης, Παρισίων, Γενεύης, Μόσχας και τους συνταγματικούς νόμους για τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου που ενεκρίθησαν από το αλβανικό Κοινοβούλιο και τη Σύμβαση Πλαίσιο.

Ένα Ψήφισμα για το οποίο ολόκληρες μέρες οι ανακριτές βομβάρδιζαν με ερωτήσεις τους πέντε φυλακισθέντες της Ομόνοιας, για το κάθε άρθρο ξεχωριστά και για το σημείο που αναφερότανε πως η Ομόνοια πρέπει να παίξει το ρόλο μιας άτυπης κυβέρνησης στον Βορειοηπειρωτικό χώρο.

Ένα Ψήφισμα που, μετά τα περίφημα γεγονότα με την Δίκη των Πέντε και τον εμφύλιο σπαραγμό του 1997, ξεχάστηκε και έμεινε κλεισμένο στο χρονοντούλαπο της βορειοηπειρωτικής ιστορίας, αγνοώντας το οι επόμενες ηγεσίες της Ομόνοιας.

Γι’ αυτό αξίζει συγχαρητήρια η πρωτοβουλία του κόμματος MEGA. Γιατί όχι μόνον έβγαλε από το χρονοντούλαπο τα αιτήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αλλά διαμέσου της Ημερίδας που οργάνωσε, των επαφών και επικοινωνιών με πάρα πολλούς παράγοντες προσπαθεί να εμπλουτίσει αυτό το Πλαίσιο Αιτημάτων, χαράζοντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από Διεθνείς Οργανισμούς, Διεθνή Φόρα, Συμβάσεις, Διατάξεις, Πρωτόκολλα, αλλά και του βασικού κειμένου Θέσεων-Υποχρεώσεων και Στόχων για την επιβίωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και την Διαφύλαξη και Προστασία της Εθνικής και Πολιτιστικής Ταυτότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. (Γενεύη 1992)

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος διανοούμενοι από το χώρο της Ε. Ε. Μειονότητας, διάφορες προσωπικότητες, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος ΕΕΜΜ, του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, δημοσιογράφοι και άλλοι καλοθελητές που ήθελαν να προσφέρουν με την εμπειρία τους για ένα σχέδιο αιτημάτων όσο πιο ολοκληρωτικό και εμπλουτισμένο. Παρευρίσκονταν και ο Αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλίας κ. Ζήσης Γεωργίου.

Για την Ημερίδα αυτή στάλθηκαν προσκλήσεις σε όλους τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο αλβανικό Κοινοβούλιο, στους πρόεδρους Ομόνοιας Παραρτημάτων, έπαρχους κι άλλα στελέχη, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Όταν χαράζεται ένα τέτοιο είδος Ψήφισμα, ή Πλαίσιο Αιτημάτων, όπου θα είναι ο καθρέφτης των δικαιωμάτων και το προγεφύρωμα που θα οδηγηθούμε όλοι μας για την διεκδίκηση, δεν πρέπει να κοιτάζει χρώματα και ιδεολογίες, ούτε αριστερούς και δεξιούς, αλλά να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς όπου ο Ελληνισμός να δείξει ότι μπορεί να συντάξει, να διεκδικήσει, ν’ αγωνιστεί και να κερδίσει.

Ειπώθηκαν προφορικές και γραπτές παρατηρήσεις όπου μια επιτροπή με εμπειρογνώμονες θα συντάξει το τελικό κείμενο και αφού εγκριθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του Κόμματος, θα σταλεί παντού.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου