Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αλβανία: Εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου



Με πρωτοπόρους τους Έλληνες της Αλβανίας οι εορτασμοί για την επέτειο της εθνικής γιορτής της Ελλάδας απόχτησε φέτος ξεχωριστές διαστάσεις σε γεωγραφία, χρόνο και ατμόσφαιρα.

Η αποκορύφωση σημειώθηκε την Κυριακή με τις καθιερωμένες θρησκευτικές λειτουργίες και δοξολογίες, τις μαθητικές παρελάσεις, τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και τέλος με τις δεξιώσεις από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία, στα Τίρανα, Αργυρόκαστρο και Κορυτσά.

Στις εκδηλώσεις, μαζί με τους Έλληνες παρευρέθηκαν πολλοί Αλβανοί, απλοί πολίτες, τοπικοί άρχοντες και υψηλοί επίσημοι.

Παρευρέθηκαν επίσης πολιτικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα: -βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών όλων των επιπέδων από περιοχές της ελληνικής μεθορίου, διάφορα ελληνικά σωματεία κλπ.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Πρωτεύουσα τα Τίρανα και πολλές άλλες πόλεις και περιοχές , όπως Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Αγίους Σαράντα, Χιμάρα, Κορυτσά, Πρεμετή κλπ.

Το σήμα έναρξης των εκδηλώσεων έδωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα με το δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Ελληνική Άνοιξη πολιτισμού στην Αλβανία».

Με την υποστήριξη της Εστίας Τιράνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού άνοιξαν ταυτόχρονα δύο εκθέσεις. Η πρώτη ζωγραφικής, «Η Ελλάδα με τα μάτια Αλβανών ζωγράφων». (19-31 Μαρτίου 2012, Γκαλερί Expo, Τίρανα). Φιλοξενεί περίπου εξήντα πίνακες από είκοσι Αλβανούς καλλιτέχνες. Το ελληνικό πνεύμα, το τοπίο, η ελληνική παράδοση, το αρχαίο και βυζαντινό μνημείο, η αρχαιοελληνική τραγωδία, η μυθολογία, η παλιά και νέα ιστορία των Ελλήνων γονιμοποιούν δημιουργικά τη φαντασία των καλλιτεχνών που, είτε έζησαν και γνώρισαν την Ελλάδα, είτε την τιμούν φιλοτεχνώντας και συμμετέχοντας με πίνακες-γέφυρες φιλίας και έντεχνης επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η δεύτερη (επίσης, 19-31 Μαρτίου 2012, Γκαλερί Expo, Τίρανα) είναι η έκθεση του μεταφρασμένου ελληνικού βιβλίου στην αλβανική γλώσσα. Μόνο τα δέκα τελευταία χρόνια μεταφράστηκαν στην αλβανική περισσότεροι από 250 τίτλοι βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη περίοδος θεωρείται η γονιμότερη όσον αφορά την λογοτεχνική επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών.

Επέσυρε την προσοχή η πληθώρα προσέλευση του Αλβανικού κοινού, μεταξύ αυτών αξιόλογες προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και πολιτικοί.

Μια άλλη σημαντική εκδήλωση ήταν το πρώτο διεθνές συνέδριο ελληνο-αλβανικών γλωσσολογικών και πολιτισμικών μελετών. Οργανώθηκε στα Τίρανα, στις 24-25 Μαρτίου με την μέριμνα της Αλβανο-Ελληνικής Φιλολογικής Ένωσης, με έδρα τα Τίρανα.





Παναγιώτης Μπάρκας, Αλβανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου