Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γυναίκες από τη Χειμάρρα βραβεύονται για την προσπάθειά τους να προωθήσουν τουριστικά τον τόπο τους

Γυναίκες από τη Χειμάρρα που προσπαθούν να σταθούν οικονομικά μόνες τους, στα πόδια τους, προβάλλοντας τις ομορφιές του τόπου τους, θα βραβεύσει το βράδυ, σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Γυναίκας», το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η προσπάθεια περίπου 50 γυναικών στη Χειμάρρα να δημιουργήσουν τουριστικό γραφείο στην περιοχή τους, προωθώντας δράσεις αγροτουρισμού, ξεκίνησε το 2004, με πρωτοβουλία της Εταιρίας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών- Κέντρο UNESCO. «Με χρηματοδότηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, ύψους 250.000 ευρώ, υλοποιήσαμε από το 2004 έως το 2008, πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτουρισμού στην περιοχή, με την ίδρυση και τον εξοπλισμό τουριστικού γραφείου, τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων, στα οποία συμμετείχαν 45 γυναίκες και τη λειτουργία εκθετηρίου πώλησης παραδοσιακών προϊόντων» διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ η ΝάντιαΤακά από την UNESCO.

Ενθουσιασμένες από τις εμπειρίες που αποκόμισαν δηλώνουν από την πλευρά τους δύο γυναίκες από το Σύλλογο Γυναικών Αγροτουρισμού Χειμάρρας, οι οποίες, μαζί με συνολικά 35 γυναίκες αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθούν στην αποψινή βράβευση στο Βαφοπούλειο.

«Για μας, το πρόγραμμα αυτό ήταν μία καλή αρχή προκειμένου να ενεργοποιηθούμε και, με αγαστή συνεργασία, να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας» λένε στο ΑΜΠΕ η Τέφτα Ζώτου και η Ετλέβα Ζώτου.

Όπως ξεκαθαρίζουν, αν και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2008, εντούτοις οι βάσεις για την προώθηση του αγροτουρισμού έχουν μείνει, αφού πολλές γυναίκες εκπαιδεύτηκαν ανάλογα, ενώ υπάρχει διαθέσιμος και ο εξοπλισμός του γραφείου.

«Λείπει μόνο ένας χώρος για να ξαναστηθεί το γραφείο και κατάλληλη καθοδήγηση προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα και την κουλτούρα του τόπου μας» λέει η κ. Ζώτου.

«Οι γυναίκες στη Χειμάρρα» συνεχίζει «φτιάχνουν καταπληκτικά γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες, μαρμελάδες, ακόμη και τσίπουρο και ψάχνουν συνεχώς να βρουν τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους».

Οι περισσότερες που συμμετείχαν στο Σύλλογο αγροτουρισμού ήταν κυρίως αγρότισσες, ενώ κάποιες είχαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Όλες, πάντως, ξεκινήσαμε για την εμπειρία και όχι για το κέρδος και θέλουμε αυτή η προσπάθεια να καρποφορήσει. Σε αυτό μπορεί να συντελέσει και το γεγονός ότι στη Χειμάρρα δεν λειτουργεί κανένα τουριστικό γραφείο, οπότε εμείς θα μπορούσαμε, με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, να καλύψουμε το κενό» προσθέτει η κ. Ζώτου.

Στο πλευρό τους παραμένει η UNESCO και σύμφωνα με την πρόεδρο του γραφείου της Θεσσαλονίκης Καίτη Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Χειμάρρας τους έχει ήδη υποσχεθεί τη δωρεάν διάθεση ενός χώρου, προκειμένου να στεγαστεί και να λειτουργήσει εκ νέου το τουριστικό γραφείο των γυναικών.

«Ο εξοπλισμός του γραφείου και οι υπολογιστές βρίσκονται σε αποθήκη στη Χειμάρρα και μπορούν άμεσα να διατεθούν για να λειτουργήσει το γραφείο. Παράλληλα, έχει προγραμματισθεί επίσκεψη των γυναικών του Συλλόγου στα γραφεία της UNESCO, στην Κέρκυρα, προκειμένου να ενημερωθούν για δράσεις αγροτουρισμού και προσέλκυσης τουριστών» σημειώνει η κ.Τζιτζικώστα.

Εκτός από το Σύλλογο Γυναικών Αγροτουρισμού Χειμάρρας, στην αποψινή εκδήλωση στο Βαφοπούλειο θα βραβευθούν άλλα 8 γυναικεία σωματεία, για την προσφορά τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, θα τιμηθούν το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, ο Σύνδεσμος φιλίας «Ελλάς- Κύπρος», η Εργάνη: Κέντρο στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών, το Μητέρας Έργον: Κέντρο μελετών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της πολύτεκνης μητέρας, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών - Κέντρο Unesco.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Νατάσα Καραθάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου