Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Απάντηση Δ.Κίκη στον Π.Μπάρκα: Αν δεν βρέξεις τον κ…, δεν τρως ψάρια!





Σχόλιο «Βορειοηπειρώτη»: Ο Δημήτρης Κίκης, είναι εκπαιδευτικός, από τα ιδρυτικά στελέχη της Ομόνοιας, πάντα με αγωνιστικό φρόνημα στα κοινά της Ομόνοιας και στην δημοσιογραφία της εφημερίδας της οργάνωσης και του Λαϊκού Βήματος. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται μόνο με την εκπαίδευση. Έχει δικό του εκδοτικό οίκο και ασχολείται με την μετάφραση και εκτύπωση των βιβλίων για την ελληνική μειονότητα. Χωρίς να τον κατονομάζει ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας τον φωτογραφίζει στο άρθρο του αφού είναι ο μόνος που ασχολείται με τα σχολικά βιβλία της μειονότητας.

Αγαπητέ Βορειοηπειρώτη,
αν και δεν έχω μπει ποτέ στον πειρασμό να ασχοληθώ με σχόλια και απαντήσεις και λόγω του ότι πριν από πολύ καιρό έχω παρατήσει το «επάγγελμα» του δημοσιογράφου, αυτή τη φορά θα απαντήσω σε μερικά σχόλια τα οποία εμμέσως πλην σαφώς εμπλέκουν το δικό μου όνομα.

Ο εκδοτικός οίκος για τον οποίο υπαινίσσονται κάποιοι πως επωφελείται από την έκδοση των βιβλίων της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και της γεωγραφίας της Ελλάδας, είναι ο «ΟΜΗΡΟΣ» υπό τη δική μου ιδιοκτησία, όπως είναι ατομική μου ιδιοκτησία και η συγγραφή ενός μέρους των παραπάνω σχολικών βιβλίων. Ο εκδοτικός οίκος «ΟΜΗΡΟΣ» ιδρύθηκε το 2005 και λειτούργησε το 2006, με νόμιμο πάντα τρόπο όπως ορίζει η αλβανική νομοθεσία. Μετά την κατάργηση του κρατικού εκδοτικού οίκου σχολικών βιβλίων, λόγω της φιλελευθεροποίησης στην Αλβανία της συγγραφής και της εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων, στον οποίο εργάστηκα περίπου 22 χρόνια και απόκτησα κάποια πείρα όσον αφορά τη συγγραφή σχολικών βιβλίων, αποφάσισα να συνεχίσω κι εγώ, όπως δεκάδες Αλβανοί, τη συγγραφή και εκτύπωση των βιβλίων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας παρά να το κάνει αυτό ένας αλβανικός εκδοτικός οίκος. Από τότε, αλλά ακόμη και τώρα, μπορεί ο καθένας να ιδρύσει έναν εκδοτικό οίκο και βάση του αλβανικού νομικού πλαισίου, μπορεί να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Παρά του ότι επί τέσσερα χρόνια στη σειρά, το ALTERTEKST (αρμόδιο στο Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Αλβανίας για την έγκριση των σχολικών βιβλίων) ζητούσε να συγγράψουν και άλλοι σχολικοί οίκοι βιβλία για τις Εθνικές Μειονότητες, κανείς δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα το πρόβλημα αυτό να θεωρηθεί λήξαν και να υπάρχουν στον κατάλογο μόνο τα σχολικά βιβλία του εκδοτικού οίκου «ΟΜΗΡΟΣ».
Και φέτος το ALTERTEKST βγήκε, όπως πάντα, το μήνα Οκτώβριο και κανείς μέχρι τότε δεν είχε ζητήσει να ασχοληθεί με τη συγγραφή σχολικών βιβλίων για την ελληνική ή άλλες Εθνικές Μειονότητες. Τα βιβλία που ζητήθηκαν να συγγραφούν για τον επόμενο Σεπτέμβριο βρίσκονται στο ALTERTEKST (οποιοσδήποτε θέλει να το διαπιστώσει αυτό, ας κάνει τον κόπο να μπει στο ιστολόγιο του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών (WWW.mash.gov.al) στο Altertekst).
Τι συνέβηκε όμως; Κάποιοι θυμήθηκαν πολύ αργά να το κάνουν αυτό και με παράνομο τρόπο (παράνομος τρόπος είναι κάθε απόφαση που δεν στηρίζεται στο ALTERTEKST και σε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου) προσπαθούν να εκτοπίσουν από τη συγκεκριμένη δράση τον εκδοτικό οίκο «ΟΜΗΡΟΣ» και πιστεύω ατράνταχτα ότι γίνεται για πολιτικούς και ιδιοτελείς λόγους από ορισμένο «δικό» μας βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος (αυτό το στηρίζω και στις διώξεις που είχα μετά τις εκλογές του 2009, όταν με εντολή του συγκεκριμένου βουλευτή έπαψαν από την κρατική δουλειά (δάσκαλοι) εμένα και τη γυναίκα μου). Εγώ ποτέ δεν έπαψα και ποτέ δεν θα πάψω να λέω ανοιχτά ότι είμαι ομονίτης, αφού είμαι ένας από τους πρώτους 6 πρωτεργάτης ίδρυσης της ιστορικής οργάνωσης του ελληνισμού. Προκειμένου να μην εκτυπώσει ο «ΟΜΗΡΟΣ» τα νόμιμα βιβλία του για την επόμενη σχολική χρονιά, το Υπουργείο αποφάσισε να μην τα εκδώσει καθόλου, αλλά να χρησιμοποιηθούν τα περσινά βιβλία (ξανά του «ΟΜΗΡΟΣ»). Να επισημάνω εδώ ότι το εν λόγω Υπουργείο με παράνομο τρόπο θέλει να δώσει τα βιβλία αυτά σε έναν αλβανικό εκδοτικό οίκο τον οποίο στηρίζει και ο εν λόγω βουλευτής). Δεν γνωρίζουν όμως οι κύριοι αυτοί, που πήραν αυτή την απόφαση, ότι έστω και τα παλιά βιβλία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σχολεία, αν δεν υπάρχουν στον κατάλογο του Υπουργείου; (Τα βιβλία του ¨»ΟΜΗΡΟΣ» δεν υπάρχουν στο κατάλογο που διανεμήθηκε στα σχολεία στις αρχές Μαρτίου).
Μερικοί, για να δικαιολογήσουν την εκστρατεία κατά του εκδοτικού οίκου «ΟΜΗΡΟΣ», διαδίδουν πως πρέπει να συγγραφούν πιο ποιοτικά βιβλία κτλ. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι τα βιβλία που φέρουν το όνομά μου ή των συνεργατών μου, είναι τέλεια. Αυτό το γράφω και στην αρχή ή στο τέλος κάθε βιβλίου ζητώντας από τους δασκάλους που τα εφαρμόζουν στην πράξη να μου δώσουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να τα βελτιώσω αυτά τα βιβλία στις επόμενες εκδώσεις. Κανείς όμως δεν μου έδωσε μέχρι στιγμής κάτι. Ας το έχουν κάνει αυτοί που ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική. Άρα το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των βιβλίων, αλλά ο «ΟΜΗΡΟΣ» (δεν ξέρω αν τους φοβίζει ο αρχαίος ποιητής) και ο ιδιοκτήτης του. Στο κάτω κάτω της γραφής, αντί να κάθονται να γράφουν επιστολές και κουραφέξαλα, ας φτιάξουν το δικό τους εκδοτικό οίκο και ας συγγράψουν ποιοτικότερα βιβλία από τα σημερινά, για να δώσουν το δικαίωμα στη συνέχεια στους δασκάλους να τα επιλέξουν, όπως άλλωστε κάνουν και με τα αλβανικά βιβλία. Αυτό θα ήταν το ηθικό, παρά να ασκούν πίεση και να κυκλοφορούν από γραφείο σε γραφείο ζητώντας τα CD των βιβλίων που υπάρχουν. Και ερωτώ τον κάθε ορθώς σκεπτόμενο άνθρωπο: Γιατί αν εγώ υπέκυπτα στον πειρασμό και έδινα στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο το Copirajt των δικών μου βιβλίων, όπως ζήτησαν, όλα θα ήταν καλά και καμωμένα και η δήθεν ποιότητα θα πήγαινε περίπατο; Ή μήπως γιατί τότε αυτά θα ήταν ευκολότερο να έπαιρναν το δρόμο προς εκτύπωση κάπου μεταξύ Δερβιτσάνης και Κολορτσής;
Και κάτι ακόμη για ένα σχόλιο του κ. Μπάρκα, ο οποίος μιλάει για 500 εκατομμύρια κτλ.Χωρίς να θέλω να προξενήσω αντιπαράθεση, θα ήθελα να του πω ότι τα συγκεκριμένα βιβλία χρηματοδοτούνται από το κράτος. Υπάρχουν τιμολόγια και αποδείξεις και το κράτος δεν «δωρίζει χρήματα». Θα μπορούσα κι εγώ να πω έτσι ανεύθυνα, ότι επί ηγεσίας Μπάρκα στην Έδρα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κυκλοφόρησαν (με υπαινιγμούς για καταχρήσεις) ένα δισεκατομμύριο λεκ. Θα ήταν όμως αλήθεια; Ασφαλώς και όχι, γιατί εγώ δεν είμαι γνώστης του θέματος. Το ίδιο δεν είναι γνώστης και ο κ. Μπάρκας για το εν λόγω θέμα. Για να μην τον «τρώει» όμως το μεράκι του λέω πως τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο για τους 17 τίτλους του εκδοτικού μου οίκου δεν είναι ούτε το 1/3 αυτών που αναφέρει. Αν λάβουμε υπόψη μας πως μόνο για την εκτύπωση αυτών των βιβλίων ξοδεύονται το 45% (λόγω του μικρού τιράζ δεν εκτυπώνονται σε πιεστήρια, παρά μόνο σε ψηφιακά μηχανήματα), αν αφαιρέσει και το 10% που παρακρατεί το κράτος, αν αφαιρέσει και τουλάχιστον το 15% που παίρνουν οι συγγραφείς (ο νόμος λέει μέχρι 15%, ενώ εγώ τους δίνω 30%, διότι με το 15% θα έπαιρναν πενταροδεκάρες, ενώ οι Αλβανοί για τα ίδια βιβλία και με αυτό το ποσοστό παίρνουν 3 φορές περισσότερα χρήματα) ας δούμε τι μένει για τη συντήρηση του εκδοτικού οίκου και το κέρδος που πρέπει να έχει ο οίκος αυτός, όπως κάθε επιχείρηση. Αυτό ο κ. Μπάρκας και κάθε κ. Μπάρκας, θα το καταλάβει μόλις ανοίξει έναν δικό του εκδοτικό οίκο και να μην είναι ο ίδιος συγγραφέας κανενός εκ των βιβλίων. Του λέω εξ αρχής ότι, αν συμβεί αυτό, τότε σίγουρα από τον δεύτερο κιόλας χρόνο θα χρεοκοπήσει. Με μένα δεν συμβαίνει αυτό, γιατί είμαι ταυτόχρονα και συγγραφέας 5 εκ των βιβλίων αυτών.
Πάντως, εγώ ευχαριστώ την ΟΜΟΝΟΙΑ για την ανακοίνωση, διότι εκτός από του ότι ζητά ώστε τα ελληνόπουλα να έχουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα βιβλία της μητρικής τους γλώσσας (πιστεύω σ’ αυτό θα συμφωνήσει και ο κ. Μπάρκας ότι καλύτερα τα παιδιά να έχουν όπως μέχρι τώρα βιβλία έστω και όχι καλής ποιότητας, παρά να μην έχουν καθόλου) αλλά και να υποστηρίξει κάθε Έλληνα εκδότη παρά έναν Αλβανό, που σ’ αυτή την περίπτωση είμαι εγώ.
Όσο για όσους κάνουν κριτική και ταυτόχρονα ασκούν πιέσεις και ζητούν CD, τους λέω καλοπροαίρετα ότι αντί να κάνουν αυτό, να στρώσουν τον κ… και να φτιάξουν βιβλία. Γιατί μια παροιμία λέει «Αν δεν βρέξεις τον κ…, δεν τρως ψάρια». Τα ψάρια υπάρχουν για όλους, αρκεί να κάνουν το δεύτερο.
Δημήτρης ΚΙΚΗΣ

http://borioipirotis.blogspot.com/2012/03/blog-post_4166.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου