- Συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας
- Έκκληση στην Ελλάδα για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού από τον Υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας
- «Σαράντα» αποκάλεσε την πόλη των Αγίων Σαράντα ο κ. Φίλιος
- Αλβανός επιστήμονας προς δήμαρχο Χειμάρρας: Μέχρι το Γενούσο που είναι Ήπειρος είσαι Γιώργος, το Gjergji ισχύει μόνο πάνω από το ποτάμι.
Μία ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις ημερίδα πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο (10/3/2012), στην πόλη των Αγίων Σαράντα με θέμα «Saranda pasuri istorike, ti kthejme vlerat dhe identitetin e vet»/Άγιοι Σαράντα ιστορικός πλούτος, να επιστρέψουμε τις αξίες και την ταυτότητα της πόλης.
Ο Υπουργός Πολιτισμού AldoBumci, ο πρώην υπουργός και αλβανός ιστορικός NeritanCeka, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Artan Shkreli, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος και ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Νίκος Κοτροκόης ήταν μεταξύ των πολλών προσωπικοτήτων που καλέστηκαν από τον δήμαρχο της πόλης των Αγίων Σαράντα Στεφάν Τσίπα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει συμμάχους στην εκστρατεία που ανέλαβε να σταματήσει την πολεοδομική και οικολογική καταστροφή της πόλης που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία των γειτονικών ελληνικών δήμων.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με τρεις σύντομες ενότητες: 1η - Σύντομη ιστορία της πόλης με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. 2η - Η πολεοδομική ανάπτυξη και η τσιμεντοποίηση των τελευταίων 15 χρόνων και 3η - Η πρόταση της νέας δημοτικής αρχής.
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί και οι εισηγήσεις από τις οποίες ξεχωρίσαμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία:
Ο δήμαρχος ΤΣΙΠΑ
Ο δήμαρχος των Αγίων Σαράντα, μετά το καλωσόρισμα αναφέρθηκε στα κάλλη της «νύφης» του Ιωνίου που χτίστηκε στη μέση δύο σπουδαίων αρχαίων πόλεων, της Φοινίκης και του Βουθρωτού. Περιέγραψε τη σημερινή δραματική κατάσταση, έκανε έκκληση για συμπαράσταση στον αγώνα του να «σώσει» ότι απέμεινε από την πόλη κατηγορώντας παράλληλα την κεντρική εξουσία και τη δικαιοσύνη πως όχι μόνο δεν ήταν συμπαραστάτες του αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και αντίπαλοι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιοι αριθμοί που ανέφερε:
- Τα τελευταία 20 χρόνια ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε 2,5 φορές
- Δόθηκαν από το δήμο συνολικά άδειες για 6,500 διαμερίσματα ενώ σχεδόν άλλα τόσα χρίστηκαν χωρίς άδεια
- Μπαζώθηκαν 52.000 τ.μ. θάλασσας
- Η οικοδομική κάλυψη στην πόλη, υπερβαίνει 2 φορές τα διεθνή στάνταρ
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπα ζήτησε να δοθεί στο δήμο του, η περιοχή του Μπερντενέση που σήμερα ανήκει στην Επαρχία Αλύκου.
Ο υπουργός BUMCI
Ο Υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε την Αλβανία ως το πιο μυστηριώδες και το πιο άγνωστο μέρος της Μεσογείου, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι και ένα τεράστιο προσόν για τον τουρισμό. Την πόλη των Αγίων Σαράντα την χαρακτήρισε ευλογημένη γιατί εκτός των άλλων έχει δίπλα της τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Αλβανίας που είναι το Βουθρωτό. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δήμαρχους από την Ελλάδα για την παρουσία τους και τους ζήτησε να μην βλέπουν ανταγωνιστικά την ανάπτυξη του εδώ τουρισμού καθώς η συνεργασία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. «Την Κέρκυρα επισκέπτονται ετησίως ένα εκατομύριο τουρίστες, από τους οποίους μόνο 4% επισκέπτονται και τους Αγίους Σαράντα. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα έφερνε αμοιβαία ωφέλει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Bumci.
Ο NERITAN CEKA
Ο ιστορικός και πολιτικός Ceka ξεκίνησε με τη φράση “Saranda kushton” / η πόλη των Άγιων Σαράντα κοστίζει (ή αξίζει) και στη συνέχεια προσπάθησε να ερμηνεύσει τη φράση του με ρεαλισμό. Πρότεινε το κάστρο του Λεκούρσι να γίνει μουσείο, την ανακατασκευή του μοναστηριού των Αγίων Σαράντα, τη ανακατασκευη της εβραϊκής στοάς (στη θέση που δίπλα ή στον ίδιο χώρο υπάρχουν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που σώζονται τα ψηφιδωτά) και την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Φοινίκης που όπως είπε είναι το μεγαλύτερο στην Αλβανία.
Ο σύντροφος ΦΙΛΙΟΣ
Η παρουσία ελλαδιτών αιρετών, έδωσε άλλη διάσταση στην εκδήλωση και ελπιδοφόρα μηνύματα για την ελληνική μειονότητα. Αρνητική αίσθηση όμως προκάλεσε ο χαιρετισμός του δήμαρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου που την πόλη των Αγίων Σαράντα την ανέφερε με την αλβανική της ονομασία, δηλαδή «Σαράντα» ενώ είπε πως κατάγεται από ένα χωριό που είναι ακριβώς πάνω στα σύνορα και θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν κάτοικος της Αλβανίας, για να αποσπάσει το χειροκρότημα των Αλβανών!
Κατά τα άλλα έκανε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Τουριστικές ανταλλαγές, σχολείων δήμων και άλλων φορέων
2. Το Μάιο να γίνει στα Γιάννενα μεγάλο φόρουμ με τη συμμετοχή επιμελητήριων, επιχειρηματιών και άλλων φορέων.
3. Να αξιοποιηθεί η μεγάλη τεχνογνωσία των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννίνων σε θέματα ύδρευση και διαχείρισης λυμάτων για τους γειτονικούς δήμους της Αλβανίας
Ο κ. Φίλος ολοκλήρωσε λέγοντας στο ακροατήριο πως οι πόρτες του δήμου του είναι ανοιχτές για όλους
Η εκπρόσωπος της Κέρκυρας ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Τον δήμαρχο Κέρκυρας, εκπροσώπησε η κα. Αλίκη Κατσαρού η οποία αφού δικαιολόγησε την απουσία του κ. Τρεπεκλή, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο δήμων και είπε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασίες.
Ο απολαυστικός SHKRELI
Ο αρχιτέκτονας Artan Shkreli, καθολικός με καταγωγή από το βορρά, είναι πολύ γνωστός στην Αλβανία καθώς είχε διατελέσει Διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ήταν προϊστάμενος της Πολεοδομίας Δήμου Τιράνων στην τελευταία θητεία του Ράμα, συμμετέχει συχνά σε τηλεοπτικές συζητήσεις και είναι ο μελετητής της νέας πλατείας της πόλης των Αγίων Σαράντα (2005 ). Στην εισήγηση του ήταν απολαυστικός και εκτός από την παρουσίαση των μνημείων της περιοχής, προσπάθησε να τα «απεγκλωβίσει» από τον εθνικισμό που συνηθίζουν πολλοί αλβανοί «επιστήμονες». Είπε πως «δεν πρέπει να μας ενοχλούν οι ελληνικές τοπωνυμίες και δεν πρέπει να τις αλλάζουμε γιατί και εμάς δεν μας αρέσει όταν οι γείτονές μας αλλάζουν αλβανικές τοπωνυμίες». Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Χειμάρρας που ήταν στην αίθουσα, με αφορμή την συζήτηση που έγινε σε κάποια μέσα για το όνομα του αν είναι Γιώργος ή Gjergji, του είπε πως «μέχρι το Γενούσο που είναι τα όρια της Ηπείρου είσαι Γιώργος από εκεί και πάνω μπορείς να χρησιμοποιείς το Gjergji…»
Ο "τσάμης" LAME
Τον ιστορικό Artan Lame τον είχαμε συναντήσει πριν από κάποιους μήνες ως υπεύθυνο της επιτροπής για την επιλογή του μνημείου των τσάμηδων. Από την τοποθέτηση του αξίζει να αναφέρουμε δύο σημεία: Πρώτον χωρίς να πει ότι διαφωνεί με τον Shkreli είπε πως και η ονομασία “Porto Eda” που είχε βάλει στην πόλη ο Μουσολίνι, προς τιμή της κόρης του, είναι κατά κάποιο τρόπο κολακευτικό για την πόλη και δεν θα ήταν κακό να προβληθεί αυτό ως ένα στοιχείο που θα προσέλκυε κάποιους τουρίστες! Και δεύτερο όταν αναρωτήθηκε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φράση «Η Αλβανία είναι όμορφη εκεί που οι αλβανοί δεν έβαλαν το χέρι τους!»
Ο πολεοδόμος HASBIU
Ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Petrit Hasbiu (γιος του Kadri - στέλεχος του καθεστώτος που τον εκτέλεσε) ήταν ο τελευταίος εισηγητής. Το 2006 είχε παρουσιάσει πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη και κάνοντας τον απολογισμό μετά από 6 χρόνια είπε πως το σχέδιο του εφαρμόστηκε σε ποσοστό 10-20% και ότι εφαρμόστηκε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που στόχευε η μελέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου