Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το lapidari στο κέντρο της Χιμάρας -1989





Φωτογραφία του 1989, το lapidari όπως το λέγαμε, με άλλα λόγια το μνήμειο που απέτεινε φόρο τιμής στους "μάρτυρες" του Αλβανικού έθνους, όπως λέμε για παράδειγμα μάρτυρας του χριστιανισμού - καμία σχέση.
Πάνω είναι εμφανή τα ονόματα των Χιμαραιών "μαρτύρων", Δημήτρης Λαζάρης, Φάνης Πάνος, Κώστας Κατσελάνος, Χρήστος Ρέτζος, Μίλτος Λυκόκας, Νίκος Ράππος και Νάσο (Αθανάσιος) Μποντίνης.

Το lapidari παρέμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 2000 όπου κατεδαφίστηκε κι αυτό με όλα τα παράνομα κτήρια που είχαν ξεφυτρώσει στο κέντρο της Χιμάρας από τον τότε Δήμαρχο Βίκτωρα Μάτο.
Μαζί με αυτα και πολλά δέντρα μεγάλης ηλικίας που έδιναν μια αλλη εικόνα στην πιάτσα της πόλης, καμία σχέση με αυτή που έχει σήμερα, ενα έρημο τοπίο με κάποια τραπεζοκαθίσματα και τέντες που χρυσοπληρώθηκαν επι Μπολάνου.
Επιδή το θέμα μας είναι το lapidari και όχι η πιάτσα, πρέπει να πούμε πως αυτό το μνημείο πήγε να ξαναχτιστεί στην κέντικη "πλατεία"!! της Χιμάρας πρίν από κάποια χρόνια, επί δημαρχίας Μπολάνου. Όμως ο συγχωρεμένος Ναπολέων Ρόντος πού σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ένας χιμαριώτης πατριώτης που το έλεγε η καρδιά του και πολλές φορές έιχε ξυλοκοπηθεί και φυλακίστει από Αλβανούς, με τη σημαία την Ελληνική να κυμάτιζε πάντα στο σπίτι του, δεν άφησε ποτέ να τελειώσει το έργο, καθώς με ενα σφυρί μεγάλο έκανε κομμάτια την πλάκα που τοποθετήθηκε εκεί, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο κρατητηρίο και να αφεθεί μετά απο κάποιες ώρες.



http://ximara.blogspot.com/2012/03/lapidari-1989.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου