Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η Φινλανδία είναι ο «επίγειος παράδεισος» για την ελευθερία του Τύπου

Tο καθεστώς της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας είναι σχετικά υψηλό και χαρακτηρίζεται «ελεύθερο»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17:10

Οι ετήσιες εκθέσεις της οργάνωσης δημοσιεύονται αδιαλείπτως από το 2002 μέχρι σήμερα

Η Φινλανδία είναι η χώρα όπου τα ΜΜΕ απολαμβάνουν την μεγαλύτερη ελευθερία στον κόσμο, ενώ η Βόρεια Κορέα είναι ο «εφιάλτης του δημοσιογράφου» καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση, σύμφωνα με μελέτη που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα μοιράζεται την 65η θέση με άλλες τρεις χώρες ( την Ουγγαρία, τη Γουιάνα και τη Σαμόα) ενώ το καθεστώς της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας είναι σχετικά υψηλό και χαρακτηρίζεται «ελεύθερο».

Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House (Οίκος της Ελευθερίας), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βαθμολογεί 197 κράτη του κόσμου με βάση τις επιδόσεις τους στην ελευθέρια των ΜΜΕ.

Την δεύτερη θέση μοιράζονται η Νορβηγία και η Σουηδία, ακολουθούν μαζί η το Βέλγιο, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, και μετά ισοβαθμούν η Δανία, η Ελβετία και η Ανδόρα.

Η ελευθερία των ΜΜΕ στις ΗΠΑ παρουσίασε μια μικρή πτώση στις επιδόσεις της για το 2011, λόγω των προσκομμάτων που ύψωσαν οι Αρχές σε δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις για το κίνημα «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ».

Η Τουρκία βρίσκεται στην, δυσμενή για την ίδια, 117 η θέση και παραμένει μια χώρα «μερικώς ελεύθερη» όσον αφορά τα ΜΜΕ.«Η Τουρκία διαθέτει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο, κυρίως λόγω της ανάμειξης τους σε υποθέσεις όπως αυτή της Εργκενεκόν και του Κουρδικού ζητήματος», σημειώνει η έρευνα.

Πριν λίγους μήνες η Freedom House, που συνεχίζει τη δράση της από το 1972, είχε χαρακτηρίσει επίσης την Αλβανία ως μια «χώρα με περιορισμένη ελευθερία». «Η Αλβανία έχει σημειώσει πτώση λόγω της δολοφονίας διαδηλωτών της αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2011, της πολιτικοποίησης των εκλογικών μηχανισμών που σχετίζονται με τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και λόγω της αδυναμίας των δικαστηρίων να κρίνουν αμερόληπτα μία υπόθεση διαφθοράς εναντίον ανώτερου πολιτικού της κυβέρνησης», τονίζει η έκθεση.

Τέλος, σε οκτώ χώρες επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες για την ελευθερία του Τύπου. Οι χώρες αυτές είναι: Λευκορωσία, Κούβα, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Ιράν, Ουζμπεκιστάν , Τουρκμενιστάν και Βόρεια Κορέα. «Σε αυτές τις χώρες, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε λειτουργούν υπό καθεστώς βίας», καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου