Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μπλόγκερ: τι πάει στραβά με την Αλβανική πολιτική;



photo
Καθώς ο Σαλί Μπερίσα και ο Έντι Ράμα συνεχίζουν την έντονη πολιτική αντιπαράθεσή τους, η δυσαρέσκεια του κόσμου εξακολουθεί να μεγαλώνει. [Reuters]Η δημοκρατία στην Αλβανία τελεί υπό κρίση. Το πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης έχει ήδη στοιχίσει στη χώρα την ευκαιρία να λάβει ιδιότητα υποψήφιας στην ΕΕ, ενώ πρόσφατη κλιμάκωση της βίας το μόνο που καταφέρνει είναι να εντείνει τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες.
Καθώς ο Σοσιαλιστής ηγέτης Έντι Ράμα εξακολουθεί να κατεβαίνει στους δρόμους για να περάσει το μήνυμά του, η κυβέρνηση έχει εκφραστεί δυσοίωνα για "πραξικόπημα" το οποίο φέρεται να διοργανώνει η αντιπολίτευση.
Πώς έγιναν τα πράγματα τόσο δυσλειτουργικά; Οι μπλόγκερ στη χώρα εκφράζουν διάφορες εξηγήσεις.
Ο Shqiptari i vjeter γράφει ότι τα κόμματα της Αλβανίας λειτουργούν λιγότερο ως πολιτικές μονάδες και περισσότερο ως "ομάδες που προέρχονται από συμμορίες και επαρχίες". Η ιδεολογία εξυπηρετεί απλά ως μέτωπο για τα οικονομικά συμφέροντα, αναφέρει, και αυτές τις ημέρες πολλοί πολιτικοί δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να πάρουν σαφή θέση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον arta72, τα τρέχοντα γεγονότα αποτελούν συνέχεια των ανεπίλυτων αντιπαραθέσεων της δεκαετίας του 1990. "Κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων σκανδάλων, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιδράσει και η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε πιο σκληρή ρητορεία, χωρίς να υπάρχει προσμονή για κάτι καλύτερο", γράφει ο μπλόγκερ.

Καθώς βασικές εθνικές προτεραιότητες αναλίσκονται στους δρόμους, η εμπιστοσύνη του κόσμου στους πολιτικούς φτάνει στο ναδίρ. "Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί στην Αλβανία, υπάρχουν μόνο κλέφτες", γράφει ο E verteta, εκφράζοντας παρόμοιο συναίσθημα.
Ο ελευθερόστομος κοινωνικός σχολιαστής Fatos Lubonja πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να διαδηλώσει, αλλά όχι για λογαριασμό του Ράμα ή του Μπερίσα. Αντιθέτως, γράφει, στόχος είναι η ανατροπή όλων των εδραιωμένων ηγετών "μαζί με όσα εκπροσωπούν".
Ωστόσο η Anija plak διαφωνεί, αναφέροντας πως οι συγκρούσεις στην κορυφή απεικονίζουν βαθύτερα προβλήματα και εντάσεις της χώρας. "Οι Αλβανοί κρύβονται ξανά πίσω από τις σημαίες των πολιτικών κομμάτων", αναφέρει. "Δεν πρέπει να κατηγορούμε τους πολιτικούς μας. Όλοι οι λαοί έχουν τους πολιτικούς που αξίζουν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου