-Για όλα τα προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική ζωή μας, χρειάζεται προσοχή, ευθύνη, φροντίδα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Ας αναφερθούμε σε δύο επίκαιρα και καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
-1-ον: το επίδομα που δίνεται από τον ΟΓΑ στους ηλικιωμένους.
Αυτό σχετίζεται με τη σύνταξη του ΟΓΑ που παίρνουν οι Έλληνες πολίτες, μη ασφαλισμένοι αγρότες, είναι μια βοήθεια που δίνεται σ' αυτούς και δεν ανταποκρίνεται κανονικά στην εξασφάλιση της δυνατότητας για να ζήσουν κανονικά, διότι δεν επαρκούν.
Ενώ οι κανονικά ασφαλιζόμενοι παίρνουν τη σύνταξή τους βάση του νόμου που ισχύει σήμερα , σύμφωνα με τις εισφορές, τα χρόνια εργασίας και την ηλικία.
Με κυβερνητική απόφαση της δεκαετίας του 50, το ποσό αυτό δίνεται, ως επίδομα, και στους ομογενείς του εξωτερικού που επιστρέφουν στην Ελλάδα και μένουν μόνιμα σ' αυτή, όταν τα εισερχόμενα τους δεν υπερβαίνουν κάποιο ποσό, γύρω στα 600 ευρό το μήνα.
Την απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού την παίρνει η ηγεσία του ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις τού νόμου, βάση του οποίου δεν την δικαιολογείται όποιος δεν κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Με τη βούληση όλων των πολιτικών κομμάτων, το επίδομα αυτό δίνεται και στους Βορειοηπειρώτες Έλληνες, αλλά δεν έχει ρυθμιστεί νομικά, έτσι ώστε να μη εμποδίζονται όσοι δε μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Οπότε δίνεται η δυνατότητα στους διάφορους γραφειοκράτες να εμποδίζουν τη χορήγηση του επιδόματος, έως ότου βρεθεί κάποια λύση, που οπωσδήποτε κάνει τον ενδιαφερόμενον να πράξει κάποια παρανομία( σε σχέση με το συμβόλαιο ενοικίου, το διαβατήριο, κ,λ.π.).
Οπότε, όλοι οι πολιτικοί φορείς μας, που έχουν σχέσεις, δυνατότητα και συνομιλούν υπεύθυνα με την Ελληνική Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, να θέσουν επί τάπητος να λυθεί με νομική απόφαση το εκκρεμές αυτό πρόβλημα.
Μέχρι τώρα μετά από κάθε συνάντηση που είχαν η υγεσία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, είχαν δηλώσει ότι το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί, δηλαδή είχαν πει ψέματα κοροϊδεύοντας τους ηλικιωμένους του χώρου αυτού που θέλουμε να μη ρημάξει.
Δεν φταίνε οι γραφειοκράτες του ΟΓΑ, φταίνε οι πολιτικοί ηγέτες από τις δύο πλευρές.
Κάθε παράταση περισσότερες δυσκολίες θα φέρει, κάτι χειρότερα τώρα που μπλέκονται για τα πάντα οι άλλοι γραφειοκράτες της περίφημης τροϊκα.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε τη δικαιολογημένη ανησυχία του ΟΓΑ, σε σχέσει με εκείνους όπου το παίρνουν το επίδωμα και δεν τους ανήκει διότι δεν είναι Έλληνες, αλλά τα καταφέρνουν παρουσιάζοντας ψεύτικα χαρτιά, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις έστω και ολίγες που συνεχίζουν να το παίρνουν και ας έχουν ταξιδέψει στον άλλο κόσμο. Αυτό το τελευταίο λύθηκε κάπως με τη συμφωνία που γίνεται διαμέσου τραπεζικών λογαριασμών.
Το άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι εκείνο που αντιμετωπίζουν όλοι που βγαίνουν στη σύνταξη στην Ελλάδα, σε σχέση με τον τρόπο που τους υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν. Δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό αυτό, αν παίρνουν κάποια σύνταξη από την Αλβανία και να μειώνεται, διότι δε σχετίζεται με την αρχή της διπλής εργασίας.
Έχομε δύο διαφορετικές χώρες και η εργασία έχει να κάνει με διαφορετικές χρονικές περιόδου, δεν υπάρχει ταυτόχρονη διπλή εργασία, στην οποία αναφέρεται ο νέος συνταξιακός νόμος.
Σωστή και δίκαιη λύση για όλους θα δοθεί αν θα γίνει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο είναι και επίκαιρο να συνυπολογιστούν τα χρόνια εργασίας και η συμμετοχή στην ενιαία σύνταξη, από τα κράτη.
Τώρα με τη χορήγηση της διπλής υπηκοότητας, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί σε όλους που θα την αποκτήσουν ανεξαρτήτως από τον τόπο κατοικίας (εντός-εκτός-χωριό ή πόλη). Πως πρέπει να παρουσιαστούν, με τι χαρτιά, σαν ομογενείς, ή σαν ελλαδίτες;
Γιατί την έκοψαν στον ένα από τους δύο; Είναι ή δεν είναι ατομικό το δικαίωμα;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να μη υποχρεώνονται οι άνθρωποι εξ'αιτίας των οικονομικών ελλείψεων να περνούν στην παρανομία και να ψεύδονται.
-2-ον. Επίκαιρο σημαντικό πρόβλημα είναι η απογραφή του πληθυσμού.
Προβληματίζει εμάς τους Έλληνες της Αλβανίας, διότι το λέγω εξ' αρχής θα έχομε σημαντική μη συμμετοχή και οι αιτίες είναι πολλές και διάφορες , δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
Χθες επειδή απεργούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αναγκάστηκα να επιστρέψω σπίτι μου με ταξί. Ο ταξιτζής έτυχε δικός μας, με καταγωγή από τους Αγίους Σαράντα και όλοι τους οικογενειακός γίνονται περίπου 45 άτομα. Δεν είχε ακούσει τίποτε, και δεν ήξερε κανένας τους, τη σημαίνει απογραφή και γιατί πρέπει να πάει να εγγραφή εφόσον μου λέει, εμείς είμαστε όλοι Έλληνες στην ψυχή και στα χαρτιά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι παρά πολλές και τίποτε δε γίνεται για την ενημέρωσή τους. Η οργάνωση των Ελλήνων ''μας'' κοιμάται και οι άλλοι φορείς σχεδόν δεν κάνουν τίποτε εκτός από το διαδύκτιο internet που πολύ ολίγοι το επισκέπτονται.
Είναι πολλοί ηλικιωμένοι, άλλοι με μικρά παιδιά και άλλοι που τρέχουν για το μερόκαμα για την επιβίωσή τους λόγο της ανεργίας, κ.λ.π. Κάτι πολύ σοβαρό με ευθύνη πρέπει να γίνει πριν θα είναι πολύ αργά.
Εγώ ήμουν πάντα και το έχω εκφράσει, υπέρ της εξής προτάσεως:
Το ερωτηματολόγιο της απογραφής θα σφραγιστεί σε φάκελο και να σταλθεί επίσημα συστημένο στην οικογένεια του καθενός εκεί που είναιι εγγεγραμμένος, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν και ο καθένας να το συμπληρώσει και να το παραδώσει επίσης επίσημα και συστημένα στην επητροπή απογραφής.
Αν δεν γίνει αυτό αποδεχτό από τις κρατικές αρχές και δε βρεθεί άλλη εναλλακτική λύση, προτιμότερη θα ήταν η αποχή, σαν πολιτική απόφαση της ηγεσίας και ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει σωστό, στη δημοκρατία έτσι γίνεται, χωρίς παρεξηγήσεις και χωρίς ετικέτες.
Την ίδια ανησυχία έχουν και οι Αλβανοί, διότι φοβούνται μήπως οι Αλβανοί γυρίσουν και γίνουν Έλληνες και δίκιο έχουν. Αλλά εμάς, τι μας χρειάζονται τέτοιοι Έλληνες ,τι να τους κάνουμε, μόνον για δικό τους ευκαιριακό συμφέρον το κάνουν. Βλέπουμε τι γίνεται με τις δικαστικές αποφάσεις για την αλλαγή της εθνικότητας τις τελευταίες μέρες στους νομούς του νότου, παρακολουθώ τον τύπο. Οι παρεμβάσεις από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο είναι απαράδεκτες και αντισυνταγματικές.
ΚΏΣΤΑΣ ΜΑΚΑΡΙΑΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου