Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία Αλβανών στο Μοναστήρι


Οι "Ορφανοί" της Συμφωνίας της Οχρίδας

Οι Αλβανοί του Μοναστηριού διαμαρτύρονται μπροστά στο κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Μάρτιος 27, 2011.
«Ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών, δέκα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2001, παρέμεινε εκτός του πλαισίου της λεγόμενης ‘Συμφωνίας της Οχρίδας’. Υπάρχουν πάνω από δέκα δήμοι/κοινότητες και οικισμοί, όπου το αλβανικό στοιχείο παραμένει κοινωνικά απομονωμένο και εκτός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Ο πληθυσμός αυτός, ο οποίος υπολογίζεται σε 50 χιλιάδες κατοίκους, από όλους του δήμους, δεν έχει κανένα δικαίωμα, σύμφωνα με τον συνταγματικό ορισμό που καθορίζει  «ως εθνικές  κοινότητες, μόνο αυτές που έχουν πληθυσμιακό αριθμό πάνω από 20 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού».
Τα παραπάνω σημειώνει ο ανταποκριτής του αλβανικού πρακτορείου ΙΝΑ,  Φεργκίμ Δεμίρι/Fërgim Demiri από το Μοναστήρι των Σκοπίων.


Οι Αλβανοί στο Μοναστήρι, Ρέσεν, Κρούσεβο, Ντόλνενι, Βέλες, Οχρίδα, Πρέσπα και άλλους δήμους δεν εμπίπτουν στον συνταγματικό ορισμό και δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, τα εθνικά σύμβολα και να εκπροσωπούνται στην αυτοδιοίκηση ή να έχουν πρωτοβουλίες σε σχέδια ανάπτυξης και οικονομίας και άλλων ωφελειών που παρέχονται από το Κράτος.
« Η μεγάλη φτώχια, η γεωργία που βρίσκεται σε επίπεδο επιβίωσης και τα συνεχή κύματα μετανάστευσης κάνουν τη ζωή εδώ πολύ άσχημη. Οι μορφωμένοι αδυνατούν να βρουν  μια θέση εργασίας ακόμη και σε κοντινές πόλεις. Εμείς, εδώ στο Μοναστήρι,  δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από την Συμφωνία της Οχρίδας και τα όποια δικαιώματα που παραχωρούνται στους Αλβανούς», είπε ο Βεφκί Μπαϊράμι, πτυχιούχος γεωπόνος από το Μοναστήρι προς το πρακτορείο ΙΝΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα – γράφει το δημοσίευμα- για τις διακρίσεις που γίνονται είναι η πόλη Κρούσεβο, όπου οι Αλβανοί είναι πάνω από 22 τοις εκατό του πληθυσμού, αλλά δεν έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα της γραφής στα αλβανικά, δεν έχουν το δικαίωμα της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην τοπική αυτοδιοίκηση αν και εκλέγουν δύο δημοτικούς συμβούλους  στο Δήμο.
«Κάνω έκκληση», θα σημειώσει ο πιο πάνω αναφερόμενος Μπαϊράμι, «προς τους Αλβανούς πολιτικούς των Σκοπίων να δουν τα προβλήματα των Αλβανών κατοίκων και να δώσουν κάποια λύση, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να μαθαίνουμε σλαβικά για να βρούμε μια θέση εργασίας».
--
Τίτλος: “Jetimët” e Marrëveshjes së Ohrit
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 27.3.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου