Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

«Σηκώνουν» και τις καταθέσεις τους επιστρέφοντας στην Αλβανία





• Περίπου 100.000 Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ταξίδεψαν φέτος για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην πατρίδα τους και αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, αφού η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει πλήξει εξίσου και τους μετανάστες.
Μάλιστα για πολλούς από αυτούς η οριστική επιστροφή στην πατρίδα τους μοιάζει σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη λύση, αφού στην Ελλάδα το μεροκάματο είναι δυσεύρετο ακόμη και για τους Έλληνες, πολύ δε περισσότερο για τους Αλβανούς. Κι αυτό γιατί η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επαγγέλματα που στην Ελλάδα καλύπτουν κυρίως μετανάστες.

«Σηκώνουν» και τα χρήματά τους…
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τους τρεις πρώτους μήνες εκταμιεύτηκαν από τις τράπεζες στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στις αλβανικές 510 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μετέφεραν στις αλβανικές τράπεζες 717 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν έχουν προορισμό την καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή δεν αφορούν την κλασική μορφή εμβασμάτων, αλλά κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αύξηση μαθητών…
Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την διεύρυνση της επιστροφής είναι η αύξηση του αριθμού μαθητών στα σχολεία. Πρόκειται για παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και πήγαιναν σε σχολεία στην Ελλάδα. Στην πόλη των Αγίων Σαράντα, αναφέρει η διεύθυνση Παιδείας του νομού, κατά το σχολικό έτος 2011-12 ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών στα σχολεία της πόλης έφθασε τους 190.
Πρόκειται για μαθητές που ακολούθησαν αλβανικά σχολεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
Στην πόλη του Αργυροκάστρου, μόνο στο δημόσιο ελληνικό σχολείο, (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών ανέρχεται περίπου στους 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου