Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Време: Αλβανοτσάμηδες και Σλάβοι Αιγαίου διεκδικούν από κοινού τις ιδιοκτησίες τους



Ιούνιος 29, 2011.

«Η πΓΔΜ και η Αλβανία θα ζητήσουν από κοινού από την Ελλάδα να επιστρέψει τις κατασχεθέντες  ακίνητες περιουσίες των  διωγμένων προσφύγων  και θα διεκδικήσουν το δικαίωμά της ελεύθερης επίσκεψής τους στην χώρα την οποία γεννήθηκαν», γράφει η εφημερίδα ‘Време’ των Σκοπίων.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων πριν από τρία χρόνια εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο δεσμεύτηκε το κράτος να προστατεύσει τα δικαιώματα τους και ένα παρόμοιο ψήφισμα εκπονήθηκε, πρόσφατα, και από την Αλβανία.


Μόλις εγκριθεί, οι ηγεσίες των δύο χωρών θα απευθυνθούν από κοινού στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, και την Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τόσο η πΓΔΜ όσο και η Αλβανία θεωρούν ότι η τραγωδία των προσφύγων είναι παρόμοια καθώς και η γενοκτονία τους από τις ελληνικές αρχές, έτσι με κοινές δυνάμεις θα έρθει πιο εύκολα ο επιθυμητός στόχος.

Ο Γκόργι Ντονέβσκι/Ѓорги Доневски, πρόεδρος του Συλλόγου των Παιδιών των Προσφύγων, ισχυρίζεται ότι οι Σλάβοι του Αιγαίου και οι Αλβανοτσάμηδες πρέπει να λάβουν δικαιώματα στις περιουσίες των προγόνων τους και ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα θα αντιληφθεί ότι το μήνυμα των απαιτήσεων αυτών είναι ρεαλιστικό και ότι δεν έχει καμία πολιτική σκοπιμότητα. Αν εγκριθεί το κοινό ψήφισμα θα μπορούσαν τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά και βρισκόμαστε, ήδη, στη διαδικασία της απόκτησης των απαραίτητων εγγράφων από τους ελληνικούς φορείς (συμβολαιογραφεία), τα οποία θα αποδεικνύουν ότι είμαστε ιδιοκτήτες των ακινήτων», δήλωσε ο Ντονέφσκι.

Το σκοπιανό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2008 ενέκρινε ένα ψήφισμα που δεσμεύει την κυβέρνηση να βοηθήσει στον αγώνα για την απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων από τους ελληνικούς φορείς, ώστε οι περιουσίες να καταλήξουν στους δικαιούχους τους.

Πριν από το ψήφισμα είχε προηγηθεί επιστολή του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι προς τον Έλληνα, τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία είχε ζητήσει την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων στους Σλάβους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου καθώς επίσης του ζήτησε να αναγνωρίσει και την ‘μακεδονική’ μειονότητα στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αμέσως τους ισχυρισμούς αυτούς  -γράφει η εφημερίδα- με την εξήγηση ότι θέμα αυτό έχει κλείσει.

Από τότε οι ενώσεις των Σλάβων της αιγαιακής Μακεδονίας διεξήγαγαν απογραφή των περιουσιών τους (μόνοι τους) και τις υπολόγισαν περίπου € 10 δις.

Ωστόσο αυτές οι περιουσίες είναι δύσκολο να αποδειχθούν, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι πράγματι ήταν δική τους περιουσία. Οι ατομικές αγωγές, εξάλλου, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, απορρίφθηκαν, γράφει η εφημερίδα.

Η απάντηση, συγκεκριμένα, του Δικαστηρίου ήταν ότι οι ενάγοντες πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα στα ελληνικά δικαστήρια και κατόπιν να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επιπρόσθετα, ο ιστορικός Μοχάμεντ Νιαζί, δήλωσε ότι οι Τσάμηδες του Αιγαίου (Αλβανοτσάμηδες) και οι Σλάβοι του Αιγαίου έχουν κοινά στοιχεία και είναι εύκολο να διεκδικήσουν από κοινού  τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με αυτόν, είναι ακατανόητη η συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το να ανέχεται δηλαδή αυτή την κατάσταση με την Αλβανία και την πΓΔΜ, χώρες οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη της.

«Η στάση της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρατσιστική. Το δικαίωμα στην περιουσία τους και το δικαίωμα της επίσκεψης στον τόπο των προγόνων τους, αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία η κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί», δήλωσε ο Μοχάμεντ.

«Η Τσαμουριά είναι μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς και η οποία παρέμεινε εκτός των συνόρων της Αλβανίας, με την απόφαση της Συνόδου των Πρέσβεων, στο Λονδίνο του 1913. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 1944, εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα περίπου 30.000 Τσάμηδες και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στον τόπο του, επειδή ο νόμος απαγορεύει την επιστροφή όλων εκείνων που απελάθηκαν και δεν είναι ‘Έλληνες των γένος’.

Εγκαταστάθηκαν κυρίως στη νότια Αλβανία. Στο παρελθόν εδώ αρκετές δεκαετίες οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι όπως και το ζήτημα των Σλάβων έτσι των Αλβανοτσάμηδων είναι κλειστό.


--
Πηγή: Време, 28.6.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου