Συνέντευξη στον Niko Ago - nikoago@gmail.com
Ο Μπερίσα έκλεψε τις εκλογές του 2009 για να κλέψει την Αλβανία και δολοφόνησε στις 21 Ιανουαρίου για να συνεχίσει τις κλοπές.
Μιλάει στην "Αυγή" της Κυριακής ο δήμαρχος των Τιράνων και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, ο γνωστός για τις τεράστιες αλλαγές στην αλβανική πρωτεύουσα Έντι Ράμα.
* Κύριε Ράμα, ποιο ήταν το μήνυμα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία;
Η 21η Ιανουαρίου έδειξε πως η κρίση στην Αλβανία δεν είναι μονάχα πολιτική, είναι κρίση βαθιά κοινωνική. Η κοινωνία έχει βυθιστεί στην ανέχεια και τη διαφθορά. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, απέναντι σε αυτό, είχαν τη σωστή στάση: αποδοκιμασία των κρατικών δολοφονιών των διαδηλωτών από τη μια και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους υπαίτιους και, από την άλλη, επεσήμαναν την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και της τίμιας διεξαγωγής των εκλογών.
* Πιστεύετε πως μετά τα γεγονότα αυτά χάθηκε τελεσίδικα η ευκαιρία της πολιτικής συνεννόησης στην Αλβανία;
Το θέμα δεν είναι μόνο αυτό, είναι κυρίως οι εγγυήσεις που πρέπει να έχει η αντιπολίτευση για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας ως απαραίτητο συστατικό της πολιτικής ζωής και προσπάθειας για δημοκρατικοποίηση στη χώρα μας. Τα γεγονότα τις 21ης Ιανουαρίου δυσκόλεψαν αυτές τις προσπάθειες. Εκείνα τα γεγονότα «φωνάζουν» ταυτόχρονα για επαναφορά της πολιτικής διαδικασίας στον σωστό δρόμο, όπου οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν τις θέσεις τους, την ανεξαρτησία τους, τη λογική τους και τις ξεκάθαρες αρχές τους.
* Η συμμετοχή των σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές τέθηκε ποτέ ως ζήτημα;
Ο Μπερίσα ονειρευόταν σφόδρα την αποχή μας. Ήταν ο διακαής πόθος του για να βάλει στο χέρι ό,τι έχει απομείνει από την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια εκλογική διαδικασία δίχως αντίπαλο. Φυσικά, σε μια «θεατρική παράσταση» όπου θα μοίραζε τους ρόλους με τον «σοσιαλιστή» Ιλίρ Μέτα, δημιουργώντας παράλληλα την ψευδή εντύπωση πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι εκτός διαδικασίας. Η αποχή δεν εξετάστηκε ποτέ από εμάς, διότι, παρά τα πολλά προβλήματα, ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι η μέχρι τελικής πτώσεως σύγκρουση με αυτή την κυβέρνηση των δολοφόνων και διεφθαρμένων. Ο Μπερίσα έκλεψε τις εκλογές του 2009 για να κλέψει την Αλβανία και δολοφόνησε στις 21 Ιανουαρίου για να συνεχίσει τις κλοπές.
* Ο αγώνας για πρόωρες εκλογές έχει χαθεί;
Όχι! Οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον, μετά και τα τελευταία γεγονότα, πιο απαραίτητες από ποτέ. Θα τις επιζητούμε δυναμικά, ειρηνικά και αποφασιστικά. Για εμάς είναι η μόνη λύση για απεμπλοκή από τη μακρά πολιτική, οικονομική κρίση της δικαιοσύνης στην Αλβανία.
* Πολλοί παρομοίασαν την 21η Ιανουαρίου με το 1997. Υπάρχει σύγκριση;
Το 1997 η οικονομική εξουσία των «πυραμίδων» ήταν παράλληλη με την πολιτική εξουσία του Μπερίσα. Σήμερα η πολιτική εξουσία, η οποία έχει θεμελιωθεί στη νοθεία των εκλογών, και η οικονομική εξουσία που βασίζεται στη διαφθορά είναι στα χέρια του ίδιου ανθρώπου, του Σαλί Μπερίσα.
* Μετά τις δολοφονίες των πολιτών από μέλη της Εθνικής Φρουράς, ουδείς αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε. Αλήθεια, υπάρχει «πολιτική τσίπα» στην Αλβανία;
Εδώ δεν μιλάμε για έλλειψη τσίπας αλλά για κατάπτωση της πολιτικής διαδικασίας και των σχέσεων πολιτών - κυβέρνησης. Στις δημοκρατίες παραιτούνται οι πολιτικοί για να διατηρηθεί η στοιχειώδης εμπιστοσύνη πολιτικών και κοινωνίας. Στην Αλβανία αυτό δεν συμβαίνει, διότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύουν να επανεκλεγούν, αλλά να διατηρηθούν στις θέσεις τους νοθεύοντας ξανά τις εκλογές.
* Ενώ είχε προηγηθεί το "Μέτα Gate", όπου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίζεται να παίρνει μίζα, το όνομά του έπαψε να απασχολεί τα ΜΜΕ μετά τα αιματηρά γεγονότα τις 21ης Ιανουαρίου. Μπορεί να λέγεται ότι εκείνος είναι ο «μεγάλος κερδισμένος»;
Όλα τα ψάρια της Αδριατικής και του Ιονίου ξέρουν πια πως ο Μέτα είναι εκπρόσωπος της διαφθοράς και της συναλλαγής. Το γεγονός πως δεν αναφέρεται καθημερινά στα μέσα δεν αναιρεί οτιδήποτε από εκείνα που κάθε Αλβανός είδε και άκουσε. Οι Αλβανοί γνωρίζουν πλέον ποιος είναι ο πραγματικός Ιλίρ Μέτα.
* Η επιθυμία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Πρίφτι, επίσης εμπλεκόμενου στο ίδιο σκάνδαλο, να έρθει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν «τορπιλίζει» την προσπάθειά σας για εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου;
Ο κύριος Πρίφτι δεν έχει έρθει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ούτε είναι μέλος του.
* Η υπογεγραμμένη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα ακυρώθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από δικές σας ενέργειες. Θα παίξει κάποιο ρόλο αυτό στις διμερείς μας σχέσεις;
Η αλήθεια είναι πως μετά από σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις της κοινής γνώμης και των media, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκιά και πριν γίνει η πολύ σημαντική αυτή συμφωνία αντικείμενο οποιασδήποτε σκόπιμης εκμετάλλευσης, προτιμήσαμε να το μεταφέρουμε από το πολιτικό πεδίο και αφήσαμε την ανώτατη Δικαιοσύνη της χώρας μας να αποφασίσει για τη συνταγματικότητά της. Όχι με τα μάτια της πολιτικής, αλλά της Δικαιοσύνης.
Από την επιστημονική εξέταση αποδείχτηκε πως η συμφωνία είχε πολλά προβλήματα και το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωσή της με τη μορφή που υπογράφτηκε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και αυτή η συμφωνία να είναι με ξεκάθαρους όρους, με σκοπό να την αποδεχτούν τα μέρη, χωρίς κάποια πλευρά να υποθέσει πως κάτι υποκρύπτεται εξαιτίας μια θολής συμφωνίας όπως αυτή που ετοίμασε και υπέγραψε η κυβέρνηση Μπερίσα.
Υπήρξαν πολλές διαστρεβλώσεις και μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω στο γεγονός πως εμείς δεν αδιαφορήσαμε για τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό. Στην πραγματικότητα εκείνο που εμείς κάναμε ήταν να σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη, αλλά και το όραμά μας για μια φιλία ειλικρινή και την αρμονική συνύπαρξη με την Ελλάδα.
Ακριβώς εκεί αποσκοπούσε και η αποφυγή των πολιτικών παιχνιδιών. Δεν θελήσαμε να μετατρέψουμε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ευαίσθητο συνάμα θέμα σε πολιτικό μας όπλο ενάντια στην κυβέρνηση του Μπερίσα και προτιμήσαμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει.
Εμείς επιθυμούμε μια διαφανή και τίμια συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξή της.
* Ποια είναι, κύριε πρόεδρε, η δική σας γνώμη για την αντιμετώπιση των Αλβανών μεταναστών από την ελληνική πολιτεία και ποιες οι δεσμεύσεις γι' αυτούς σε περίπτωση που έρθετε στην κυβέρνηση;
Η ένταξη των Αλβανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία έχει μπει σε πολύ καλό δρόμο. Κυρίως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον κύριο Παπανδρέου. Δεδομένου πως θεωρώ πολύ σημαντικό παράγοντα στις μεταξύ μας σχέσεις την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας στη φίλη Ελλάδα, είμαι της γνώμης πως η πλήρης ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη διαδικασία, είναι ο μόνος σωστός δρόμος. Πράγμα που με χαρά διαπιστώνω πως γίνεται.
Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε προτείνει την αναγνώριση του δικαιώματος των μεταναστών να ψηφίσουν στις χώρες διαμονής τους αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία της μετάβασης στην πατρίδα μόνο γι' αυτόν τον σκοπό. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι πάνω σε αυτό. Ο μετανάστης δεν μπορεί να είναι μόνο αιμοδότης της οικονομίας με τις επενδύσεις και τα εμβάσματα, πρέπει να είναι και μέρος της πολιτικής διαδικασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου