Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτέλους! Ένας αλβανός πολιτικός υπερασπίζεται τις μειονότητες

Besnik Mustafaj: Η τροποποίηση του νόμου για την απογραφή που προβλέπει κυρώσεις έρχετε σε αντίθεση με τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πολιτικός και συγγραφέας Μπεσνίκ Μουστάφαϊ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ένας απ’ τους ελάχιστους επικριτές του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, δημοσίευσε την Κυριακή στο φύλλο της«Πανοράμα», μακροσκελή ανάλυση για τα περί την Απογραφή τεκταινόμενα. Το άρθρο αναφέρεται σε πολλές παραμέτρους της υπόθεσης με έμφαση όμως στην παραβίαση της Σύμβασης – Πλαίσθιο για την προστασία των Εθνικών Μειονότητων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις συνέπειες που θα έχει στην επιδείνωση της εικόνας στο εξωτερικό της Αλβανίας.

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε μικρό μέρος της ανάλυσης που αποκαλυπτει ακριβώς ότι η τροποποίηση που έγινε στον περί Απογραφής Νόμο για την ποινικοποίηση της ελεύθερης δήλωσης για την εθνική ταυτότητα, δημιουργεί πολλές παρενέργειες εις βάρος των μειονοτήτων και ότι δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις άλλες Βαλκανικές χώρες«…
«…Αλλά τι κινδυνεύει να συμβεί σ’αυτή την περίπτωση;
Επισήμως είναι αποδεκτό ότι στην Αλβανική Δημοκρατία το 2.8% του πληθυσμού είναι με εθνική ταυτότητα μη αλβανική, που σημαίνει έλληνες, «μακεδόνες» κλπ. Έστω και με τις τροποποιήσεις που προσφάτως έγιναν στο νόμο για να ποινικοποιηθούν με πρόστιμο όσοι θα δηλώσουν ψευδώς την εθνική καταγωγή και εάν αυτές τηρηθούν, ανεξαρτήτως αν παραβιάζουν ευθέως την αρχή της κατά βούλησης δήλωσης που εγγυάται η «Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων», όπου η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέλος, και πάλι αυτό το ποσοστό θα πολλαπλασιαστεί. Δεν θέλω να κάνω καμιά πρόγνωση για το που θα φτάσει αυτό το ποσοστό ούτε γιατί προκειται να συμβεί αυτό, απλώς για να μην βρεθώ δημοσίως μαζί με εκείνους που φοβούνται τη χειραγώγηση κατά την απογραφή. Εκφράζω μόνο την πεποίθηση ότι πρόκειται να πολλαπλασιαστεί και τόσο, ευχόμενος ταυτόχρονα να λαθεύω. Το κακό που εγώ θέλω να υπογραμμίσω είναι αλλού. Όπως και να βγει το αποτέλεσμα επισήμως τώρα πλέον απ’ τις προαναφερόμενες πρωτεύουσες (σ.μ. Αθήνα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια, Σκόπια) προειδοποιούν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα αμφισβητηθεί, θα σχολιαστεί και θα προσβληθεί λόγω του ότι η κυβέρνηση μας δια νόμου έχει παραβιάσει την αρχή της ελεύθερης βούλησης δήλωσης. Πρώτη, όπως εγώ φαντάζομαι που θα υψώσει τη φωνή, μάλιστα δυνατά, θα είναι η Ελλάδα, η οποία ούτε καν θα φροντίσει τα προσχήματα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει τη «Σύμβαση Πλαίσιο». Και τούτη η αμφισβήτηση του αποτελέσματος απ’ αυτες τις χώρες θα γίνει χωρίς καμιά στην πράξη έντιμη έρευνα για το εάν όντως τα μπαλώματα που έγιναν στο σχετικό με την απογραφή νόμο, επηρρέασαν το αποτέλεσμα, και για τις οποίες τροποποιήσεις οι δικοί μας εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης απ’ την πλευρά του θα είναι υποχρεωμένο να συντάξει την έκθεσή του ότι κατά την διαδικασία αυτής της απογραφής παραβιάστηκε απροκάλυπτα η αρχή της προσωπικής δήλωσης. Οι εκθέσεις αυτές στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν απ’ τις πέντε προαναφερόμενες χώρες που θεώρησαν ότι θίγονται απ’ τη νομοθεσία μας, ως αποδεδειγμένη στήριξη του διεθνούς παράγοντα. Ας προσθέσουμε εδώ και τη δυνατότητα που θα έχουν και που ασφαλώς θα τη χρησιμοποιήσουν έως το τέλος οι τρεις απ’ αυτες τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, για να παραθέσουν το πρόβλημα και σε όλα τα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε τελευταία ανάλυση, η Αλβανία θα βρεθεί με μια διεθνή εικόνα σημαντικά βεβαρυμένη. Δηλαδή θα συμβεί το εντελώς αντίθετο απ’ αυτό που η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα κατορθώσει στις διεθνείς της σχέσεις μέσω αυτής τη απογραφής. Όλη την έργασία που έχει καταβάλει η διπλωματία μας ώστε να ωφελήσει την εικόνα της χώρας και να θέσει στην υπηρεσία αυτού του σκοπού την πραγματικότητα του επιπέδου, γενικά εκπληρωμένου σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα πάει χάμενη, όπως με εντιμότητα σηρίζει και οι έκθεση του Βαν ντερ Λίντεν, προ δεκαπέντε ετών. Τούτη είναι μια απλή ανάλυση, την οποιά ασφαλώς η κυβέρνηση μας θα την έχει κάνει. Αλλά εγώ αδυνατώ να καταλάβω από πού πηγάζει η αισιοδοξία της κυβέρνησής μας ότι αυτή η απογραφή, έτσι όπως πρόκειται να εφαρμοστεί, θα αποβεί σε καλό της χώρας μας τόσο σε εσωτερικό πλάνο, για να ενδυναμώσει τη συνοχή της κοινωνίας μας αυξάνοντας την κατανόηση ανάμεσα στις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες όσο και στο εξωτερικό της χώρας βελτιώνοντας την εικόνα της Αλβανίας ως μια χώρα όπου ανθίζουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής του κάθε πολίτη…
Πηγή: deropoli.com


Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Τα ειλικρινά μας συγχαρητήρια στη «Δερόπολη» για το άρθρο! Κάνατε πολύ καλά αγαπητοί «συνάδελφοι» που δεν παραλείψατε να κάνετε και την αντιπολίτευση σας αναφέροντας ότι ο Mustafaj είναι επικριτής του Berisha αλλα βρε σύντροφε, πως δεν βγήκε κάποιος από τους «συμμάχους» μας σοσιαλιστές να υπερασπιστεί τις θέσεις μας;! Καλά δεν μπορεί να πάρει θέση για την απογραφή, για αυτό το “τσίρκο” των “Kuqezi” που δε λείπουν ούτε μία μέρα από την επικαιρότητα καλλιεργώντας ανθελληνισμό και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου