Highlight
Π. Κασιμάτης: Κάποιες περίεργες κινήσεις εδώ στη γειτονιά μας προκαλούν αίσθηση, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που η χώρα μας δοκιμάζεται από την διεθνή οικονομική κρίση. Μίσος, φανατισμό αλλά και πλαστογραφημένη ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική διδάσκει η αλβανική κυβέρνηση τους μαθητές των σχολείων στη γειτονική χώρα.
Οι νεαροί Αλβανοί μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά τους βιβλία μαθαίνουν την ιστορία της μεγάλης Αλβανίας, διδάσκονται ότι ολόκληρη η βορειοδυτική Ελλάδα, από την Φλώρινα μέχρι την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος, στο οποίο οι αιμοσταγείς Έλληνες πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση εις βάρος των Τσάμηδων που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά. Θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι τα έγκυρα ιστορικά βιβλία που έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, πως οι Τσάμηδες υπήρξαν συνεργάτες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ακριτική Ελλάδα, με τα εγκλήματα που έκαναν και αργότερα καταδικάστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές.
Φίλες και φίλοι θα δούμε τι γίνεται σήμερα λοιπόν, πως διαστρεβλώνονται τα γεγονότα, πως μεταφέρονται αυτές οι ανιστόρητες αφέλειες, που δεν αφορούν μόνο την Αλβανία, αφορούν και τα γειτονικά Σκόπια και άλλες περιοχές γειτονικές, όπου κάποιοι ακραιφνείς θέλουν αν δημιουργήσουν πρόβλημα και εντάσεις ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο. Θα μάθουμε λοιπόν πως η νέα γενιά Αλβανών έχει το ίδιο DNA με τον Βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Η Ολυμπίαδα» λένε «ήταν Αλβανίδα». Θα τα δούμε όλα αυτά με τη βοήθεια του φιλόλογου και ερευνητή της ιστορίας του κύριου Νίκου Υφαντή που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κύριε Υφαντή καλή σας ημέρα.
Ν. Υφαντής: Καλή μέρα κύριε Κασιμάτη, από τα Γιάννενα.
Π. Κασιμάτης: Κύριε Υφαντή βρίσκεστε πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα μας. Στο νέο βιβλίο της «Γεωγραφίας της Αλβανίας» που εκδόθηκε φέτος και αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι Αλβανοί μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών, οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς. Θέλω να σας ρωτήσω τι ακριβώς συμβαίνει.
Ν. Υφαντής: Δεν είναι μόνο η Γεωγραφία κύριε Κασιμάτη, αλλά γενικά όλα τα σχολικά εγχειρίδια, αυτά που διδάσκονται στους Αλβανούς αλλά και στους μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, σε αυτά τα βιβλία αποτυπώνονται οι μεγαλοϊδεατισμοί της Αλβανίας. Είναι απίστευτες οι ανακρίβειες και οι διαστρεβλώσεις αυτές της ιστορίας. Προκειμένου οι Αλβανοί να στηρίξουν τα συμφέροντα τους και να εμφυσήσουν εθνική αλβανική συνείδηση όχι μόνο στους ομοεθνείς του μαθητές αλλά και σε αυτούς που ανήκουν σε μειονότητες που κατοικούν σε όλη τη χώρα, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να διαστρεβλώνουν, να πλαστογραφούν τα γεγονότα και να κατασκευάζουν μύθους απίστευτους.
Π. Κασιμάτης: Αυτό τώρα γίνεται με την ευλογία του επίσημου κράτους ή πρόκειται για μια ομάδα ακραίων Αλβανών εκπαιδευτικών οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν ζήτημα με μεγαλοϊδεατισμούς;
Ν. Υφαντής: Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί και ισχυροί σοβινιστικοί κύκλοι στην Αλβανία οι οποίοι πιέζουν τα πράγματα, ακόμα και την αλβανική κυβέρνηση. Τα βιβλία όμως αυτά είναι επίσημα εγχειρίδια που εκδίδονται από την ίδια την αλβανική κυβέρνηση, με την άδεια της. Επομένως δεν πρόκειται για βιβλία που προέρχονται μόνον από σοβινιστικούς κύκλους.
Π. Κασιμάτης: Θα μπορούσε λοιπόν και η ελληνική πλευρά με μία ομάδα διαπρεπών καθηγητών από Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης να διατυπώσει με επιχειρήματα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με αυτόν τον τρόπο να ακυρώσει αυτά τα βιβλία, δείχνοντας ότι όσα γράφουν είναι παντελώς αβάσιμα.
Ν. Υφαντής: Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία σιωπά, ενώ θα έπρεπε να αντιδράσει και να απαιτήσει την απόσυρση όλων αυτών των απαράδεκτων κειμένων. Τι είναι αυτό που κάνει την ελληνική κυβέρνηση να μην λαμβάνει πρωτοβουλίες σε αυτά τα θέματα που δηλητηριάζουν όχι μόνο τους Αλβανούς αλλά και τους Έλληνες μειονοτικούς και δημιουργούν την εντύπωση αδυναμίας από μέρους της Ελλάδος. Πιστεύω, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, ότι χρειάζεται μία δυναμική αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, όπως τη σύγκλιση Ελλήνων πανεπιστημιακών, ώστε να δούμε το πρόβλημα, σε φιλικό έστω επίπεδο. Δεν είναι σκοπός μας να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας με την Αλβανία, αλλά να τις προωθήσουμε, μέσα όμως σε κάποια λογικά πλαίσια. Όχι να γράφουν ότι θέλουν οι Αλβανοί και εμείς να σιωπούμε και να μην κάνουμε τίποτα απολύτως. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι φρόνιμο να γράφουν ότι όλα τα Βαλκάνια είναι αλβανικά, ούτε να αναφέρονται στους Έλληνες με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Θα σας πω και κάτι άλλο. Για τους Έλληνες διδασκάλους που υπάρχουν στα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που είναι πολύ συμπαγής, στη Βόρειο Ήπειρο. Αυτοί οι Ελληνοδιδάσκαλοι που διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία εκεί, είναι πραγματικοί ιεραπόστολοι. Δεν έχουν καμία απολύτως βοήθεια από το ελληνικό κράτος.
Π. Κασιμάτης: Κύριε Υφαντή, μιας και ασχολείστε με τα θέματα που αφορούν το ελληνικό στοιχείο στη Βόρειο Ήπειρο, ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με την υπόθεση των στρατιωτικών νεκροταφείων και των άταφων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν εκεί το 1940; Είχε ξεκινήσει μία πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά, με τον κο Σούρλα, αντιπρόεδρο τότε της Βουλής των Ελλήνων, είχε ανέβει επάνω επανειλημμένως, είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο τον κο Αναστάσιο. Είχαν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός επιπλέον νεκροταφείου. Αυτή η υπόθεση σκάλωσε τελικά από την αλβανική πλευρά;
Ν. Υφαντής: Όχι προχωρεί κύριε Κασιμάτη. Δυστυχώς όμως, όπως πληροφορούμαι, οι δυσκολίες δεν προέρχονται από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά από την ελληνική, η οποία ολιγωρεί στα θέματα αυτά. Είναι στην Κλεισούρα να γίνει το νέο νεκροταφείο...
Π. Κασιμάτης: Έχουν επιστρατευθεί εκεί ντόπιοι που είναι «συλλέκτες οστών»;
Ν. Υφαντής: Ναι έχει συγκέντρωση πολλών άταφων πεσόντων και περιμένουμε την αναγνώριση τους, καθώς να γίνει και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ένα μνημείο, ένα κενοτάφιο ώστε να τιμηθεί η μνήμη τους.
Π. Κασιμάτης: Η αναγνώριση πως γίνεται;
Ν. Υφαντής: Γίνεται από ειδικούς με τη βοήθεια και των συγγενών, με τη μέθοδο του DNA
Π. Κασιμάτης: Θα θέλαμε να μας πείτε και για τις εξελίξεις στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Η Ομόνοια τι θέση παίρνει για όλα αυτά;
Ν. Υφαντής: Δυστυχώς στην Ομόνοια βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Υπάρχει μία σύγκρουση μεταξύ των ομογενών στη Βόρειο Ήπειρο. Είναι πολύ θλιβερό.
Π. Κασιμάτης: Δεν υπάρχει ομόνοια στην «Ομόνοια» λοιπόν...
Ν. Υφαντής: Τελευταία μάλιστα στην Αθήνα η ηγεσία της Ομόνοιας έκανε συγκέντρωση όπου κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να απέχουν από την απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αλβανία! Είναι πολύ θλιβερό αυτό για μένα κύριε Κασιμάτη.
Π. Κασιμάτης: Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα;
Ν. Υφαντής: Εδώ υπάρχει το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, στο οποίο συμμετέχω και απ’ όσα πληροφορούμαστε, όταν πηγαίνουν οι πολίτες για την απογραφή οι Αλβανοί δεν τους εμποδίζουν να αναγράψουν την εθνικότητα τους και την ορθόδοξη πίστη τους. Τώρα είναι που μπορούμε να δείξουμε ότι στη Βόρειο Ήπειρο υπάρχει ισχυρός ελληνικός πληθυσμός. Το γιατί η ηγεσία της Ομόνοιας επέλεξε να απέχει μόνο η ίδια το ξέρει. Οι Έλληνες στην Αλβανία δεν είναι 50.000, όπως μας παρουσίαζε το κομουνιστικό καθεστώς παλαιότερα, αλλά 200.000 και περισσότεροι. Δυστυχώς όμως δεν θα μπορέσουμε να το αποδείξουμε με αυτές τις τακτικές.
από: toorama.blogspot.com
από: toorama.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου