"Η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας" δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Σταύρος Λαμπρινίδης,στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
Κύρια σημεία της δευτερολογίας του Υπουργού για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη:
"Η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Είναι πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια, διότι θεωρούμε ότι πέρα από τα άμεσα δυνητικά οφέλη στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, τέτοιες συμφωνίες λειτουργούν ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.
Όπως ξέρετε έχουμε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία από το 1978, έχουμε επίσης υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, η οποία δεν έχει ακόμα κυρωθεί, λόγω των γνωστών εσωτερικών ζητημάτων που ανέκυψαν στην Αλβανία. Στις επαφές μας όμως, και τις δικές μου με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη και του Γενικού Γραμματέα και άλλων, με την αλβανική πλευρά, τονίζουμε την ανάγκη, την επιτακτική ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων.
Προφανώς, μία συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και υπέγραψαν είναι μία συμφωνία ισχυρή, αυτό είναι το μήνυμα το οποίο περνάμε και έτσι τουλάχιστον το βλέπει η Ελλάδα.
Το θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο είναι ένα θέμα πάντα στο τραπέζι, οι δύο χώρες μας έχουν άριστες σχέσεις, το επιβεβαίωσα και με την παρουσία μου εκεί. Μάλιστα να σας πω ότι όσον αφορά και την υπογραφείσα από την Αίγυπτο συμφωνία με την Κύπρο, είναι σημαντικό θεωρώ ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ενώπιον μου ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αίγυπτος με όλες τις χώρες. Γι’ αυτό υπάρχει διπλωματία, όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο κύριος Αβραμόπουλος, δεν είναι η διπλωματία των κανονιών, είναι η διπλωματία του κύρους, της παρουσίας και της δυνατότητας πειθούς.
Με την Τουρκία ως γνωστόν υπάρχουν διερευνητικές επαφές. Έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, όταν δηλαδή υπάρξει πράγματι μία πιθανότητα, αν υπάρξει, πραγματικής προσέγγισης θα ενημερώσω τη Βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτό. Οι διερευνητικές δεν μπορεί να συνεχισθούν επ’ άπειρον. Επιθυμούμε να φτάσουμε σε συμφωνία ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα – οι διερευνητικές επαφές οι ίδιες δεν είναι διαπραγματεύσεις.
Υπάρχει ο κανόνας της εμπιστευτικότητας, τον οποίο έχουν τηρήσει όλα τα κόμματα τα τελευταία χρόνια, τον τηρώ και εγώ εκ των πραγμάτων, αλλά δε θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. Θεωρούμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον δεν υπάρχει λύση, είναι ο τρόπος επίλυσης του θέματος της υφαλοκρηπίδας με τη γείτονα Τουρκία και εκεί προχωράμε.
Ως προς τις ανακοινώσεις και του κυρίου Μανιάτη για τα ζητήματα ερευνών, πρέπει να διευκρινισθεί ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Δηλαδή το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει αυτές τις έρευνες κατοχυρώνεται πλήρως από το Διεθνές Δίκαιο, από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, υπάρχει εξαρχής, ab initio, και αυτοδικαίως.
Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που προχωράει με ουσιαστικά βήματα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Δε χρειάζεται ίσως να υπενθυμίσω σε αυτήν την αίθουσα, αλλά ίσως για κόσμο που δεν ξέρει, προκηρύξαμε ήδη σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης. Εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.
Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ προχωράει τους επόμενους μήνες σε παραχωρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Αυτή η Κυβέρνηση έκανε πραγματικότητα το φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο που μας επιτρέπει πλέον να κάνουμε αυτού του είδους τις έρευνες και τις εξορύξεις, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο το οποίο χρειαζόταν η χώρα. Φυσικά, ταυτοχρόνως, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στην πράσινη ανάπτυξη."
http://turkishgreeknews.org
infognomonpolitics.blogspot.com
http://borioipirotika.blogspot.com/2011/10/blog-post_1402.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου