ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ – 56
Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών στα Ιωάννινα
Πραγματοποιήθηκε στις 29 - 31 Ιουλίου 2011 στο ξενοδοχείο Γκραν Σεραϊ στα Ιωάννινα το 2οτακτικό παγκόσμιο συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού. Παρευρέθησαν σύνεδροι Ηπειρώτες από όλη την υφήλιο, πολιτικοί, θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι συλλόγων. Το συνέδριο ασχολήθηκε σε σημαντικό βαθμό και με την Βόρειο Ήπειρο. Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν ο κ. Χρυσόστομος Δήμου επανεξελέγη πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ο κ. Ευθύμιος Μπόκιας ( ο οποίος είναι μέλος και της κίνησής μας), Γενικός Γραμματέας ο Βορειοηπειρώτης Ελευθέριος Δημητρίου, Ειδικός Γραμματέας ο κ. Γεώργιος Καλλίδης, Υπεύθυνος Τύπου ο κ. Σπ. Κωσταδήμας και ακόμα οι Βασίλης Μπολάνος, πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Δημήτριος Βάρνας, Δημήτριος Κούτουλας, Ηλίας Γαλανός και Βασίλης Τσιάβος. Την «Αναγέννηση» εκπροσώπησε στο συνέδριο ο πρόεδρος Δημήτρης Περδίκης.
Συγκέντρωση Βορειοηπειρωτών στο ξενοδοχείο Κάραβελ
Στις 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση Βορειοηπειρωτών στο ξενοδοχείο Κάραβελ, σε μία υπερπλήρη αίθουσα με ομιλητές τους Βαγγέλη Ντούλε, πρόεδρο ΚΕΑΔ, Βασίλη Μπολάνο, πρόεδρο Ομόνοιας, Άγγελο Συρίγο καθηγητή Παντείου και ακόμα εκπροσώπους από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ (Άδωνις Γεωργιάδης) και με συντονίστρια την κ. Σοφία Βούλτεψη. Στην συγκέντρωση καταγγέλθηκαν οι αλβανικές μεθοδεύσεις στην απογραφή πληθυσμού και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου ελαχιστοποιημένος. Στην συγκέντρωση έγινε ενημέρωση για τους λόγους της αποχής των Βορειοηπειρωτών από την απογραφή - φάρσα που επιχειρούν οι Αλβανοί.
Της Χειμάρρας τα Λιοντάρια
Δεκατρία παιδιά του Ελληνικού Σχολείου της Χειμάρρας συνοδευόμενα από την δασκάλα Στέλλα Πάνου φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα στις 22 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά πραγματοποίησαν εκδρομές και επισκεύθηκαν τους Δελφούς, τον Αρχαίο Ορχομενό, το Χάνι της Γραβιάς, τις Θερμοπύλες, την Γέφυρα της Αλαμάνας και τα Καμένα Βούρλα. Ακόμα περιηγήθηκαν την Αθήνα, την Ακρόπολη και το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Στην Βουλή τα υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και τους προσέφερε διάφορα δώρα. Πριν από την αναχώρησή τους τα παιδιά της Χειμάρρας έδωσαν παράσταση στο θέατρο της κατασκήνωσης, τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια και απάγγειλαν ποιήματα. Ο πατριωτικός τους λόγος, η ωριμότητά και η αποφασιστικότητά τους στην αρχή ξάφνιασαν τους θεατές οι οποίοι όμως αμέσως μετά ξέσπασαν σε συνεχή χειροκροτήματα. Ήσαν πραγματικά τα λιοντάρια της Χειμάρρας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζει ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μαριούπολης» που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το όλο εγχείρημα.
Αποκαλυπτήρια προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χειμάρρα
Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στους Αγίους Πάντες της Χειμάρρας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δολοφονημένου από Αλβανούς Αριστοτέλη Γκούμα, παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών επισήμων. Επίσης ετελέσθη ετήσιο μνημόσυνο του Χειμαρριώτη εθνομάρτυρα. Αυτές οι λίγες λέξεις σίγουρα δεν λένε ότι πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα. Τα αποκαλυπτήρια στους Αγίους Πάντες και το μνημόσυνο στην Αγία Μαρίνα. Κάποιοι που έφθασαν και δεν παρευρέθησαν και εσύ Δεσπότη μου, Σεβασμιώτατε Δημήτριε που εναντιώθηκες στην θέληση του ποιμνίου σου, γιατί; Κάποιες «υπηρεσίες» προσπάθησαν η προτομή να μην στηθεί, να ματαιωθούν ή να αποτύχουν τα αποκαλυπτήρια. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήταν εκεί, υπομένοντας επί ώρες τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο. Τα στεφάνια στο μνημείο ήσαν δεκάδες, το στεφάνι της «Αναγέννησης» κατέθεσε ο πρόεδρος της κίνησής μας Δημήτρης Περδίκης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκεί μνημόσυνο στον Αριστοτέλη Γκούμα
Στις 7 Αυγούστου ο βορειοηπειρωτικός σύλλογος Βοστώνης τέλεσε ετήσιο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα στον Ελληνικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Peabody της Μασαχουσέτης.
Η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία
Την 1η Οκτωβρίου άρχισε η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία και θα διαρκέσει έως τις 21/10. Για πρώτη φορά στα στοιχεία που μπορεί να ερωτηθεί ο απογραφόμενος είναι η εθνική καταγωγή, η θρησκεία και η μητρική γλώσσα. Αυτό ήταν και ένα πάγιο αίτημα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου αλλά και διεθνών οργανισμών. Μόνο μέσα από μία αμερόληπτη και αβίαστη τέτοια απογραφή μπορεί να φανεί ο πραγματικός εθνοτικός χάρτης της χώρας και στην συνέχεια να τεθεί σε εφαρμογή, ανάλογα με τα ποσοστά που θα παρουσιαστούν, το ευρωπαϊκό κεκτημένο των μειονοτήτων όπως το δικαίωμα στην μητρική παιδεία, στην χρήση της γλώσσας στην διοίκηση κ.ο.κ. καθώς και στην προστασία των μειονοτήτων από ενδεχόμενες προσπάθειες αλλοίωσης της. Όμως ενώ η αλβανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε όλα και είχε λάβει τα σχετικά κονδύλια για την διενέργεια μιας αδιάβλητης απογραφής πληθυσμού στην εφαρμογή άρχισε τις… ζαβολιές. Στην πραγματικότητα ήθελε ότι ζητούσε και είχε επιτύχει να εφαρμοσθεί για τις αλβανικές μειονότητες που διαβιούν στο Μαυροβούνιο, την τΓΔΜ και την Σερβία να το στερήσει από τους υπηκόους της. Με την νομοθέτηση της επιβολής προστίμου 100.000 λεκ (περίπου 700 ευρώ) θέλησε να ποινικοποιήσει την δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και να τρομοκρατήσει τους μειονοτικούς, θέλησε να υποβαθμίσει την διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα σε «εθνοπολιτιστική ομάδα» και με διάφορα άρθρα στον περί απογραφής νόμο να συρρικνώσει απογραφικά όσο το δυνατόν περισσότερο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα αλλά και τις άλλες μειονότητες που διαβιούν στην επικράτειά της. Έτσι παιδιά γεννημένα στην αλλοδαπή, έστω και αν είναι εγγεγραμμένα στα αλβανικά δημοτολόγια δεν μπορούν να απογραφούν. Επίσης προσπαθούν με τον τρόπο που αναφέρονται τα ερωτήματα να διαχωρίσουν τον Βλαχόφωνο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να τον εντάξουν σε μια άλλη «πολιτιστική μειονότητα». Ακόμα δεν έχει δικαίωμα απογραφής όποιος δεν κατοικούσε μόνιμα τους τελευταίους δώδεκα μήνες στον τόπο του ή δεν πρόκειται να κατοικήσει στους προσεχείς δώδεκα μήνες (στερώντας το δικαίωμα της απογραφής στους εποχικά μετακινούμενους πληθυσμούς). Ακόμα επιτρέποντας σε ένα μέλος της οικογένειας, εφόσον τα άλλα απουσιάζουν να απογράψει και τα άλλα μέλη χωρίς όμως τα κρίσιμα ερωτήματα της εθνικής καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας. Οι λόγοι αυτοί ανάγκασαν την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ και το Κ.Ε.Α.Δ. να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι καλούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας σε αποχή από την απογραφή. Μαζί με την απόφαση της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - Κ.Ε.Α.Δ. τάχθηκαν και όλες οι άλλες μειονότητες που κατοικούν στην αλβανική επικράτεια. Όμως κάποιοι ΒΗπειρωτικοί κύκλοι που βρίσκονται στην τροχιά του κυβερνώντος αλβανικού Δημοκρατικού κόμματος του Σαλί Μπερίσα κάλεσαν τον κόσμο να απογραφεί. Αυτό σε συνδυασμό με το προβλεπόμενο πρόστιμο για άρνηση απογραφής θα εμφανίσει κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο αριθμό ΒΗπειρωτών απογραφέντων. Το αποτέλεσμα της απογραφής θεωρείται σίγουρο πως θα καταγγελθεί ως νόθο και άκυρο.
Καταγγελίες για τις αλβανικές μεθοδεύσεις στην απογραφή πληθυσμού
Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ έχει με ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις κλπ καταγγείλει με τον πλέον απόλυτο τρόπο τις αλβανικές μεθοδεύσεις στην απογραφή πληθυσμού. Ανακοινώσεις όπου επίσης καταγγέλονται οι αλβανικές πρακτικές έχουμε λάβει από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, την Ένωση Χειμαρριωτών και την ΣΦΕΒΑ.
Επιστολή μέλους του Αμερικανικού Κογκρέσου προς τον πρόεδρο της Αλβανίας
Στις 21 Σεπτεμβρίου το μέλος του Αμερικανικού κογκρέσου James P. McGOVERNαπέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Αλβανίας Bamir Topi. Η επιστολή αυτή μας κοινοποιήθηκε και αναφέρει προς τον Αλβανό πρόεδρο πως η συμπεριφορά της Αλβανίας προς τις μειονότητες, το δικαίωμα κάθε μειονότητας χωρίς φόβο να μπορεί να δηλώνει την εθνική της καταγωγή, να έχει ισότιμη πρόσβαση στους κρατικούς φορείς και να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση στην γλώσσα της είναι κάποια από τα κριτήρια τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει για την πορεία της χώρας προς τις Ευρωπαϊκές δομές. Αναφέρεται εν συνεχεία στην ποινικοποίηση του αυτοπροσδιορισμού με το πρόστιμο που έχει θεσπίσει η Αλβανική κυβέρνηση. Στην συνέχεια κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, στην κατάσταση που επικράτησε κατά την κομμουνιστική διακυβέρνηση. Καταλήγει δε «Όπως η Αλβανία οδηγείται σε εθνική απογραφή τον Οκτώβριο, θα ήθελα να βεβαιώσετε πως οι εθνικές μειονότητες θα μπορέσουν ελεύθερα να εκφράσουν τον εθνισμό τους, σύμφωνα με την δική τους βούληση και δεν θα έχουν κάποια ποινή αν το πράξουν».
Ερώτηση στην Βουλή του Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον Υπουργό Εξωτερικών
Ο βουλευτής της ΝΔ και τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρει σε ερώτησή του στην Βουλή, προς τον Υπουργό των Εξωτερικών ότι στις 2 Οκτωβρίου οι πρόεδροι της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος και του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κατήγγειλαν τις αλβανικές μεθοδεύσεις στην απογραφή και κήρυξαν αποχή. Στην συνέχεια αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή (τους αναφέρουμε και σε άρθρο της προηγούμενης σελίδας). Συνεχίζει δε αναφέροντας «Τα προαναφερόμενα καταδεικνύουν ότι η απογραφή δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους που θα απεικόνιζαν αντικειμενικά και με ακρίβεια την κατάσταση στην Αλβανία». Στην συνέχεια ερωτά 1. Αν ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών για τα προβλήματα της απογραφής κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα; 2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς την Ε.Ε. που συγχρηματοδοτεί την απογραφή; 3. Τι έχει κάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να καταγγείλει την διενέργεια της απογραφής σε διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ και στον ΟΗΕ; (13.10.2011)
Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. προς τον Υπουργό Εξωτερικών
(31/8) Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών όπου ερωτά αν «ξέχασε την υποχρέωσή της η Ελλάδα για την εθνική μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο», αναφέρει ακόμα θέματα όπως η απογραφή πληθυσμού, η ιδιοκτησία και η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Επισημαίνει ότι τα ελληνικά σχολικά βιβλία δεν αναφέρουν τίποτα για τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914, για τους Βορειοηπειρώτες Ζάππα, Σίνα, Αρσάκη κ.ά. ούτε για το ΒΗπειρωτικό έπος του 1940-41, αντίθετα μιλούν για εκδιωχθέντες Τσάμηδες. Προβαίνει ακόμα σε σύγκριση του Κοσσυφοπεδίου που απέκτησε την ανεξαρτησία του πριν τρία χρόνια, με την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου που επικυρώθηκε με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που εξακολουθεί να είναι ενεργό. Επικρίνεται η Ελληνική Κυβέρνηση που δεν προωθεί το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου ανάλογα, και δεν προστατεύει επαρκώς την ελληνική μειονότητα. Εν συνεχεία ερωτά α΄. Πότε θα εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας; β΄. Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ορθή απογραφή πληθυσμού; γ΄. Με ποια συγκεκριμένα κίνητρα προωθεί την επάνοδο των ΒΗπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες; δ΄. Πως προτίθεται να αντιδράσει στην διαφαινόμενη Αλβανοτουρκικη συνεργασία; Την ερώτηση υπογράφουν και οι 16 βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, με επικεφαλής τον Γεώργιο Καρατζαφέρη. Πηγή: Borioipirotis.blogspot
Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Μαριέττα Γιαννάκου
Η ευρωβουλευτής, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε γραπτή επερώτηση με τίτλο «Ενστάσεις σχετικά με την διαδικασία απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία». Αφού αναφέρει την επικρατούσα κατάσταση και τα προβλήματα στην απογραφή πληθυσμού ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1. Πως κρίνει την διάταξη σχετικά με την επιβολή χρηματικού προστίμου στους πολίτες που δηλώνουν διαφορετική εθνικότητα;
2. Δεδομένου ότι η απογραφή αυτή χρηματοδοτείται και από κονδύλια της Ε.Ε., τι μέτρα θα λάβει προκειμένου οι αλβανικές αρχές να προβούν σε άμεσες διορθώσεις του νομικού πλαισίου;
3. Πως κρίνει την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και κατά πόσο θεωρεί ότι είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας δεν επιτρέπει την αλλαγή της εθνικότητας
Με απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με επικεφαλής τον περιώνυμο για τις ανθελληνικές του δηλώσεις Κρεσνίκ Σπαχίου, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος σχετικά με την αλλαγή της εθνικής καταγωγής. Χιλιάδες Βορειοηπειρώτες είχαν προσφύγει στα αλβανικά δικαστήρια ζητώντας την αλλαγή της εθνικής τους καταγωγής από αλβανικής σε ελληνική. Κατά την περίοδο του καθεστώτος Χότζα η ελληνική εθνική καταγωγή αναγνωριζόταν μόνο στους κατοικούντες στα χωριά των μειονοτικών ζωνών. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει αναδρομική ισχύ και οι αποφάσεις που έχουν ήδη κάνει δεκτές τις αλλαγές εθνικής καταγωγής θεωρούνται άκυρες. Επίσης το ίδιο δικαστήριο έκρινε πως η αναφορά σε δημόσια έγγραφα της εθνικής καταγωγής (πχ δημοτολόγια) πρέπει να απαλειφθεί ως αντισυνταγματική.
Ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Ανατολάκη
Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. β΄ Πειραιώς Γιώργος Ανατολάκης υπέβαλε στην Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών με θέμα «Υπό εκφοβισμό βρίσκονται οι Έλληνες ομογενείς στην Αλβανία για την απογραφή της χώρας». Αφού αναφέρεται εκτενέστερα στο θέμα, στο τέλος ο βουλευτής ερωτά 1. Έχει λάβει γνώση το Υπουργείο τις μεθοδεύσεις και πρακτικές που ακολουθεί η Αλβανική Κυβέρνηση , ποια είναι η τοποθέτησή του; 2. Παρακολουθεί στενά το Υπουργείο την διαδικασία της απογραφής κατά την προετοιμασία και πως θα ελέγξει κατά την διάρκεια της πραγματοποίησής της; 3. Σε περίπτωση ύπαρξης αλλοιωμένων απαντήσεων, θα αναγνωρίσει τους αριθμούς που θα ανακοινώσει η Αλβανία και αν όχι σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να καταγγείλει την όλη διαδικασία; (27.9.2011)
Το Υπουργείο Εξωτερικών για την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία
Η απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας θα έπρεπε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία της αλβανικής δημόσιας διοίκησης έναντι των πολιτών της και την κατοχύρωση και προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στην χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Πρόσθεσε «Η απόφαση των εκπροσώπων των σημαντικότερων μειονοτικών ομάδων περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν κατοχυρώνεται ο σεβασμός του δικαιώματος του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού καταδεικνύει σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το αλβανικό κράτος. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο της ΕΕ για την ενταξιακή διαδικασία. (8/10) Πηγή: borioipirotis.blogspot
Η Αλβανία δεν έλαβε πρόσκληση υποψήφιας προς ένταξη χώρας
Η Αλβανία δεν έλαβε από την Ε.Ε. την αναμενόμενη πρόσκληση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Αντίθετα το Μαυροβούνιο και η Σερβία πέτυχαν τον στόχο τους και έλαβαν τις σχετικές προσκλήσεις. (12.10.2011)
Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.
http://borioipirotis.blogspot.com/2011/10/2011.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου