Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τα εμπόδια φοροδιαφυγής της Αλβανίας




photo
Ο Ζεφ Πρέτσι, εκτελεστικός διευθυντής του Αλβανικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών. [Ζεφ Πρέτσι]

Η Αλβανία έχει περίπου 106 ενεργές επιχειρήσεις, ωστόσο σύμφωνα με το Ανώτατο Κρατικό Όργανο Ελέγχου της Αλβανίας, μόνο το 55% πλήρωσε τις εισφορές για ασφάλιση και υγεία το προηγούμενο έτος -- οι υπόλοιπες είτε δεν πλήρωσαν είτε δήλωσαν μηδενική δραστηριότητα, όπως δημοσίευσε το Albanian Top Channel.
Το Αλβανικό Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1992, επικεντρώνεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη, στη μεταρρύθμιση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και στην περίπλοκη άτυπη οικονομία της Αλβανίας.
Σε συνέντευξη στους SETimes, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του κέντρου, Ζεφ Πρέτσι, συζητά την κλίμακα της φοροδιαφυγής στην αγορά εργασίας.
SETimes: Πόσο μαζική είναι η φοροδιαφυγή στην αγορά εργασίας της Αλβανίας;
Ζεφ Πρέτσι: Η φοροδιαφυγή και η μη καταβολή δασμών εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική πρόκληση για τη δημοσιονομική διοίκηση της χώρας. Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν πως ο βαθμός παρατυπιών στην αλβανική οικονομία εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο στην περιοχή, κατά περίπου 30%.
SETimes: Τι συμπεριλαμβάνεται στη φοροδιαφυγή στην Αλβανία;

Πρέτσι: Τα επίπεδα φοροδιαφυγής, αν και έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, αποτελούνται κυρίως από μη καταβολή φόρων και δασμών, αλλά επίσης από απλήρωτες εισφορές ασφάλισης. Η φοροδιαφυγή στην αλβανική οικονομία προκύπτει σε κερδοσκοπίες με τιμές ενεργητικών στους ισολογισμούς επιχειρήσεων.
SETimes: Που βλέπετε περισσότερη άτυπη απασχόληση;
Πρέτσι: Η άτυπη απασχόληση περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δουλεύουν με πρώτες ύλες, τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά επίσης τη γεωργία, και πάνω από όλα, τον τομέα υπηρεσιών.
SETimes: Μπορεί η κυβέρνηση να ελέγξει καλύτερα την άτυπη απασχόληση;
Πρέτσι: Η μείωση του άτυπου τομέα και ο έλεγχος της φοροδιαφυγής εξαρτάται προφανώς από τη γενική πρόοδο στη θέσπιση του κράτους δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό είσπραξης φόρων και δασμών μπορεί να θεωρηθεί βασικός δείκτης του πως λειτουργεί το κράτος.
Για να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει γενικά να θεσπίσει πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις, να καταργήσει καταπιεστικές πρακτικές εναντίον των επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική αυθαιρεσία. Να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από τους λεγόμενους μισθούς και τις τιμές αναφοράς -- οι οποίες στην ουσία πλήττουν τις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας και διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών και να αυξήσει την ικανότητα και τον επαγγελματισμό της τελωνιακής και φορολογικής διοίκησης.
Πρέπει να αναλύσει και να βελτιώσει τις κυβερνητικές πολιτικές ώστε να υπερνικηθούν αναπτυξιακά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην αλβανική αγορά.
SETimes: Τι άλλο μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί ο έλεγχος της φοροδιαφυγής στην αγορά εργασίας;
Πρέτσι: Η φοροδιαφυγή στην αγορά εργασίας απαιτεί εκπαίδευση τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, ενίσχυση των νομικών και οικονομικών ποινών για άτυπη εργασία, αύξηση των κυρώσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις που πιστοποιούν τους ισολογισμούς επιχειρήσεων.
Το τριμερές συμβούλιο [κυβέρνηση / εργοδότης / εργαζόμενος] πρέπει να γίνει λειτουργικό και πρέπει να εφαρμοστούν διάφορα κίνητρα για τους νέους εργαζομένους, με σκοπό τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης.
Άλλα μέτρα μπορεί να είναι η κατάργηση του "μισθού αναφορά", απομεινάρι από την εποχή της κεντρικής οικονομίας, διενεργώντας εκστρατείες για να αποσαφηνιστούν οι συνέπειες που προκύπτουν από τη μη καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προώθηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και διεύρυνση των επενδυτικών ευκαιριών για κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί στα συγκεκριμένα ταμεία.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου