Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Διαφορετική καταγωγή






«Εδώ και κάποια χρόνια έχω μια σχέση με ένα παιδί. Οι γονείς μου δεν τον θέλουν γιατί είναι Αλβανός. Είναι όμως πολύ καλό παιδί και το ξέρουν κι εκείνοι. Προσπαθώ να τους κάνω να τον αποδεχτούν. Δεν θέλω να τον χωρίσω, ούτε και να φύγω από το σπίτι. Έχω πέσει σε κατάθλιψη και το αγόρι μου χάνει κι αυτός το κουράγιο του.» -Ε.

Τέτοια αρνητικά στερεότυπα υπάρχουν ακόμα και στις μεγαλουπόλεις, πόσο μάλλον στην επαρχία. Προφανώς οι γονείς σου δίνουν μεγάλη σημασία στο τι θα πει ο κόσμος και φοβούνται ότι η οικογένειά σας θα σχολιαστεί αρνητικά λόγω της σχέσης σου με ένα άνδρα από την Αλβανία. Εκτός κι αν δεν έχουν την άποψη που νομίζεις σχετικά με το χαρακτήρα του φίλου σου και οι ενστάσεις τους αφορούν κάποια χαρακτηριστικά του. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου την άποψή τους. Αν το πρόβλημά τους ξεκινά από ρατσιστικές τάσεις και κοινωνικά στερεότυπα, τότε εμπιστεύσου τη δική σου κρίση. Ζήτησε από τους γονείς σου να κάνουν το ίδιο. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν με την επιλογή σου. Μπορούν να την αποδεχτούν όμως, αν δουν ότι είσαι ευτυχισμένη δίπλα στον άνδρα αυτόν. Ίσως βέβαια να ανησυχούν και για το πώς θα επηρεάσει εσένα στη ζωή σου το γεγονός ότι με το αγόρι σου έχετε διαφορετική εθνικότητα. Ένα ζευγάρι από άτομα διαφορετικής καταγωγής μπορεί να συναντήσει προβλήματα, τόσο στην αντιμετώπιση του κοινωνικού περίγυρου, όσο και στις μεταξύ τους διαφωνίες που προέρχονται από το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα προβλήματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν, αν υπάρχει θέληση και επικοινωνία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις κι εσύ τη διαφορετικότητα του φίλου σου –όσον αφορά την εθνικότητα- και να την αποδέχεσαι ως κομμάτι του ανθρώπου που αγαπάς. Μίλησε και με τους γονείς σου κάποια στιγμή που θα είστε όλοι ήρεμοι και πες τους πώς αισθάνεσαι και τι σου προσφέρει αυτή η σχέση. Πες τους ότι είναι πολύ σημαντική για σένα η αποδοχή και η στήριξη τους, αλλά έχεις αποφασίσει να συνεχίσεις με το άτομο αυτό ακόμα κι αν δεν την έχεις. Αν σε δουν αποφασισμένη, κάποια στιγμή θα κάνουν πίσω. Επίσης, μαζί με το φίλο σου θα πρέπει να αποφασίσετε αν και πόσο θα αφήσετε να σας επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια.



Χριστίνα Σαμαράκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc. Βοστώνη, ΗΠΑ

Η ψυχολόγος Xριστίνα Σαμαράκη απαντά στις επιστολές σας για τα προβλήματα που σας απασχολούν στοxsamaraki@yahoo.gr ή στην Τ.Θ. 9321, 10032 Αθήνα.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=88180

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου