Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας ολοκλήρωσε το μποϊκοτάζ του στο κοινοβούλιο, ωστόσο κάποιοι αναρωτιούνται εάν θα είναι αρκετό για να επιστρέψει η Αλβανία στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. [Reuters]
Έπειτα από δυο χρόνια διαδηλώσεων και απεργιών πείνας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας τερμάτισε το κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ του τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο πολλοί θεωρούν την ενέργεια ασήμαντη και πολύ καθυστερημένη.
Στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη βδομάδα, η EC δεν πρότεινε καθεστώς υποψήφιας της ΕΕ για την Αλβανία, καθώς η χώρα βρέθηκε να υστερεί σε πολλούς τομείς των μεταρρυθμίσεων. Η EC σημείωσε πως το μποϊκοτάζ του SP συνέβαλε στον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, κάτι που η αντιπολίτευση απέδωσε στην κυβέρνηση.
"Αντί να διενεργήσει μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει τα δημοκρατικά πρότυπα, η Αλβανία βιώνει περίοδο απο-εκδημοκρατισμού", ανέφερε ο νομοθέτης του SP Ντιτμίρ Μπουσάτι στους SETimes.
Ωστόσο, η επιστροφή στο κοινοβούλιο δεν σημαίνει άνευ όρων στήριξη για τα σχέδια νόμου που στέλνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, ανέφερε το SP.
"Αποστολή μας δεν είναι να ψηφίσουμε για τις ατελείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με φούσκωμα των κοινοβουλευτικών στατιστικών ώστε να υιοθετηθούν νόμοι. Θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο και αυτή τη φορά έχουμε πραγματική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, η οποία θα μετατρέψει τις συστάσεις της ΕΕ σε απτό σχέδιο εργασίας", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του SP Σαϊμίρ Ταχίρι στουςSETimes.
Η αντιπολίτευση παρουσίασε πρόταση η οποία σκιαγραφεί δέκα τομείς για κυβερνητική μεταρρύθμιση -- συμπεριλαμβανομένης πρότασης για επίτευξη συναίνεσης από αμφότερα τα κόμματα ώστε να διοριστούν οι επικεφαλείς ανεξάρτητων θεσμών όπως ο κρατικός επίτροπος και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.
"Αποστολή μας δεν είναι να υποκριθούμε ότι εργαζόμαστε, αλλά να εργαστούμε σκληρά ώστε να έχουν πραγματικές λύσεις οι Αλβανοί", ανέφερε ο Ταχίρι.
Αλλά πέρα από τις κουβέντες για κομματική ενότητα και διενέργεια κυβερνητικής μεταρρύθμισης, το SP δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να διενεργήσει μόνο του μεταρρυθμίσεις, με κάποιους να αμφισβητούν την ενότητα του κόμματος.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του SP Φάτος Νάνο, το κόμμα δεν είναι σοβαρό στις προσπάθειές του ώστε να ηγηθεί μεταρρυθμίσεις. "Απλά παρουσιάζει μια εικόνα", ανέφερε ο Νάνο.
Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής Αλεξάντερ Τσίπα αναφέρει πως οι διχόνοιες εντός του κόμματος θα επηρεάσουν την ικανότητά του να ηγηθεί.
"Η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Ράμα, αποτελεί θεσμό όπου η έλλειψη πρωτοβουλιών και αλληλεγγύης με τον ηγέτη του είναι προφανής", ανέφερε ο Τσίπα στους SETimes.
"Το ερώτημα είναι πόσο ειλικρινής είναι η απόφαση για επιστροφή στο κοινοβούλιο. Τα μηνύματα αυτά προκαλούν σύγχυση και είναι αντιφατικά, όπως και η ηγεσία του SP", ανέφερε ο βουλευτής του DP Τριτάν Σέχου στους SETimes.
"Η αντιπολίτευση, με την πεισματώδη στάση της τα τελευταία δυο χρόνια, έπληξε την εικόνα της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία ενσωμάτωσης [στην ΕΕ]", πρόσθεσε.
Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως ο τερματισμός του μποϊκοτάζ θέτει την Αλβανία επιρρεπή σε μεγαλύτερο πολιτικό αδιέξοδο.
"Το τι θα συμβεί με την αντιπολίτευση που επιστρέφει στο κοινοβούλιο είναι πολύ απλό: η δριμύτατη δημοκρατική διαλεκτική θα μεταφερθεί από τους δρόμους στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο δημοσιογράφος Μουσταφά Νάνο στους SETimes.
Ωστόσο, ανέφερε πως η κατάσταση μπορεί να έχει θετική πορεία.
"Θα εγκριθούν αρκετοί νόμοι για τους οποίους απαιτείται συναίνεση αμφότερων των κομμάτων στο κοινοβούλιο, λόγω εγχώριων ή διεθνών πιέσεων. Ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο μια μικρή ανακούφιση μιάς και ο ανταγωνισμός μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης θα παραμείνει ως έχει".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου