Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ιχθυοκαλλιεργητές διώχνουν Αλβανούς και παίρνουν Έλληνες εργάτες!



Πρώτα δεν πήγαιναν, τώρα παρακαλούν για μια δουλειά... Ανάγκη να προστατευτούν οι ιχθυοκαλλιέργειες

Οι ιχθυοκαλλιεργητές στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή της Σαγιάδας, παίρνουν Έλληνες εργάτες, στη θέση Αλβανών, που είχαν ως τώρα. Οι Έλληνες δεν καταδέχονταν παλαιότερα να δουλέψουν στις ιχθυοκαλλιέργειες και έτσι τη θέση τους πήγαιναν Αλβανοί. Τώρα, όμως, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών νομού Θεσπρωτίας Γιάννης Χεκίμογλου, "οι περισσότεροι από τους 320 περίπου εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες της Λωρίδας Σαγιάδας είναι Έλληνες".
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Γι' αυτό είναι ανάγκη να προστατευτούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στη Λωρίδα της Σαγιάδας, που απειλούνται με αφανισμό αν λειτουργήσει η μονάδα ασφαλτικών. Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας είναι ενάντιος σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης εταιρίας
ασφαλτικών στην περιοχή, αφού εκτός από τη ζημιά, που θα προκαλέσει στο περιβάλλον, θα βλάψει άμεσα και τις ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους και απασχολούν εκατοντάδες άτομα. Ο πρόεδρος των ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Γιάννης Χεκίμογλου, οργάνωσε επίσκεψη Ηπειρωτών δημοσιογράφων στον χώρο, όπου δόθηκε η άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας, για την εγκατάσταση της εταιρίας ασφαλτικών. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκος Πάσχος. Το θέμα εγκατάστασης «Αποθηκευτικών χώρων Πετρελαίου, Μαζούτ, Ασφαλτικών και Γαλακτωμάτων», στη θέση «ΜΑΝΤΗΛΑ» Λωρίδας Σαγιάδας απασχολεί την τοπική κοινωνία από ετών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χεκόμογλου, εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την αιρετή περιφέρεια Ηπείρου, άρα ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία δραστηριότητα. Ακόμη επεσήμανε ότι "λίγες μέρες πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χωροταξικό των χθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία, που απαγορεύει τέτοιου είδους επιχειρηματικότητα στη Λωρίδα Σαγιάδας και ενώ εκκρεμεί και πρόκειται να συζητηθεί στις 30 Νοεμβρίου η προσφυγή για την παραχώρηση του οικοπέδου στην εν λόγω μονάδα ασφαλτικών, στο Σ.Τ.Ε., η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κάθε εισήγηση και γνωμοδότηση των φορέων της Θεσπρωτίας". Ο πρόεδρος των ιχθυοκαλλιεργητών ξεκαθάρισε ότι "ο Σύλλογός μας, θα προβεί σε όλες τις νομικές – και όχι μόνο – ενέργειες για να υπερασπίσει το συμφέρον και τις ομόφωνες αποφάσεις των Θεσπρωτών".
Ο δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς τόνισε ότι " η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, έχοντας κατά το παρελθόν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις φορέων και αυτοδιοίκησης". Υπογράμμισε ακόμη "την έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών πετρελαίου-μαζούτ για τις 20 και πλέον μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών του δήμου μας, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Ο προβληματισμός μας, έχει να κάνει και με το χρόνο έγκρισης της μελέτης που θα τον χαρακτήριζα τουλάχιστον «ύποπτο» αφού αυτή έγινε λίγο πριν την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών". Εκτίμησε πως οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία , δεν θα δεχτούν μία τέτοια μονάδα".
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας σημείωσε ότι "η εταιρία ασφαλτικών θα αποτελέσει εν δυνάμει κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, της ιχθυοκαλλιέργειας και του τουρισμού μας. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έχοντας εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει, και ο νόμος του χορηγεί, ως προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης εγκατάστασης παρόμοιων μονάδων στην ευρύτερη, ευαίσθητη περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά, περιοχή, θεωρεί ότι δεν πρέπει να εκδοθεί από την αιρετή περιφέρεια Ηπείρου άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας".

katoci. com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου