Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Κορυτσά: Η παγκόσμια σημασία της απελευθέρωσής της και ο. «Πολίτης Κέιν»!


Κορυτσά: Η παγκόσμια σημασία της απελευθέρωσής της και ο. «Πολίτης Κέιν»!

Στις 22 Νοεμβρίου 1940 ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει μετά από σκληρές μάχες στην Κορυτσά και γίνεται δεκτός μέσα σε μια θάλασσα από γαλανόλευκες. Η Κορυτσά προστίθεται στη σειρά των πόλεων και χωριών της Βορείου Ηπείρου που υποδέχονται για τρίτη φορά από το 1912 τον ελευθερωτή Ελληνικό Στρατό και προδιαγράφει την ήττα της φασιστικής Ιταλίας. Ο αντίκτυπος αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στο ραδιόφωνο. Οι γελοιογράφοι των συμμαχικών χωρών εμπνέονται τα διάσημα σκίτσα που σατιρίζουν τον Μουσολίνι. Η Κορυτσά είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του Άξονα.
Το 1941 ο Όρσον Ουέλς γυρίζει τον «Πολίτη Κέιν», ίσως την πιο άρτια ταινία όλων των εποχών που σήμερα διδάσκεται στις Σχολές Κινηματογράφου όλου του κόσμου. Εκεί λοιπόν για να δοθεί το ιστορικό πλαίσιο του 1940 που διαδραματίζεται η υπόθεση, προβάλλονται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής: «Δυο ιταλικές μεραρχίες παγιδεύτηκαν στα υψώματα από τον Ελληνικό Στρατό», «Οι Έλληνες χτυπούν την Ιταλία κατά μήκος των υψωμάτων της Κορυτσάς» κ.α. Δίπλα λοιπόν στο θάνατο του Κέιν διαβάζουμε με μεγάλους τίτλους τις νίκες του Ελληνικού Στρατού και την κατάληψη της Κορυτσάς! Η τεράστια σημασία της Ελληνικής νίκης στην έκβαση του πολέμου εκτιμήθηκε άλλωστε και από τον ίδιο τον Χίτλερ. H Λένι Ρίφενσταλ μια άλλη σημαντική μορφή της έβδομης τέχνης και μούσα του ναζισμού στην αυτοβιογραφία της αναφέρει ότι ο Χίτλερ της είπε σε συνάντησή τους στις 30 Μαρτίου 1944: "Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα, πριν πιάσει το Ρωσικό ψύχος."
Δυστυχώς σήμερα αυτή η μεγάλη νίκη του ελεύθερου κόσμου ενάντια στο φασισμό αγνοείται στην Κορυτσά. Ενώ διοργανώνονται λαμπροί εορτασμοί σε διάφορα μέρη από τη Νορμανδία ως τον Ειρηνικό για ανάλογα γεγονότα, εμείς δεν έχουμε καταφέρει ούτε καν να θάψουμε τους νεκρούς μας ήρωες που τα κόκαλα τους βρίσκονται σκορπισμένα στα βορειοηπειρωτικά βουνά. Είναι καιρός λοιπόν η ελληνική πολιτεία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να αναδείξουν και να τιμούν την επέτειο αυτή. Έστω στην αρχή με μια δοξολογία και ένα τρισάγιο για τους ήρωες και μια λιτή εκδήλωση όπου θα κληθούν και επίσημοι εκπρόσωποι ξένων χωρών. Το έτοιμο να λειτουργήσει Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, το φοβερό 731, η γραφική Πολένα, η ηρωική Μπομποστίτσα και άλλες περιοχές όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ακόμα ακούγεται το «Τη Υπερμάχω» και η ιαχή «Αέρα» (βλέπε ιστολόγιο «Ορθόδοξη Κορυτσά») θα προσελκύουν όχι μόνο σχολεία, συλλόγους, πολεμιστές και απογόνους τους από την Ελλάδα αλλά και πλήθος μελετητών και φίλων της Ιστορίας από το εξωτερικό.
Τέλος θα μπορούσε εκείνες τις μέρες να διοργανώνεται και ένα διεθνές πανόραμα κινηματογραφικών ταινιών με θέμα το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό προξενείο Κορυτσάς έχει επιδείξει στο παρελθόν ανάλογη δραστηριότητα, ενώ υπάρχει το ελληνοαλβανικό σχολείο «Όμηρος» που παρουσιάζει θαυμάσια εορταστικά προγράμματα. Από την άλλη στην αδελφή πόλη της Θεσσαλονίκης η Ηπειρωτική Εστία που τιμά ανελλιπώς την επέτειο, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, ο Δήμος και άλλοι φορείς θα συνέβαλαν στην προσπάθεια. Η Φλώρινα και η Καστοριά σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων θα κάλυπταν με τις υποδομές τους τις ανάγκες των επισκεπτών. Και αν αυτά μοιάζουν ουτοπικά ας δούμε πως εκμεταλλεύονται πολιτικά και τουριστικά οι Τούρκοι την μάχη της Καλλίπολης.
Οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι της Κορυτσάς θα αναδείξουν την ιστορία τους, την ταυτότητά τους και θα αναπτύξουν την περιοχή τους μετά από δεκαετίες διώξεων και καθυστέρησης. Πηγή:"Βορειοηπειρωτικό Βήμα".



Την Κυριακή 20/11 στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ι.Ν. Νέας Παναγίας, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ηπειρώτισσας και στη συνέχεια (11:00) ομιλία στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας για την επέτειο απελευθέρωσης της Κορυτσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου