Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μπερίσα: “Θα γίνουμε μια μικρή περιφερειακή ενεργειακή υπερδύναμη”



Νοέμβριος 3, 2011.
Τίρανα.

«Η Αλβανία έχει όλες τις προοπτικές να καταστεί μια μικρή ενεργειακή υπερδύναμη στην περιοχή, χρησιμοποιώντας πόρους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε ομιλία του, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και το οποίο είχε θέμα «Υδάτινοι Πόροι».


Σύμφωνα με τον Μπερίσα, τη στιγμή που όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις μειώσεις των ενεργειακών πόρων, η Αλβανία έχει βρει έναν τρόπο για να προχωρήσει στο δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης.



« Έχουμε όλες τις δυνατότητες να γίνουμε μια χώρα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας κατά 100 τοις εκατό των δυνατοτήτων μας και να κάνουμε τις ανάλογες εξαγωγές. Έχουμε τη θέληση να καταστούμε μια μικρή υπερδύναμη στην περιοχή στον τομέα της ενέργειας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προωθήσουμε αυτή τη δυνατότητα, αφού τα αποθέματα νερού της χώρας εκμεταλλεύονται λιγότερο από το 1/3 και τα υπόλοιπα 2/3 μας περιμένουν», δήλωσε ο Μπερίσα.


Μιλώντας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη δέσμευση της κυβέρνησής του για τη χρήση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες για τη γεωθερμική ενέργεια.


Ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας επικεντρώθηκε στο νόμο «περί παραχωρήσεων» που ψηφίστηκε το 2006, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο σπουδαίους στον τομέα της ενέργειας.
«Το δίκαιο των συμβάσεων παραχώρησης για την υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ο πιο σημαντικός νόμος. Είναι ένα ριζοσπαστικός και ιστορικός νόμος σε αυτήν τη χώρα. Η αλβανική κυβέρνηση έχει υπογράψει 110 συμβάσεις για την κατασκευή περίπου 300 εργοστασίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


--
Πηγή: Shekulli
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου