Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ταξίδια χωρίς βίζα για το Κοσσυφοπέδιο: ένα εμπόδιο λιγότερο, πολλά περισσότερα έπονται







Τα νέα διαβατήρια άρχισαν να εκδίδονται τη Δευτέρα (31 Οκτωβρίου). [Λάουρα Χασάνι/SETimes]


Το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε την έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων τη Δευτέρα (31 Οκτωβρίου), εκπληρώνοντας ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για απελευθέρωση των βίζα με την ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε το γεγονός "μεγάλο βήμα".

"Αποτελεί έγγραφο το οποίο εξισώνει τους πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου με εκείνους της ΕΕ", ανέφερε ο Θάτσι σε τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν τα πρώτα βιομετρικά διαβατήρια. Ονόμασε την εκδήλωση "Ημέρα του Ευρωπαϊκού Κοσσυφοπεδίου".

Οι Φάτος Μπαϊτσινόβσκι, Ζιμρίγε Γκραιτσέβσκι και Εντέρ Αλίγα ήταν οι πρώτοι που έλαβαν τα νέα διαβατήρια. Ο Μπαϊτσινόβσκι ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ελπίζει να μπορεί να ταξιδεύει σύντομα χωρίς βίζα.

Ωστόσο, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εκπληρώσει άλλα κριτήρια προτού γίνει αυτό πραγματικότητα.

"Το βασικό και πιο δύσκολο σημείο προς εφαρμογή για το Κοσσυφοπέδιο είναι το κράτος δικαίου και η δημόσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος", ανέφερε ο Φατμίρ Τσούρι, συντονιστής του προγράμματος Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης στο Kosovar Civil Society Foundation, στους SETimes.

Δεν επαρκεί η πολιτική βούληση, ανέφερε. "Πρέπει να μεταμορφωθεί σε απλά σχέδια δράσης και πραγματική πρόοδο".

Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί τη μοναδική χώρα στα Βαλκάνια η οποία δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει συμφωνία απελευθέρωσης βίζα με την ΕΕ. Το γεγονός ότι πέντε μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

"Η μη αναγνώριση από τις πέντε χώρες της ΕΕ είχε υψηλό κόστος για μας",4 ανέφερε ο Τσούρι.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Μάγια Κοτσιγιάντσιτς αναφέρει πως η Ένωση παραμένει αφοσιωμένη στη διαδικασία.

"Η ΕΕ έχει δεσμευθεί ξεκάθαρα πως το σύνολο της περιοχής είναι επιλέξιμο γι' αυτό. Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς να εκπληρωθούν κριτήρια. Γι' αυτό έχει δημιουργηθεί χάρτης πορείας," ανέφερε ο Κοτσιγιάντσιτς στους SETimes.

Άλλες χώρες στην περιοχή έχουν υπογράψει συμφωνίες με την ΕΕ για επαναπατρισμό/ επανένταξη, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπραγματευτεί τις συμφωνίες για λογαριασμό της Ένωσης. Ωστόσο, το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει ιδιάζοντα εμπόδια, ανέφερε ο Τσούρι.

"Το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται πρόσθετες προσπάθειες για να υπογράψει τις συμφωνίες αυτές μία προς μία, καθιστώντας την περίπτωση sui generis και σε αυτή τη διαδικασία. Οι συμφωνίες αυτές δεν επαρκούν", πρόσθεσε ο Τσούρι.



Η υιοθέτηση της νομοθεσίας περί επαναπατρισμού/επανένταξης θα βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να επεκτείνει επισήμως η ΕΕ τις κατευθυντήριες οδηγίες για απελευθέρωση βίζα για το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

"Μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών, οι οποίες προετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο διάλογος θα μπορεί να ξεκινήσει το Δεκέμβρη", ανέφερε ο Τσούρι, προσθέτοντας πως χώρες στην περιοχή όπως η Αλβανία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, χρειάστηκαν δυο με τρία χρόνια για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθεί από την απελευθέρωση των βίζα το Δεκέμβρη του 2013, ανέφερε.

Βιομετρικά διαβατήρια και δελτία ταυτότητας -- τα οποία αναμένεται να κοστίσουν στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ -- είναι μεταξύ των 40 ή 50 κριτηρίων που πρέπει να εκπληρώσει το Κοσσυφοπέδιο, πρόσθεσε ο Τσούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου