Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου αναζωπυρώνει παλιές υποψίες







"Οι Αλβανοί πρέπει να νιώθουν το ίδιο στα Τίρανα και στην Πρίστινα", ανέφερε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. [Reuters]


Συμφωνία για συγχώνευση των προξενικών υπηρεσιών Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου στο εξωτερικό έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποια μέρη των Βαλκανίων, με τη σκέψη πως η συμφωνία αποτελεί βήμα προς την υλοποίηση της "Μεγαλύτερης Αλβανίας".

Το σύμφωνο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στις 20 Οκτωβρίου. Θα μειώσει στο μισό τα προξενικά έξοδα των δυο χωρών, ανέφερε η κυβέρνηση.

"Οι Αλβανοί πρέπει να αισθάνονται το ίδιο στα Τίρανα και στην Πρίστινα", ανέφερε ο Μπερίσα, καλώντας επίσης για παρόμοιες συμφωνίες για τους δασμούς και τους φόρους, καθώς επίσης την παιδεία, τον κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τομέα, "και οτιδήποτε άλλο".

"Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία στο πλαίσιο του ίδιου νομικού πλαισίου και των πρακτικών, ώστε να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά φορτία μεταξύ των πολιτών Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου", ανέφερε.

Ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου Σεμπ Μπιτίτσι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής που εδρεύει στην Πρίστινα, επανέλαβε τα επιχειρήματα των Τιράνων.

"Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι μικρές χώρες χωρίς πόρους ώστε να έχουν προξενεία παντού", ανέφερε στους SETimes. "Η συμφωνία αυτή τους επιτρέπει να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες τους. Παρόμοιες συμφωνίες αποτελούν κοινό φαινόμενο ακόμα και μεταξύ πιο πλούσιων χωρών, οι οποίες νιώθουν πως πρέπει να μειωθούν τα έξοδα".

Τα υπουργεία Εξωτερικών πΓΔΜ -- το οποίο υπέγραψε συμφωνία για κοινή προξενική εκπροσώπηση με τη Σλοβενία -- και του Μαυροβουνίου δήλωσαν στους SETimes πως σέβονται το δικαίωμα κάθε χώρας να χειρίζεται τις εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις της.

"Καλωσορίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, ωστόσο πρόσθεσε πως "δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις και τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας".

"Δεν βλέπω γιατί πρέπει να ενοχλεί αυτό το Μαυροβούνιο", ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μίλιτς στους SETimes.

Ο ειδικός σε θέματα διπλωματίας της πΓΔΜ Λαζάρ Λαζάροφ προειδοποίησε πως υπάρχουν περισσότερες σχετικές συμφωνίες από αυτές που βλέπουμε.

"Στο πρώτο στάδιο έχουμε την επαναπροσέγγιση, τα κοινά τελωνεία και την οικονομία, στο δεύτερο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι συνήθως η ενοποίηση", ανέφερε ο Λαζάροφ στους SETimes. "Θα είναι δύσκολο για το Κοσσυφοπέδιο να διατηρήσει την κρατική υπόστασή του υπό αυτές τις συνθήκες. Τόσο η Αλβανία όσο και το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται πως δουλεύουν για μια 'Μεγαλύτερη Αλβανία', η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1878".

Ο Λαζάροφ αναφέρθηκε στο σχέδιο που προώθησε η Αλβανική πολιτική οργάνωση Prizren League, με στόχο την ενοποίηση σε ένα κράτος των Αλβανών που διασκορπίστηκαν σε Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ και Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα.

Το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύθηκε κατά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του 2008 πλήρη σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και τα σύνορα που όρισε το σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ.

Ο Ίαν Μπάνκροφτ, συνιδρυτής του TransConflict που εδρεύει στο Βελιγράδι, υποστηρίζει πως το Σχέδιο Αχτισάαρι ορίζει ξεκάθαρα πως το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιδιώξει ενοποίηση με κάποιο άλλο κράτος, συνεπώς η πρόθεση του Μπερίσα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλο προβληματισμό.

"Εάν η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν τηρήσει αυτό το σημαντικό στοιχείο του Σχεδίου Αχτισάαρι, τότε είναι δύσκολο να δεχθεί ότι θα τηρήσει τις άλλες διασφαλίσεις που προβλέπονται, οι οποίες θα δημιουργήσουν περαιτέρω δυσπιστία μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και άλλων μη Αλβανικών πληθυσμών. Η ΕΕ, συγκεκριμένα, χρειάζεται συνεπώς να είναι πιο κατηγορηματική στις επικρίσεις της για τέτοιου είδους βήματα", ανέφερε ο Μπάνκροφτ στους SETimes.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία προστίθεται σε υπάρχουσες ανησυχίες σε ολόκληρη την περιοχή σχετικά με τη διεκδίκηση της Αλβανικής εθνοτικό-εθνικής ταυτότητας. "Έχει παρακινήσει, εν μέρει, το μποϊκοτάζ της απογραφής στη νότια Σερβία, την εγκατάλειψη της απογραφής της πΓΔΜ και τις εντάσεις εντός της Αλβανίας σχετικά με τον αριθμό των εθνικών μειονοτήτων, προκαλώντας πιθανότατα περαιτέρω δυσπιστία σε γειτονικές χώρες όπως το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα".

Επιμένοντας πως το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αποτελεί προτεκτοράτο του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Σερβικής κυβέρνησης Μιλιβόγιε Μιχαΐλοβιτς ανέφερε σε σχόλιά του στουςSETimes πως το Βελιγράδι δεν μπορεί να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία δεν είναι σύμφωνη με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Σύμφωνα με τον Μπίτιτσι, η προξενική συμφωνία μπορεί να αναζωπυρώσει "την παράνοια για την 'Μεγαλύτερη Αλβανία'", ιδιαιτέρως μεταξύ "περιθωριακών πολιτικών σε χώρες που γειτονεύουν με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο".

"Σχετικά με άλλες συμφωνίες, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερη ενσωμάτωση ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στο εμπόριο και την οικονομική συνεργασία", ανέφερε, προσθέτοντας πως ο δρόμος για μια ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας ενδέχεται να είναι δύσβατος.

"Ταυτόχρονα, λόγω της έλλειψης προόδου στην ενσωμάτωση στην ΕΕ, οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις για περισσότερη ενσωμάτωση μεταξύ των δυο χωρών, καθώς και άλλων, όπως η πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, θα αυξηθούν", ανέφερε ο Μπίτιτσι.

Η Μπιλιάνα Λαϊμανόβσκα στα Σκόπια, ο Νεντιέλικο Ρούντοβιτς στην Ποντγκόριτσα, ο Ιγκόρ Γιοβάνοβιτς στο Βελιγράδι και ο Μουχάμετ Μπραϊσόρι στην Πρίστινα συνέβαλαν στο άρθρο αυτό.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου