Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Επικερδή τα σκουπίδια στην Αλβανία. Στη Βουλή της Αλβανίας διεξάγονται μάχες για τα σκουπίδια




Στη Βουλή της Αλβανίας διεξάγονται μάχες για τα σκουπίδια. Το κυβερνόν κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσι λομπάρει την υιοθέτηση νόμου, ο οποίος θα κάνει τη χώρα κύριο κατεργαστή σκουπιδιών.

Τα επιχειρήματα των υποστηριχτών του είναι ότι αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις και θα βελτιώσει την κατάσταση στην οικονομία. Η αντιπολίτευση υποδεικνύει ότι οι ζημιές θα αποδειχτούν πολύ μεγαλύτερες από τα φανταστικά οφέλη.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι στην Αλβανία σήμερα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με εξοπλισμό ούτε ακόμα και για την ωφελιμιστική χρησιμοποίηση των εθνικών σκουπιδιών. Ο πρωθυπουργός απαντά ότι για την κατασκευή εργοστασίων θα μεριμνήσουν οι χώρες, από τις οποίες θα ορμίσει σαν χείμαρρος η «χρυσή βροχή» σκουπιδιών.

Όμως ως σήμερα δεν είναι σαφές, πως θα ελέγχεται η κατάσταση με τα σκουπίδια στο έδαφος της ίδιας χώρας. Λαμβανομένου υπόψη του υψηλού επιπέδου διαφθοράς των κρατικών αρχών, τα σκουπίδια μπορούν απλώς να εισάγονται με την πρόφαση της κατεργασίας και μετά θα συσσωρεύονται στους σκουπιδότοπους. Είτε η ιδέα της κατεργασίας θα αντικατασταθεί από την ιδέα της καύσης των σκουπιδιών. Σε τέτοια περίπτωση οι Αλβανοί φορολογούμενοι απλώς «δεν θα χωνέψουν» την επιχειρηματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Σε όλη αυτή την ιστορία είναι ενδεικτικός ο ζήλος και ο λόγος για τον οποίο τα Τίρανα προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εύνοια της ΕΕ, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Πιότρ Ισκεντέροφ:

- Οι ρίζες αυτού του προβλήματος προφανώς ξεκινούν από την έκθεση, που έχει κοινοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πιθανότητες της Αλβανίας να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το έγγραφο απλώς εκμηδενίζει της ελπίδες της Αλβανίας να γίνει μέλος της. Γι΄αυτό την τωρινή πρωτοβουλία θα την συνέδεα με την επιδίωξη της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσι να επιδείξει την πίστη της Αλβανίας στη γραμμή για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ανεξαρτήτως φαινομένων κρίσης. Και μ΄αυτό τον παράξενο τρόπο να αποδείξει την προθυμία της Αλβανίας να βοηθήσει με οποιαδήποτε μέσα την Ευρώπη να ανταπεξέρθει στα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων των σκουπιδιών.

Όποια και αν είναι τα επιχειρήματα των μερών, ένα πράγμα είναι προφανές: η Αλβανία, η οποία στα μέσα του περασμένου αιώνα εξήγαγε πετρελαιοειδή, εξόρυσσε χρώμιο και χαλκό, παρήγαγε βαμβάκι και ακόμα και τσάι, σήμερα είναι σχεδόν απόλυτος σκέτος εισαγωγέας. Η αναγέννηση της βιομηχανίας είναι αδύνατη λόγω της πολιτικής κρίσης και της διαφθοράς. Ο τουρισμός θα μπορούσε να καταστεί πραγματική πανάκεια για τη χώρα. Εφόσον το γειτονικό Μαυροβούνιο ήδη δεν αντεπεξέρχεται στο ρεύμα των τουριστών. Και πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλβανία εκτός των ακτών της Αδριατικής, έχει πολλά μνημεία του μεσαίωνα και αξιοθέατα της κομμουνιστικής περιόδου, τα οποία τόσο επιθυμούν οι ευρωπαίοι. Όμως αν η Αλβανία γίνει ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» έστω και μόνο των κατεργαζόμενων ακίνδυνων σκουπιδιών, αυτό θα θάψει ακόμα και τις φανταστικές ελπίδες για την επανόρθωση της τουριστικής βιομηχανίας.
http://www.aegeantimes.gr



http://neavi.blogspot.com/2011/11/blog-post_2658.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου