Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

”Οι Έλληνες επέστρεψαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους τάφους της Μπομποστίτσας”





«Κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο το οποίο έχει τη μορφή ενός σταυρού και έχει αναγερθεί προς τιμήν των Ελλήνων στρατιωτών»



Νοέμβριος 1, 2011.


”Το παλιό νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα / Boboshticë, μετατράπηκε σε χώρο προσκυνήματος σε κάθε εθνική επέτειο της Ελλάδας, αν και πριν από ένα χρόνο η παραβίαση του χώρου θεωρήθηκε ως σκάνδαλο.


”Λόγω της εθνικής εορτής της Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας ήρθαν πολλοί επισκέπτες για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.



”Οι Έλληνες εκπρόσωποι της οργάνωσης «Ομόνοια» έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και έγινε ενός λεπτού σιγής προς τιμή των πεσόντων. Κατάθεσαν, επίσης, στεφάνια στο μνημείο το οποίο έχει τη μορφή ενός σταυρού και έχει αναγερθεί προς τιμήν των Ελλήνων στρατιωτών.





”Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, μετά το μνημόσυνο τα στεφάνια τα οποία είχαν κατατεθεί τα έκαψαν στο μνημείο που αναγέρθηκε στο παλιό νεκροταφείο. Η αστυνομία τότε δεν κατάφερε να εντοπίσει τους δράστες, αν και ο εμπρησμός θεωρήθηκε ότι έγινε με σκοπιμότητα.


Το σκάνδαλο των τάφων


”Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ορισμένοι κάτοικοι της Μπομποστίτσας, κατήγγειλαν δημόσια ότι στη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του ελληνικού μνημείου προς τιμήν των Ελλήνων στρατιωτών, ξέθαψαν τάφους των προγόνων τους και ορισμένοι από αυτούς καλύφθηκαν με σκυρόδεμα.


”Κατηγόρησαν τότε την οργάνωση «Ομόνοια» για τις σοβαρές παραβιάσεις που έγιναν στο χωριό και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι το έδαφος που χρησιμοποιείται για το μνημείο ανήκει στο νεκροταφείο του χωριού.


”Ο ιερέας του χωριού Jani Trebicka ανέφερε ότι προσπάθησε να σταματήσει τη διαδικασία που κινήθηκε από την οργάνωση της «Ομόνοιας» και έλαβε την υπόσχεση ότι οι τάφοι δεν θα επηρεάζονταν από τις εργασίες, μέχρι που φάνηκαν τα οστά των νεκρών. Λίγες ημέρες μετά δύο κάτοικοι της Μπομποστίτσας προέβησαν σε καταγγελία στην Εισαγγελία της Κορυτσάς και ζήτησαν την διενέργεια έρευνας.


”Μετά τη δίωξη, βγήκε το συμπέρασμα ότι τα έργα εκτελέστηκαν πάνω από το παλιό νεκροταφείο και είχαν καταστραφεί τρεις τάφοι από αυτό.


”Για την ενέργεια αυτή κατηγορήθηκαν τρία άτομα, δύο εργάτες και ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της «Ομόνοια», της Κορυτσάς, ο Ναούμ Δίσιος/,Naum Dishon.


”Οι τρεις κατηγορήθηκαν για παραβίαση των τάφων, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο της Κορυτσάς.


”Έτσι, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Ομόνοια» της περιοχής της Κορυτσάς, κρίθηκε ένοχος για σοβαρές παραβιάσεις και καταδικάστηκε σε κάθειρξη ενός έτους.


”Ενώ οι δύο εργάτες ο Άλκης Κοροβέσης/ Alqi Koroveshi και ο Luan Zaçe καταδικάστηκαν σε 18 μήνες με αναστολή. ”




--
Πηγή: Gazeta Shqip
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου