Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Γιατί οι Αλβανοί του Κοσόβου ‘θέλουν’ το Σαλί Μπερίσα»





Δεκέμβριος 18, 2011.


Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση παρουσιάζεται στην αλβανική ειδησεογραφία, η οποία απεικονίζει την ψυχολογία των Αλβανών, που μέσα από τη διαφορετικότητα τους, (διαφορετικά αλβανικά φύλα) έχουν μια κοινή συνισταμένη, πιστεύουν στη μοναδικότητα του αρχηγού τους.



« Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου τον θέλουν – όχι γιατί ο Σαλί Μπερίσα είναι από τη ‘φυλή τους’ ή γιατί είναι μέλος της ‘οικογένειάς τους’, αλλά γιατί πιστεύουν ότι αυτός που εκλέχθηκε εδώ και πολλά χρόνια από τους Αλβανούς είναι η ‘συνείδηση των προγόνων τους’ (ο ηγέτης των Αλβανών) και ότι ο ίδιος, σύμφωνα με το υποσυνείδητο που υπάρχει στις αλβανικές φυλές, αυτός θα πρέπει να είναι ο ισόβιος ηγέτης τους».



Οι Αλβανοί δεν συγχέουν τη θρησκεία με την εθνικότητα και τη φυλετική καταγωγή.
Σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό κείμενο:


«Ένας από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς και διανοούμενους στο Κοσσυφοπέδιο είναι ο Μάρκ Κράσνικι. Ο ακαδημαϊκός Κράσνικι είναι στο θρήσκευμα Καθολικός Χριστιανός, ενώ πάνω από το 90 % των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είναιΜουσουλμάνοι. Αυτό δεν τους εμποδίζει να τον σέβονται και να τον εκτιμούν ως μεγάλη προσωπικότητα της φυλής τους».


Άλλη μια περίπτωση είναι η εκλογή του δημάρχου της Ντζακόβας, όπου οι δημότες είναι πάνω από 80 τοις εκατόΜουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν εκλέξει ως δήμαρχο τους τονDr. Pal Lekaj που είναι Καθολικός Αλβανός. Αυτή η θρησκευτική του επιλογή δεν τον εμπόδισε να βγει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.


Μια άλλη περίπτωση είναι με τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο. Το ότι ο Μάικο ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να γίνει αγαπητός στους Κοσοβάρους.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις περιπτώσεις του Αλβανού βασιλιά Ζογκ, κατόπιν του Εμβέρ Χότζα, του Ραμίζ Αλία, του ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
Το συμπέρασμα του αλβανικού άρθρου είναι ότι οι Αλβανοί, υποσυνείδητα, είναι μοναρχικοί. Θέλουν, δηλαδή, μια ισόβια αρχή.


Γράφει το αλβανικό κείμενο:
«Η απάντηση είναι στο υποσυνείδητο των Αλβανών, το οποίο είναι δημιούργημα αιώνων. Οι Αλβανοί εδώ και αιώνες έχουν κατανεμηθεί σε φυλές. Και η ζωή τους ακολουθεί αυτό το δρόμο. Και η μια φυλή αυτόν που θα επιλέξει, αυτόν θα ακολουθήσει και οι εντολές του έχουν απεριόριστη ισχύ. Μέχρι το θάνατό του. Αυτό βρίσκεται στο μυαλό των Αλβανών».
Και πιο κάτω:


«Έχουν, βέβαια, οι Αλβανοί τη γνώση ότι ζουν στη σύγχρονη εποχή, όπου το δημόσιο αξίωμα δεν είναι αιώνιο, αλλά αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το υποσυνείδητό τους».
Και πιο κάτω:


«Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Όταν οι Αλβανοί μετά από 99 χρόνια της ανεξαρτησίας του κράτους τους δεν έχουν συνείδηση (δεν έχουν υιοθετήσει) της δημοκρατίας, πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου (που είναι άλλες φυλές) και έχουν ανεξαρτησία μόλις τριών ετών;», επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.


Από ιστοσελίδα του Πρέσεβο


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου