Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αλβανία: Η κυβέρνηση κρύβει τα στατιστικά στοιχεία… όπως έκανε η Ελλάδα…





Δεκέμβριος 17, 2011.


«Εδώ και μήνες η χώρα βυθίζεται σε ένα στατιστικό σκοτάδι. Ο φορέας INSTAT, που έχει την υποχρέωση να δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν εκτελεί σωστά την αποστολή του, εν μέσω μια απαράδεκτης κατάστασης από την άποψη της οικονομικής κρίσης», γράφει η αλβανική ‘Τέμα’.
»Παρά το γεγονός ότι κλείνει το 2011, η Στατιστική Υπηρεσία στην επίσημη ιστοσελίδα της παρουσιάζει έναν σημαντικό δείκτη του ακαθάριστου προϊόντος για τους 3 πρώτους μήνες του έτους.



»Ως επίσημη δικαιολόγηση σε αυτήν την έλλειψη, τη μη δημοσίευση των δεδομένων προβάλλεται ότι «η δημοσίευση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αναβλήθηκε λόγω έλλειψης φορολογικών στοιχείων. Μόλις οι πληροφορίες αυτές αντληθούν, θα επεξεργαστούν από την INSTAT και θα γίνει δυνατή η δημοσίευσή τους».
»Στην καλύτερη περίπτωση είναι η παραμέληση του INSTAT, ενώ στη χειρότερη είναι η σκόπιμη απόκρυψή τους.
»Το παιχνίδι του πινγκ-πόνγκ μεταξύ των δύο οργάνων για την αποφυγή ευθύνης φαίνεται να αποκρύψουν το σκοπό του δράστη.
Σε ένα στατιστικό σκοτάδι οι κυβερνητικοί φορείς θα πρέπει να είναι εύκολο να παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη, στο μέτρο που επιθυμούν.
Πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό ότι η ανεξαρτησία των εμπειρογνωμόνων παραμένει ο πρωταρχικός σκοπός στοINSTAT.
Η απόκρυψη των στατιστικών στοιχείων του ιδρύματος από τα κυβερνητικά όργανα, ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η κύρια αιτία της γειτονικής Ελλάδας, που βρίσκεται τώρα σε βαθιά οικονομική κρίση. Συνεπώς, όπως φαίνεται και τα αλβανικά ιδρύματα κινούνται σε αυτή τη λογική και δεν γνωστοποιούν ή δεν κηρύσσουν την κρίση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά και ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου