Σχεδόν 100 χρόνια μέτα τη δημιουργία του ανεξάρτητου αλβανικού κράτους, ξαναδημιουργούνται στην περιοχή οι ζώνες επιρροής των ενδιαφερόμενων κρατών.
Όπως τότε που η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία επιδίωκαν τη δημιουργία ανεξάρτητου αλβανικού κράτους για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, έτσι και σήμερα παρατηρούμε πως οι μεγάλοι παίχτες στην αλβανική πραγματικότητα παραμένουν οι τρείς χώρες που επιρρέασαν αποφασιστηκά τη μόρφη και την έκταση του αλβανικού κράτους.
Ελλάδα, Αυστρία και Ιταλία πάντοτε υπο το παρατηρητικό βλέμμα της Τουρκίας κάνουν τα δικά του σχέδια και διαμορφώνουν τις νέες ζώνες επιρροής στη σημερινή Αλβανία.
Και αν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι επιρροές επιτεύχθηκαν δια της διπλωματίας ή της δύναμης των όπλων, σήμερα αυτές καθορίζονται απο τις επενδύσεις των χωρών αυτών στην Αλβανία.
Ήταν σε όλους μας γνωστό το μέγεθος των ελληνικών και ιταλικών επενδύσεων, αυτό που δε γνώριζα ήταν το μέγεθος των αυστριακών επεννδύσεων. Σε σημερινό δημοσίευμα της gazeta shqiptare που φιλοξενεί δηλώσεις του αυστριακού πρέσβη στα Τίρανα Mag. Florian Rauning, αναφέρεται πως η Αυστρία έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομύριο ευρώ στην Αλβανία.
Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός πως σχεδόν όλες οι επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Σκόδρα, όπου και δραστηριοποιείται ο σύλλογος Αλβανο Αυστριακής φιλίας.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2008, στην πρώτη θέση των ξένων επενδυτών ήταν η Ελλάδα και ακολουθούσε η Ιταλία.
Σε αντίθεση με την Αυστρία, οι επενδύσεις των Ελλήνων και των Ιταλών βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την Αλβανία με επίκεντρο τα Τίρανα. Ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τη σημαντική ενίσχυση που παρείχε το ελληνικό κράτος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ζει ο κύριος όγκος της ελλήνικής μειονότητας και ανήκουν σε Έλληνες της Αλβανίας.
Βιόνωντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κρίση χρέους είμαστε πλέον σε θεση να αντιληφθούμε το βαθμό επιρροής που μπορεί να έχει μια χώρα σε άλλη μέσω των επενδύσεων, και τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει όχι μονο σε οικονομικά θέματα άλλα και σε αμιγώς πολιτικά.
http://aristerastidropoli.blogspot.com/2011/12/blog-post_31.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου