Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση θητείας κατά τρεις μήνες λόγω της κρίσης - Άγνωστη η μοίρα των Β/Ηπειρωτών



Αύξηση θητείας κατά τρεις μήνες λόγω της κρίσης, λένε οι εισηγήσεις των Επιτελείων


Του Κωστα Αλατζα


Η οικονομική κρίση μπορεί να ταυτίζεται με μειώσεις και περικοπές στον Στρατό, ωστόσο φέρνει και μια αύξηση: στη θητεία, κατά τουλάχιστον τρεις μήνες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσανατολίζεται σε μια αύξηση για τον Στρατό Ξηράς από 9 μήνες στους 12 και για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό από 12 μήνες στους 15, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και περαιτέρω αύξησης.


Το υπουργείο οδηγείται σε αυτή την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των επιτελείων, ειδικά του Στρατού Ξηράς, στις οποίες δίνεται έμφαση στα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης μάχιμων μονάδων και στην ελλιπή εκπαίδευση των κληρωτών, εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου της στρατιωτικής θητείας. Σε ό,τι αφορά τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Απλώς έγινε εντονότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει παγώσει τις προσλήψεις των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ).


Τη φετινή χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε καμία, ενώ ο θεσμός των ειδικών εφέδρων οπλιτών (ΕΕΦΟΠ), που θεσμοθετήθηκε το 2010, παραμένει ακόμη στα χαρτιά.


Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της θητείας είχε αποφασιστεί το 2008, επί υπουργίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στη λογική ότι οι στρατεύσιμοι θα αντικατασταθούν σταδιακά από επαγγελματίες οπλίτες. Σήμερα, συνολικά, και στους τρεις κλάδους υπηρετούν περίπου 24.500 ΕΠΟΠ. Στον Στρατό Ξηράς υπηρετούν περί τις 18.000, εκ των οποίων οι 12.500 είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι προβλέπεται να μονιμοποιηθούν, εφόσον το επιθυμούν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως, εκφράζουν φόβους ότι η δημοσιονομική πειθαρχία που καλείται να εφαρμόσει η χώρα τα επόμενα έτη ενδεχομένως να μην επιτρέψει την εξέλιξη αυτή, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.


Είναι προφανές ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου έχει καταλήξει στην αύξηση της θητείας, μέτρο το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί με τον νέο χρόνο, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πότε. Ο χρονικός προσδιορισμός, όπως σημειώνει πηγή του υπουργείου, θα εξαρτηθεί από τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να αποφασίσει μια μεταβατική κυβέρνηση. Από το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζεται ότι η νέα διάρκεια της θητείας θα ισχύει για τις σειρές που θα καταταγούν μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι για τους ήδη υπηρετούντες.


Η συζήτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας έχει ανοίξει από το περασμένο καλοκαίρι. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανέμενε τις προτάσεις του ΓΕΣ για τη νέα δομή και διοίκηση, από τις οποίες θα κρινόταν και η διάρκεια της θητείας. Η πολυεπίπεδη διοίκηση του Στρατού Ξηράς, οι διάσπαρτοι στρατιωτικοί σχηματισμοί ανά την ελληνική επικράτεια και τα δεκάδες εν λειτουργία, αλλά χωρίς ουσιαστικό σκοπό, στρατόπεδα αποτελούν επίσης βασικές αιτίες για τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων. Για αυτό τον λόγο η τέως ηγεσία του ΓΕΕΘΑ είχε αναφέρει στην τότε πολιτική ηγεσία ότι το θέμα της διάρκειας της θητείας θα αποφασιστεί μετά τον εξορθολογισμό της δομής του Στρατού.


Η νέα δομή και διοίκηση του ΓΕΣ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι αποφασίζεται εκ των προτέρων η αύξηση της θητείας.


από: kathimerini.gr
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/01/blog-post_9341.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου