Μερικοί έπαρχοι που βασικά υιοθέτησαν κατά γράμμα της εξοντωτική πολιτική του διδύμου Ντούλε - Μπολάνου και σια, τρομοκρατούν και εκβιάζουν ανοιχτά τους πολιτικούς αντιπάλους τους στις επαρχίες τους εκδηλώνοντας ανοιχτά την αυταρχική τους συμπεριφορά.
Στη σύνταξη της εφημερίδας μας έφτασαν αρκετές διαμαρτυρίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου, οι έπαρχοι του ΚΕΑΔ που προέκυψαν πλειοψηφικά από την εκβιαζόμενη ψήφο των πολιτών συμπεριφέρονται αυταρχικά απέναντι πολιτών που έτυχαν αυτή τη φορά να είχαν διαφορετική πολιτική επιλογή. Πιο έντονο αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται στις επαρχίες Λιβαδειάς και Δίβρης.
Οι σύμβουλοι του Κόμματος των Ελλήνων αντιδρούν έντονα στις αυθαιρεσίες των Επάρχων και την απραξία των συμβουλίων που επιτρέπουν τέτοιες πρακτικές οι οποίες δεν αρμόζουν στο ρόλο του τοπικού άρχοντα και δε συμφωνούν με το νόμο «Περί οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Αρκετοί πολίτες ελληνικής καταγωγής εκτός από την ταλαιπωρία της αλβανικής γραφειοκρατίας και της διακριτικής αντιμετώπισης του αλβανικού κράτους φαίνεται να επιβαρύνονται τώρα και από την απαράδεκτη συμπεριφορά των Επάρχων και των πιονίων τους. Τα δημοτικά συμβούλια επίσης βρίσκονται στη μέγκενη των αρχόντων και δε χαίρουν την ελευθερία συλλογικής και λογικής απόφασης.
Νταλιάνης: «Να σας σφραγίσει ο Καλυβιώτης»
Η ομάδα συμβούλων του Ελληνικού Κόμματος στη Λιβαδειά, Σταύρος Παπάς, Σπύρος Μητσιώνης και Γαρούφω Γιάτα παρουσίασαν πρόσφατα στον πρόεδρο του οικείου συμβουλίου Ζήσο Νάσιο, ένα υπόμνημα στο οποίο στιγματίζεται η μεροληπτική και αυταρχική στάση του επάρχου Ηρώδη Νταλιάνη, αλλά και το φαινόμενο σφετερισμού εκ μέρους του ιδίου του προέδρου της εξουσίας του συλλογικού οργάνου εις βάρος των πολιτών και των προβλημάτων της περιοχής.
Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα διατυπώνονται τα εξής:
1. Σε αντίθεση με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Επαρχιακού Συμβουλίου οι εκλογές για τα συμβούλια των χωριών διεξάγονται χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο συμβούλιο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την ειδοποίηση των ενδιαφερόμενων και κατά κάποιον τρόπο διορίζονται πρόεδροι της αρεσκείας και της επιλογής του Επάρχου. Το γεγονός αυτό προκαλεί διάσπαση και δυσαρέσκειες μεταξύ των κατοίκων και παρατείνει την ανυπαρξία και την έλλειψη έργου στα χωριά.
2. Σε αντίθεση με το ρόλο που αρμόζει σε έναν Έπαρχο διαπιστώνεται έντονα και καθημερινά η αλαζονική του στάση και η περιφρόνηση προς τους πολίτες που δεν έτυχαν να τον ψηφίσουν. Δημοσίως και μεγαλόφωνα λέει στους απλούς πολίτες «Πηγαίνετε να σας σφραγίσει ο Καλυβιώτης που ψηφίσατε».
3. Οι υπάλληλοι της Επαρχίας δε σέβονται το ωράριο εργασίας και ακολουθούν την ίδια τακτική του επάρχου τηρώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά προς διαφορετικούς πολίτες της Επαρχίας.
4. Η παιδεία στην Επαρχία Λιβαδειάς καταρρέει. Μαθητές από μακρινά χωριά διανύουν ολόκληρα χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Λιβαδειά, ενώ η Επαρχία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη μεταφορά τους.
Γ. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
Καλτσούνης: Αδιαφορεί για την Αϊθούλα
Αϊθούλα είναι ένα πηγάδι στο ορεινό χωριό της Τσερκοβίτσας που κτίστηκε το έτος 1875 και φαίνεται ότι ο δημιουργός του πάνω στις πέτρες σκάλισε με μεράκι ένα σταυρό. Το πηγάδι αυτό δίπλα σε έναν γεροπλάτανα που δρόσιζε επί 196 συναπτά έτη τα χείλη των περαστικών και ανήκει στο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του χωριού και ολόκληρης της περιοχής, περιφράχτηκε από ιδιοκτήτη που επωφελήθηκε γεωργική γη δίπλα σ' αυτό με το πρόσχημα ότι του δόθηκε με απόφαση της Επιτροπής Κατανομής Γης του χωριού το 1994.
Σαράντα επτά κάτοικοι του χωριού διαμαρτυρήθηκαν στο Επαρχιακό Συμβούλιο, στον Έπαρχο της Δίβρης και στον Περιφερειάρχη, αλλά η απάντηση που εδόθη με αρ. πρωτοκόλλου 15 την ημερομηνία 17.02.2011 από τον έπαρχο Σωκράτη Καλτσούνη ήταν «περί ανέμων και υδάτων» και πέραν της ευαισθησίας των πολιτών της Τσερκοβίτσας.
Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων ο Έπαρχος γράφει: «Γι' αυτή την υπόθεση παρουσιάστηκε στην Επαρχία ο Δημογέροντας της Τσερκοβίτσας και εξηγήθηκε ότι βάσει δικαστικής απόφασης αυτό το πηγάδι συμπεριλαμβάνεται στην έκταση του και επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση, αφαιρώντας το δικαίωμα υδροληψίας τριών οικογενειών που είχαν μεταφέρει με αγωγούς το νερό στα σπίτια τους και παρέχοντας στον ιδιοκτήτη να εκμεταλλευτεί το νερό με οποιονδήποτε τρόπο».
Η επιπόλαιη αυτή απάντηση απέχει από την πραγματικότητα γιατί τα πρακτικά που διαθέτει η Επιτροπή Κατανομής Γης του χωριού και η υπεύθυνη δήλωση του προέδρου Κώστα Παπά και των μελών Φάνη Θωμά, Ηλία Παπά, Γιάννη Τρίχα και Φάνη Ντάκο, επιβεβαιώνουν το αντίθετο: «Εμείς ως επιτροπή ουδέποτε έχουμε μετρήσει και καταγράψει το χώρο του πηγαδιού για λογαριασμό κάποιου ιδιοκτήτη. Το πηγάδι ήταν και παραμένει του χωριού και αυτό το επιβεβαιώνει η επιγραφή. Σύμφωνα με το τοπογραφικό στο πηγάδι Αϊθούλα ανήκουν 746 μ2 οικόπεδο...».
Εν τω μεταξύ, στο πρακτικό που εξέδωσε το1994 η επιτροπή της γης στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη φαίνεται ξεκάθαρα η πλαστογράφηση της έκτασης στην τοποθεσία «Πηγάδι», αλλά και η μεταμόρφωση του τοπογραφικού που παρουσιάστηκαν ως τεκμήρια στο δικαστήριο.
Η αδιαφορία του Επάρχου έναντι σε τέτοιες πράξεις που θίγουν τη συλλογική νοημοσύνη και ταυτόχρονα καταστρέφουν τις κοινές αξίες της περιοχής, παραμένει αίνιγμα για τους κάτοικους της Τσερκοβίτσας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣ
http://toorama.blogspot.com/2011/12/blog-post_6719.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου