Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αναζητάς την ενότητα, την γαλήνη, την αγάπη; Σκάβε εντός σου και γνώρισε τον εαυτό σου





του καθηγητή Δημήτρη Παππά


Η γνώση του εαυτού σου αποτελεί σοβαρό και επίκαιρο πρόβλημα στον σημερινό ταραγμένο κόσμο. Στον κόσμο που οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι χαρακτήρες, κατακτώνται εύκολα από τις διάφορες μορφές ανηθικότητας, εγκληματικότητας, απιστίας στα Θεία κλπ.

Στις συνθήκες αυτές, λοιπόν, απαιτείται φρόνηση, την οποία ο Πυθαγόρας ονόμασε «άγκυρα της ευτυχίας».Φρόνηση που αποχτιέται, όταν εξετάζεις τον ψυχικό σου κόσμο, γνωρίζεις τον εαυτό σου, ανακαλύπτεις τις αδυναμίες σου, τα ελαττώματά σου και παλεύεις να τα εξαλείψεις. Τότε μόνον μπορείς να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου και να γίνεις χρήσιμος για τον ίδιο τον εαυτό σου, για την οικογένειά σου, για την κοινωνία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ενισχύεις την ενότητα ,την αγάπη, βελτιώνεις την κατανόηση παντού και πάντοτε, πράγμα που επιθυμείς διακαώς.


Και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, όπως παντού, έτσι και στο χώρο μας. Ανάμεσά τους μπορώ να ξεχωρίσω τους αείμνηστους συναδέλφους μου Δημήτρη Δούτση από το Βουλιαράτι και Βίκτωρα Τέρπο από την Πολύτσιανη, καθώς και τον Αναστάση Νάτση από το Κλεισάρι.
Μ΄ αυτούς δεν μπορούσες να παρεξηγηθείς και να διαπληκτιστείς, γιατί είχαν γνωρίσει πιο βαθιά τον εαυτό τους και συνεπώς προσπαθούσαν να γνωρίσουν και τους άλλους. Σχετικά μ΄ αυτό ο φιλόσοφος Σωκράτης έλεγε: «Αφού δεν μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτόν σου, είναι γελοίο να εξετάζεις τα αλλότρια, τα ξένα» Και: «Ο ανεξέταστος βίος είναι αβίωτος».


Μ΄ εντυπωσιάζουν επίσης και μερικοί επώνυμοι στο Αργυρόκαστρο, οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους, στις χαρές και ιδιαίτερα στις λύπες τους ,ανεξάρτητα από την ιδεολογική τοποθέτηση.
Έτσι το «Γνώθι σαυτόν», το οποίο εφαρμόζουν συνήθως οι τίμιοι και ειλικρινείς, εξευγενίζει την ψυχή, ευοδώνει την προσπάθειά σου και σε οδηγεί στην αγαθοεργία. Όταν όμως αγνοείται είτε δεν εφαρμόζεται από κάθε ηλικία, τότε δεν υπάρχει κατανόηση, δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και η ενότητα τορπιλίζεται.

Κι εσύ, βέβαια, θα έχεις νιώσει πολλές φορές πικρία, απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση που δεν σε καταλαβαίνει κανείς, δεν μπορείς να κάνεις διάλογο και καμιά φορά καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι φταίει το χάσμα γενεών.
Είναι γεγονός ότι η κατανόηση είναι περιζήτητη και δυσεύρετη στις μέρες μας, γιατί πολλοί ξεφεύγουν από τα όρια της ηθικής συμπεριφοράς. Η γνωστή σημερινή κατάντια στο χώρο μας, στα χωριά μας, οφείλεται και στην έλλειψη κατανόησης. Χωρίς κατανόηση, που είναι συνώνυμη της αγάπης, δεν μπορείς να διευθύνεις, να πείσεις τους άλλους και να λύσεις παντός είδους προβλήματα. Και τότε κυριαρχεί η αναρχία, η αδιαφορία, η νευρικότητα, η συκοφαντία χωρίς κριτήριο, το ασύστολο υβρεολόγιο, αποκαλώντας τους αντίπαλους «προδότες, Πύλιο Γούσηδες».


Και που οδήγησε και οδηγεί αυτό; Χωρίς άλλο στη διάσπαση, στην ψυχική μιζέρια.
Επίσης το να μη ξέρεις να ζεις με τους δικούς σου, όπως συχνά συμβαίνει, θα πει ότι αδιαφορείς για τη γνώση του δικού σου εσωτερικού κόσμου και των άλλων ανθρώπων που σε αγαπούν. Χωρίς άλλο κι εσύ αρκετές φορές έχασες τον έλεγχό σου, λύπησες και πλήγωσες για μικροπράγματα τους γονείς σου και τ΄ αδέρφια σου. Βάλε φρένο στα ελαττώματά σου και άνοιξε διάπλατα την καρδιά σου, ώστε να χωρούν οι δικοί σου όπως είναι και όχι όπως θα τους ήθελες εσύ.
Αν δεν σκάβεις εντός σου, δεν είναι εύκολο να ξέρεις να κατανοείς σωστά και να αγαπάς σωστά. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας- φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος επίταξε στον εαυτό του: “Βλέπε εντός σου και σκάβε εντός σου. Εκεί βρίσκεται η πηγή του καλού και μπορεί να αναβλύζει πάντα, αν σκάβεις”


Εννοείται, λοιπόν, ότι η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος, η αυτοκριτική οδηγούν στη γαλήνια ζωή, στην αυτοκυριαρχία και συγκροτούν τη σωφροσύνη, αισθανόμενος ότι έτσι δέχεσαι ένα βλέμμα Αγάπης από Εκείνον.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο διώχνεις από μέσα σου την ασπλαχνία, την κακία, το φθόνο, την εκδίκηση και τόσα άλλα αρνητικά, που μόνο δυστυχία σκορπίζουν, σε απομακρύνουν από Χριστούγεννα και Ανάσταση και σου εξανεμίζουν τους θησαυρούς της καρδιάς σου.


Όμως καμιά φορά η μοίρα κυνηγάει του καλούς που σήμερα αποτελούν μειοψηφία, διότι ίσως θα θέλει να μη τα χαλάσει με τους πολλούς, οι οποίοι στήνουν την προτομή του εξευτελισμού, του νεόπλουτου δι΄ άλλης οδού, της αδικίας και της αδιαλλαξίας.
Με την αυτογνωσία υπερβαίνεις το “εγώ”, υπερβαίνεις τη νοσηρή μοναξιά και οδηγείσαι στην καλλιέργεια της πνευματικής ζωής, αλλάζοντας έτσι πλεύση του θαλασσοδαρμένου καραβιού σου.

Εν κατακλείδι φρονώ ότι είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίσεις κατά βάθος τον εαυτό σου, γιατί δε σ΄ άφήνουν ο ατομισμός σου, ο εγωισμός σου, η ορθοκεφαλιά σου, η επιπολαιότητά σου ,η πλεονεξία σου, το ανίαρο κουτσομπολιό, η ανταρσία σου, η ζηλοτυπία σου, η μοχθηρία σου, η απιστία σου ,τα οποία όλα αυτά τα συναντούμε συχνά και στα χωριά μας. Και το αποτέλεσμα; “Αλληλοσπαραγμός”. Και οι αρμόδιοι; Πολλές φορές αμέτοχοι, αμέριμνοι. Συνεπώς, θέλοντας μη θέλοντας, υποδαυλίζουν περισσότερο το διχασμό.

Γι΄ αυτό, για να γνωρίσεις τον εαυτό σου, χρειάζονται πολλοί πνευματικοί αγώνες, που συνδέονται και με το άγιο όνομά σου, το οποίο φέρνει μια βαριά κληρονομιά. Θα τους κάνεις του αγώνες αυτούς; Σε βλέπω ότι είσαι έτοιμος και σε συγχαίρω. Θα σε βοηθήσουν και οι γονείς σου, και το σχολείο και η κοινωνία. Θα τα ξαναπούμε.



http://toorama.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου