Ο Έντμοντ Τεμέλκο, ηγέτης της μειονότητας της πΓΔΜ στην Αλβανία. [Κλαούντια Λουτόβσκα/SETimes]
Οι εθνοτικές μειονότητες στην Αλβανία - Σκοπιανοί, Έλληνες, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Βλάχοι, Ρομά και Αιγύπτιοι - ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ύστερα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας την περασμένη εβδομάδα να διαγράψει την κατηγορία "ιθαγένεια" από τα νομικά και αστικά μητρώα.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται η "ιθαγένεια" στα έντυπα απογραφής προκειμένου να καταγράφεται ο πληθυσμός της Αλβανίας.
Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η διαγραφή της "ιθαγένειας" από τα επίσημα βιβλία που τεκμηριώνουν τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένων των ήδη αναγνωρισμένων μειονοτήτων, όπως οι Έλληνες στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και οι Σκοπιανοί στην περιοχή Μάλα Πρέσπα.
Το αλβανικό δικαστήριο ενήργησε επί της νομικής πρόκλησης που εκδόθηκε από πολλούς τοπικούς δικαστές καθώς και από την Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία, έναν από τους κύριους αντιπάλους της καταγραφής της ιθαγένειας και της θρησκευτικής ταυτότητας στην αλβανική απογραφή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
"Μια τεχνητή ελληνική μειονότητα θα ζητήσει ειδικό καθεστώς μεταχείρισης, ίσως και ένα ποσοστό στο Κοινοβούλιο ή την Κυβέρνηση", δήλωσε ο Κρέσνικ Σπαχίου, αντιπρόεδρος του Ανωτέρου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας. Στο Συμβούλιο προεδρεύει ο Πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι για να παρακολουθεί τη δικαστική εξουσία.
Οι μειονότητες ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση κάνει εμφανείς διακρίσεις, καθιστώντας αντισυνταγματικό για τους πολίτες να έχουν οποιαδήποτε άλλη ιθαγένεια εκτός από την αλβανική. Κάποιοι έχουν ήδη στείλει επιστολές διαμαρτυρίας πριν αποφασιστεί να αμφισβητήσουν την απόφαση του δικαστηρίου απευθυνόμενοι στο Στρασβούργο.
"Η ήδη αναγνωρισμένη μειονότητα των Σκοπιανών που ζουν στην περιοχή Μάλα Πρέσπα δεν μπορεί πλέον να δηλώνει την ταυτότητα αυτή. Ζητάμε να επιτραπεί από τις αλβανικές αρχές η ελεύθερη έκφραση της ιθαγένειας για όλους τους Σκοπιανούς σε όλη την Αλβανία, όχι μόνο στη Μάλα Πρέσπα", δήλωσε στους SETimes ο Έντμοντ Τεμέλκο, πρόεδρος της Συμμαχίας της πΓΔΜ για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
"Οι Έλληνες οι οποίοι αναγνωρίζονται ως μειονότητα στο νότιο τμήμα της χώρας, επίσης, δεν μπορούν πλέον να δηλώνουν Έλληνες. Αυτό ισχύει και για τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους και ας μην αρχίσουμε να μιλάμε για τους άλλους που δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητες", πρόσθεσε ο Τεμέλκο.
"Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική για εμάς. Οι πολιτικοί μας όλων των αποχρώσεων, των μέσων ενημέρωσης των μειονοτήτων, οι διανοούμενοι και η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψουν την υλοποίηση αυτού του ύπουλου σχεδίου των Τιράνων εναντίον μας", δήλωσε στην εφημερίδα Vouliarati ο Έλληνας κάτοικος Δημήτρης Δούτσης.
Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν οι μειονότητες σχετικά με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των Αλβανών πολιτικών να καταγράφεται η ιθαγένεια των πολιτών κατά τη διάρκεια της απογραφής.
Ο Βάνγκελ Ντούλε, εκπρόσωπος του κόμματος της ελληνικής μειονότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε επίσης τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στα Τίρανα επειδή αγνοούν τις εκκλήσεις των μειονοτήτων για διάλογο και συνεργασία.
"Ο νομικός αγώνας για το θέμα της ιθαγένειας θα συνεχιστεί και στο Στρασβούργο, επειδή η απόφαση [του συνταγματικού δικαστηρίου] είναι αντίθετη προς το άρθρο 20 του συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας", δήλωσε ο Ντούλε σε πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μειονοτήτων στην Κορυτσά.
Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων υπέγραψαν κοινή δήλωση, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της απογραφής του Οκτωβρίου. Ο αριθμός καταμετρημένων ατόμων ήταν γεμάτος μεθοδεύσεις, κακοποίηση και πραγματοποιήθηκε χωρίς επαρκή διαφάνεια, δήλωσαν.
"Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών των μειονοτήτων ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκλησή μας για διενέργεια μποϊκοτάζ και δεν απαριθμούνται στην απογραφή. Σκοπός της απογραφής δεν είναι να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό των μειονοτήτων, αλλά να χειραγωγήσει τα στατιστικά στοιχεία, γεγονός που αποτελεί συνέχεια των πολιτικών διακρίσεων του ολοκληρωτικού καθεστώτος", αναφέρει η δήλωση.
"Το άρθρο 20 του νόμου σχετικά με την απογραφή ορίζει αμοιβή $ 1.000 για όλους όσους δηλώσουν μη-Αλβανοί εάν δεν είχαν εγγραφεί στα μητρώα. Με τέτοιες ενέργειες, το αλβανικό κράτος συνεχίζει την πολιτική που κληρονόμησε από το προηγούμενο ολοκληρωτικό καθεστώς για να δείξει τεχνητά ότι είναι μια χώρα με εθνική ομοιογένεια και όχι μια χώρα πολυεθνοτική", δήλωσε ο Τεμέλκο.
Οι μειονότητες έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση για την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Χατζηνάστο συναντήθηκε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι, λέγοντάς του τα αποτελέσματα της απογραφής θα αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα και ότι οι Σκοπιανοί και οι υπόλοιπες μειονότητες θα είχαν το δικαίωμα να δηλώνουν την ταυτότητά τους.
"Η προσεκτική εφαρμογή των απογραφών είναι σημαντική για την ευθυγράμμιση της διαδικασίας με το διεθνές και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε στους SETimes ο Μπόρτσε Στάμοβ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ.
Αυτό που χρειάζεται για να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, είπε, είναι "η πλήρης και συνεπής τήρηση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού και η αποφυγή της κατάχρησης των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου