Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Από την Αλβανία στον Μάο και από την Κίνα στην Ελλάδα




Το 1956 ο Μάο Τσετούνγκ, ηγέτης της κινεζικής επανάστασης, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, υποδεχόταν με τελετουργικό τρόπο τα ελαιόδεντρα που έστελνε η Αλβανία, σε μια ένδειξη τιμής προς τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών. Ήταν τότε που τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν χωρίς όμως να αποδώσουν καρπό.


Η επιθυμία των Κινέζων να παράγουν ελιά και λάδι εκφράστηκε για δεύτερη φορά τη δεκαετία του '70, χωρίς όμως και αυτές οι προσπάθειες να στεφθούν με επιτυχία.

Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια το ενδιαφέρον αυτό όλο και δυναμώνει και η Κίνα ζητά τεχνογνωσία από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψης κινεζικής αντιπροσωπείας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευσή της σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς.

«Τα κυριότερα προβλήματα της καλλιέργειας της ελιάς στην Κίνα είναι οι κλιματολογικές της συνθήκες και η προσβολή των φυτών από ασθένειες» εξηγεί ο καθηγητής δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Ρούμπος, ο οποίος σημειώνει ότι μετά από επισκέψεις στην Κίνα Ελλήνων ειδικών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών της Κρήτης, του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιωτών, του απευθύνθηκε πρόσκληση μέσω της κινεζικής πρεσβείας για να επισκεφθεί την Κίνα.

«Εκεί είδαμε από κοντά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή Τσονγκ Τσινγκ, συντάξαμε μια έκθεση που αφορά την υπάρχουσα κατάσταση, περιγράψαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προτείναμε λύσεις. Ήταν η πρώτη φορά που οι Κινέζοι διαπίστωσαν ότι μπορούν να συνεργαστούν με σοβαρότητα και ειλικρίνεια για την εν λόγω καλλιέργεια» τονίζει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ελαιόδεντρα στην Κίνα δεν παράγουν καρπό καθώς καλλιεργούνται σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο, με ξερούς χειμώνες και βροχερά καλοκαίρια που ευνοούν την εκδήλωση ασθενειών στα ελαιόδεντρα.

Με δεδομένα αυτά τα χαρακτηριστικά, θεωρείται πολύ δύσκολη έως ίσως ανέφικτη η παραγωγή υψηλής ποιότητας ελιάς καθώς απαιτείται εκτός των άλλων συχνό πότισμα κατά τους χειμερινούς μήνες (κάτι που ανεβάζει το κόστος της καλλιέργειας) αλλά και χρήση χημικών σκευασμάτων για την φυτοπροστασία (γεγονός που θα αναχαίτιζε οποιαδήποτε προσπάθεια για βιολογικές καλλιέργειες).

Ερωτηθείς για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα της ελαιοκομίας προς την κινεζική πλευρά, ο κ. Ρούμπος απαντά ότι μέσω της διμερούς συνεργασίας μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ελληνικών φυτωριακών επιχειρήσεων στην Κίνα αλλά και η εξαγωγή ελαιολάδου, καθώς το ελληνικό αυτό προϊόν θεωρείται το ποιοτικότερο στον κόσμο, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι πολλά είναι τα περιθώρια για καλύτερη οργάνωση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ελαιολάδου.

Ως παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας ανέφερε το γεγονός ότι η ιταλική πλευρά, που έχει οργανωθεί σε μεγάλο βαθμό, εισάγει το 50 με 60% του ελληνικού ελαιολάδου για να βελτιώσει την εγχώρια παραγωγή της.

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την εκπαίδευσή τους από εμάς, οι Κινέζοι διαπίστωσαν ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Πιστεύουμε ότι βάζουμε τις σωστές βάσεις για μια συνεργασία με αμοιβαίο όφελος», σημειώνει ο κ. Ρούμπος.


http://neavi.blogspot.com/2012/03/blog-post_6880.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου