Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας: Ελληνική Πολιτιστική Άνοιξη στα Τίρανα





Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Νικόλαου Πάζιου, σειρά εκδηλώσεων πρόκειται να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για παρουσία πολιτισμού της Ελλάδας σε διάφορους τομείς στα πλαίσια της Ελληνικής Πολιτιστικής Άνοιξης στα Τίρανα. Συγκεκριμένα θα έχει έκθεση Εικαστικών από Αλβανούς ζωγράφους με θέματα που έχουν εμπνευστεί απ’ την Ελλάδα. Αυτή ανοίγει απόψε στην Κεντρική Πινακοθήκη των Τιράνων
Θα υπάρξει επίσης τις αμέσως επόμενες ημέρες μεγάλη φωτογραφική έκθεση επίσης απ’ την πραγματικότητα της ζωής των Αλβανών που για οικονομικούς και εργασιακούς λόγους έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και την έχουν κάνει δεύτερη πατρίδα τους.
Κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Πολιτιστικής Άνοιξης στα Τίρανα θα είναι το Σάββατο και Κυριακή (24 και 25 Μαρτίου) όπου στους χώρους της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών λαμβάνει χώρα το Πρώτο Ελληνο – Αλβανικό Φιλολογικό Φόρουμ. Φιλόλογοι, γλωσσολόγοι και ιστορικοί πρόκειται να παρουσιάσουν θέματα πλούσια για το φάσμα έντονης επικοινωνίας σε φιλολογικό και πολιτιστικό επίπεδο των δύο λαών, τις επιδράσεις και ανταλλαγές. Είναι η πρώτη φορά που ειδικοί θα καθίσουν να συζητήσουν σ’ αυτό το τόσο ευρύ τομέα και από μόνο του το γεγονός μιλάει αρκετά.
Τις επόμενες τέσσερεις βραδιές στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα υπάρξει προβολή Ελληνικού κινηματογράφου για τους φίλους της έβδομης τέχνης.
Η δραστηριότητα αυτή που τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη κ. Πάζιου έχει σπουδαία σημασία ,καθώς συμβάλλει στο να συγκεντρώσει στα Τίρανα όλο τον κόσμο που αγαπάει την Ελλάδα και που εκτιμά τον Ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και το σύγχρονο. Παρ’ όλο που μέσα απ’ τον θόρυβο των αλβανικών ΜΜΕ και τα κύματα ανθελληνισμού που ορισμένα πολιτικά κέντρα ξεσηκώνουν κατά καιρούς, στην Αλβανία υπάρχει πλούσιος φιλελληνισμός, ειδικά στα στρώματα εκείνων που από κοντά έχουν εμπειρίες βίου στην Ελλάδα.


http://www.deropoli.com/?p=8804

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου