Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδουν τα αλβανικά ηλεκτρονικά μέσα, στους δικαστές που καταδίκασαν τον βορειοηπειρώτη ακτιβιστή Ναούμ Ντίσιο, σε ένα χρόνο φυλάκισης απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελληνική επικράτεια. Οι δικαστές αλλά και οι εισαγγελείς που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, κρίθηκαν ως ανεπιθύμητα και επικίνδυνα πρόσωπα για την δημόσια ασφάλεια της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, την 4 Απριλίου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Πρόεδρο του Εφετείου Κορυτσάς Entela Priftiστον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, ενώ σύμφωνα με το ίδια δημοσιεύματα, την ίδια τύχη είχε και η δικαστής Brunilda Mano η οποία χαρακτηρίστε ως επικίνδυνο πρόσωπο.
Η τελευταία περίπτωση συνέβη την Δευτέρα οπότε και απαγορεύτηκε η είσοδος στην Δικαστή του Πρωτοδικείου, Afërdita Maho. Η τελευταία επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της και εκτός από την ίδια απαγορεύτηκε η είσοδος και στις δύο κόρες της οι οποίες κατείχαν Αμερικανικό διαβατήριο και χαρακτηρίστηκαν εξίσου ως άτομα υψηλής επικινδυνότητας.
Στον μόνο που επετράπη η είσοδος ήταν ο Εφετειακός δικαστής Stavri Kallco ο οποίος είχε ζητήσει την αθώωση του Ναούμ Ντίσιου.
Οι πληροφορίες αυτές μας έρχονται από τα αλβανικά μέσα (τα οποία δεν είναι και τα πλέον αξιόπιστα) και δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμη από Ελληνικές πηγές. Ωστόσο διαφαίνεται μια πιο επιθετική μεταβολή της Ελληνικής πλευράς στα ζητήματα των ελληνοαλβανικών θεμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι το στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Ναούμ Ντίσιος είχε καταδικαστεί για δήθεν καταστροφή τάφων κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες πεσόντες του '40 στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας. Η δίκη του (πρωτόδικη και εφετειακή) είχε πάρει μορφή σιρίαλ με τους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας να ζητάνε επιτακτικά την καταδίκη του, όπως και έπραξαν οι εν λόγω δικαστές. Η καταδίκη του χαρακτηρίστηκε (όπως και είναι) ως μια πολιτική πράξη κατά της μειονότητας και όχι μια συνηθισμένη ποινική απόφαση.
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/04/blog-post_288.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου