Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οδηγείται προς τον τουρκισμό η Αλβανία

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, σχετικά με τις ισλαμοποίησή τους, εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, χωρίς αυτό να προβληματίζει την Ελλάδα, η οποία αριθμεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στο έδαφός της.

Ο δε κίνδυνος, δεν προέρχεται απλώς ότι στις βαλκανικές χώρες μεταξύ των μουσουλμάνων κυρίαρχο ρόλο έχουν οι φονταμενταλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από εξτρεμιστές Σαουδάραβες, αλλά και διότι μεγάλη καθίσταται η τουρκική επιρροή στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Μπερίσα αρέσκεται να δηλώνει σε συζητήσεις με διανοούμενους της χώρας του, ότι ευτυχώς για τους Αλβανούς που εξισλαμίσθηκαν και το Ισλάμ τους έσωσε από απειλές αφομοίωσης απ’ τους χριστιανούς Σέρβους και Έλληνες.

Λησμονεί βέβαια να προσθέσει, ότι με αυτόν τον εξισλαμισμό απέκτησαν άπειρα προνόμια από τους Σουλτάνους και στην ουσία ήταν η κυρίαρχη δύναμη της Βαλκανικής. Σ’ αυτούς ανέθεταν οι Οθωμανοί τις αιματηρές καταστολές των εξεγέρσεων στην περιοχή.

Λησμόνησε επίσης το εξίσου σημαντικό. Ότι μετά την επιτυχή έκβαση της ελληνικής εθνεγερσίας, οι πολεμιστές της Πελοποννήσου ήσαν έτοιμοι να εξολοθρεύσουν τα υπολείμματα των Τουρκαλβανών δυναστών τους, και επενέβη ο Κολοκοτρώνης ο οποίος τους έσωσε, εγκαθιστώντας τους στο χωριό Λάλα (εξ ού και Λαλιώτες ή Λαλαίοι).

Η Τουρκία, προσφέρει πλην της στρατιωτικής βοήθειας -με αντάλλαγμα την παραχώρηση τουρκικής βάσης σε αλβανικό ναύσταθμο- και της οικονομικής με επενδύσεις τουρκικών επιχειρήσεων, και πολιτική στήριξη σε διεθνή φόρα. Η δε Αλβανία, συμμετέχει σε ισλαμικές διασκέψεις (με ψηφίσματα κατά της Κύπρου) αλλά αφήνει και ελεύθερο το δρόμο στην τουρκική πολιτιστική διείσδυση, που αποτελεί τον δούρειο ίππο του δόγματος Νταβούτογλου.

Οι μουσουλμάνοι της Αλβανίας καθοδηγούμενοι και υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, ζητούν συνεχώς και περισσότερα. Η «deropoli» γράφει ότι επιδιώκουν να προσδώσουν στοιχεία του Ισλάμ στη δημόσια διοίκηση, τη νομοθεσία και να επιβάλουν συμβολισμούς στην κοινωνική οργάνωση και τον εν γένει δημόσιο βίο. Φαίνεται ότι έτσι είναι, όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Αυτές τις ημέρες ο Δήμος Τιράνων έχει προχωρήσει στη δημόσια διαβούλευση που αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην πρωτεύουσα για τις ανάγκες χώρων για μουσουλμανικά νεκροταφεία, όπου παρατηρείται συμφόρηση. Η πρόταση του Δήμου να γίνονται εκταφές και να δημιουργηθούν οστεοφυλάκια, προσέκρουσε στο ισλαμικό τυπικό που δεν επιτρέπει εκταφές.

Ο Δήμος δεν ξεκαθάρισε ότι τα δημόσια νεκροταφεία έχουν τους δικούς τους κανόνες και ότι όποιος θέλει διαφορετική μεταχείριση μπορεί να ιδρύσει ιδιωτικά. Η μη ρητή απάντηση επιτρέπει στη μουσουλμανική Κοινότητα να επιμένει στη δημιουργία τετελεσμένων στην Αλβανία και να προχωρά βήμα-βήμα στην ισλαμοποίηση της δημόσιας ζωής στη χώρα.

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση. Κορυφαίο γεγονός είναι επίσης, ό,τι συμβαίνει με την κατασκευή τεμένους στα Τίρανα. Η πρώην δημοτική αρχή είχε προσδιορίσει χώρο κατασκευής επίσης και τις απαραίτητες προδιαγραφές και παραμέτρους που θα έπρεπε η μελέτη να συμπεριλάβει για το τζαμί.

Στις περυσινές τοπικές εκλογές είχαν διαπιστωθεί κάποιες διασυνδέσεις με επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα μεταξύ της Μουσουλμανικής Κοινότητας και νυν Δημάρχου Τιράνων.

Τα αποτελέσματα της συναλλαγής δεν άργησαν να έρθουν. Η νέα Δημοτική αρχή Τιράνων έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την κατασκευή του νέου τζαμιού, προσδίδοντας έτσι στη μέριμνα για το έργο αυτό κρατική διάσταση σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι το κράτος κρατάει ίσες αποστάσεις απ’ τις θρησκευτικές κοινότητες.

Επιπλέον προχώρησε σε χωροταξικές ρυθμίσεις και άλλαξε οικόπεδο διαθέτοντάς τους το μεγάλο πάρκο μπροστά στη Βουλή της Αλβανίας, και διενήργησε και τον διαγωνισμό για την επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου. Όμως, η μουσουλμανική Κοινότητα με τρόπο τελεσίγραφου ανακοίνωσε ότι προτιμά ένα αρχιτεκτονικό γραφείο απ’ την Κωνσταντινούπολη, αποκαλύπτοντας έτσι και ποιος θα είναι ο χρηματοδότης και ο κατασκευαστής του τεμένους.

Προ καιρού άλλωστε είχε δημοσιοποιηθεί η πρωτοβουλία του τουρκικού ΥΠΕΞ να χρηματοδοτήσει τεράστια ποσά για την ανοικοδόμηση πέντε τζαμιών. Το ποσό που ανακοινώθηκε προφανώς δεν είναι μόνο για την αναστύλωση. Είναι πολύ μεγαλύτερο και θα συρρεύσει στα ταμεία της εξαρτημένης πλέον μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας και για άλλες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου