Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο Αλβανός σεφ από τη Δανία που κατέκτησε τον κόσμο




Ο μόλις 35χρονος Ρενέ Ρετζέπι είναι ο σεφ που έστρεψε την
διεθνή προσοχή στη σκανδιναβική κουζίνα

Το Noma στην Κοπεγχάγη ψηφίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο για τρίτη συνεχή χρονιά


Για τρίτη χρονιά στη σειρά, το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη αναδείχθηκε το κορυφαίο διεθνώς, στον κατάλογο με τα 50 καλύτερα ρεστοράν στον κόσμο του έγκυρου βρετανικού περιοδικού «Restaurant Μagazine».


Ο σεφ του Noma, ο αλβανικής καταγωγής ΔανόςΡενέ Ρετζέπι, είναι ο άνθρωπος που έστρεψε την διεθνή προσοχή στη σκανδιναβική κουζίνα. Το όνομα του εστιατορίου του προέρχεται από τις λέξεις «Nordisk» και «mad» που θα πει «σκανδιναβικό φαγητό». Η τιμή του μενού, ανά άτομο κυμαίνεται μεταξύ 50-125 ευρώ.


Ο Ρετζέπι εκθρόνισε το 2010 το «Ελ Μπούλι» του διάσημου Ισπανού Φεράν Αντριά από την πρώτη θέση του καταλόγου. Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1977 από πατέρα Αλβανό μετανάστη από την πΓΔΜ και μητέρα Δανή. Στη δεκαετία του '90 εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια στα Σκόπια αλλά επέστρεψε στη Δανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή. Το 1999 μαθήτευσε κοντά στον Αντριά και το 2004 ίδρυσε το Noma.


Για τις γαστρονομικές καινοτομίες του, ο μόλις 35χρονος σεφ χρησιμοποιεί κυρίως προϊόντα της γης, όπως βότανα, ρίζες, φρούτα και λουλούδια, προσφέροντας νέες συνταγές με έμφαση στο μοσχαρίσιο κρέας, στον καπνιστό σολομό και στην πέρκα.


Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται εφέτος τρία ισπανικά εστιατόρια, τρία αμερικανικά, ένα ιταλικό, ένα λονδρέζικο και ένα βραζιλιάνικο - αλλά κανένα γαλλικό, προς μεγάλη έκπληξη των επαϊόντων.


Η κριτική επιτροπή του περιοδικού Restaurant αποτελείται από 806 σεφ, εστιάτορες, δημοσιογράφους και κριτικούς γεύσης, που ψηφίζουν κάθε χρόνο για να αναδειχθούν τα καλύτερα ρεστοράν, τα οποία βραβεύονται.


Η λίστα που ανακοινώνεται αποτυπώνει τις γαστρονομικές τάσεις και λειτουργεί σαν αξιόπιστη ένδειξη για τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Για άλλη μια χρονιά, είναι εμφανής η επικράτηση ευρωπαϊκών και αμερικανικών ρεστοράν.


Ιδού ο κατάλογος με το τοπ 10 των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο για το 2012:
1. Noma, Κοπεγχάγη, Δανία
2. El Celler de Can Roca, Χιρόνα, Ισπανία
3. Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
4. D.O.M., Σαν Πάολο, Βραζιλία
5. Osteria Francescana, Μόντενα, Ιταλία
6. Per Se, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
7. Alinea, Σικάγο, ΗΠΑ
8. Arzak, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
9. Dinner by Heston Blumenthal, Λονδίνο, Βρετανία
10. Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/05/blog-post_02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου