Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΠΓΔΜ και Αλβανία προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα σε διαφωνία για εγκυκλοπαίδεια



Η Εγκυκλοπαίδεια της πΓΔΜ παραμένει στο επίκεντρο αντιπαράθεσης. [MIA]


Μέχρι τον Ιούνιο, οι ακαδημίες τεχνών και επιστημών πΓΔΜ και Αλβανίας θα ιδρύσουν κοινό συμβούλιο συνεργασίας το οποίο θα προσφέρει διαφορετική ερμηνεία της ιστορίας αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των λαών πΓΔΜ και Αλβανίας.
"Βάσει του συντάγματος, ένας τέτοιος οργανισμός... θα επιλύσει προβλήματα και ανοικτά ερωτήματα", δήλωσε ο Γκουντάρ Μπετσιράι, πρόεδρος της Αλβανικής Ακαδημίας (ACS).

Η επιστήμη πρέπει να οδηγήσει προς το διάλογο, όχι τις συγκρούσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας πΓΔΜ (MANU) Βλάντο Καμπόβσκι. "Απαιτείται Βαλκανική ακαδημία για να λύσει όλα τα ανοικτά ερωτήματα σχετικά με την ιστορία και την επιστήμη".

Τα μέλη των δυο ακαδημιών θα συνεδριάσουν τον Ιούνιο στην Οχρίδα για να καταπιαστούν με ανοικτά ζητήματα μεταξύ πολιτών της πΓΔΜ και της Αλβανίας.

"Οι λαοί της πΓΔΜ και της Αλβανίας έχουν κοινή ιστορία. Οι ίδιοι 'άρχοντες' κυβερνούσαν και χρησιμοποιούσαν τα ίδια μέτρα προς αυτούς. Όποια και αν είναι η αλήθεια για τις σχέσεις πΓΔΜ-Αλβανίας, θα πρέπει να την εξετάσουμε από περισσότερες πλευρές", δήλωσε στους SETimes ο Ριζβάν Σουλεϊμάνι, καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τέτοβο.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι η Εγκυκλοπαίδεια της πΓΔΜ. Οι Αλβανοί αμφισβητούν το βιβλίο καθώς αναφέρει πως είναι νέοι στα Βαλκάνια και όχι γηγενείς της πΓΔΜ.

Κύμα επικρίσεων το 2009 ανέστειλε τη δημοσίευση του βιβλίου.

Η εγκυκλοπαίδεια αποτελεί έργο του Κέντρου Λεξικογραφίας του MANU. Πάνω από 250 ακαδημαϊκά μέλη, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές δημιούργησαν εγκυκλοπαίδεια δυο τόμων σε περίοδο επτά ετών. Καλύπτει 9.000 άτομα, ιδέες και γεγονότα από όλες τις χρονικές περιόδους εντός των γεωγραφικών ορίων της πΓΔΜ, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Η εγκυκλοπαίδεια χαρακτηρίζει τους Αλβανούς "ορεσίβιο λαό" και αναφέρει πως το έθνος κατέβηκε στην πΓΔΜ μαζί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 16ο αιώνα.

Η ASC αναφέρει πως οι απόψεις αυτές είναι εθνικιστικές, και κάλεσε τους συναδέλφους τους από την πΓΔΜ να επανεξετάσουν τη δημοσίευση για το καλό "της αλήθειας στην ιστορία και των καλών γειτονικών σχέσεων".

"Όλες οι αναφορές στην εγκυκλοπαίδεια βασίζονται σε αποδείξεις και έγγραφα τα οποία έχουν επαληθευτεί. Εάν δεν αρέσουν σε κάποιους τα γεγονότα, δεν σημαίνει πως πρέπει να τα αλλάξουμε. Ας αποδείξουν πως είναι γηγενείς των εδαφών αυτών", δήλωσε στους SETimes ο Γκιόργκι Μάλκοβσκι, ιστορικός και ένας από τους συγγραφείς της εγκυκλοπαίδειας.



"Η απόπειρα αλλαγής της εγκυκλοπαίδειας της πΓΔΜ προς το συμφέρον των Αλβανών θα υποβαθμίσει την ιστορική επιστήμη της πΓΔΜ, η οποία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο", πρόσθεσε.

"Η Ακαδημία της πΓΔΜ [MANU] σχηματίζει νέα ομάδα η οποία θα συντάξει νέα εγκυκλοπαίδεια που θα περιλαμβάνει αναφορές αποδεκτές από τους Αλβανούς. Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από αυτή την προσπάθεια. Στο κάτω-κάτω της γραφής, παρεμβαίνει η MANU στην έκδοση και στο περιεχόμενο της Αλβανικής Εγκυκλοπαίδειας; Σε αυτή, ο λαός της πΓΔΜ δεν αναγνωρίζεται καν ως λαός, αλλά ως αφομοίωση του φαντάσματος των 'Σλαβομακεδόνων', ανέφερε ο συντάκτης του βιβλίου και βετεράνος ακαδημαϊκός ιστορικός, Μπλάζε Ριστόβσκι, στουςSETimes.

Παρά τις προσπάθειες για ομαλές σχέσεις, οι ιστορικοί υποστηρίζουν ομόφωνα πως η ιστορία δεν υπόκειται σε συμφωνίες καλής θέλησης.

"Έχουμε δει παρόμοιες προσπάθειες σε ολόκληρη την περιοχή -- κυρίως από Ελλάδα και Βουλγαρία -- για νομική 'επίλυση' των κενών στις εθνικές ιστορικές εξιστορήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης προσπάθειας πολιτικής επιβολής ή πολιτικών συμφωνιών, ειδικά προς την πΓΔΜ", ανέφερε στους SETimes η ιστορικός Βιολέτα Ατσκόβσκα.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου