Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν βοήθεια για την ανεύρεση αγνοουμένων στρατιωτών από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο






Περισσότεροι από 73.000 αμερικανοί στρατιώτες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθούν να αγνοούνται. [Reuters]




Η αμερικανική "Κοινότητα Αγνοούμενου Προσωπικού" ζητά από πολίτες να συνδράμουν παρέχοντας πληροφορίες για το τί έγιναν δεκάδες αγνοούμενοι στρατιώτες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δύο από τις σημαντικότερες υπηρεσίες στις οποίες το αμερικανικό υπουργείο άμυνας έχει αναθέσει το έργο ανεύρεσης και καταμέτρησης προσωπικού είναι το Γραφείο Αιχμαλώτων Πολέμου/Αγνοούμενου Προσωπικού και η Διακλαδική Διοίκηση Αιχμαλώτων Πολέμου - Αγνοουμένων Πολέμου. Οι δύο αυτές υπηρεσίες, συνεπικουρούμενες από άλλες υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, αποτελούν την "κοινότητα αγνοούμενου προσωπικού".

Ο αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Ε. ΜακΝτόνα, ο οποίος εργάζεται στο Γραφείο Αιχμαλώτων Πολέμου/Αγνοούμενου Προσωπικού, είπε στους SETimes ότι το έργο της ανεύρεσης αγνοούμενων στρατιωτών από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνει χώρα σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στην Αλβανία.

"Σε αποστολές στην περιοχή αυτή, χάθηκαν περί τους 198 στρατιώτες μας και αγνοείται η τύχη τους, αν και πιστεύεται ότι οι μισοί από αυτούς χάθηκαν στην Αδριατική", είπε ο ΜακΝτόνα στουςSETimes, προσθέτοντας ότι το γραφείο του διενεργεί κι άλλες τέτοιες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Ο ΜακΝτόνα ανάφερε ότι ο καλύτερος τρόπος εκμαίευσης πληροφοριών, για μια υπόθεση που ανάγεται 70 χρόνια πίσω, είναι από ντόπιους πολίτες.

"Ίσως κάποιος γεωργός να γνωρίζει κάποιο σημείο πτώσης στη γη του ή κάποια τοπική εκκλησία ή ακόμα και τζαμί, να γνωρίζουν για την ύπαρξη κάποιου τάφου όπου θάφτηκε ένας άγνωστος αεροπόρος. Μερικές φορές, μέχρι να το ζητήσουμε, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν πληροφορίες που είναι χρήσιμες για εμάς", είπε.

Η αμερικανική κυβέρνηση ερευνά "απώλειες επί εδάφους". "Για την αποστολή αυτή, εστιάζουμε την προσοχή σε 12 περιπτώσεις, που αφορούν δεκάδες στρατιώτες, που μπορεί να μας οδηγήσουν στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την Αλβανία", σύμφωνα με τον ΜακΝτόνα.

"Θέλουμε να φέρουμε με τιμές στην πατρίδα όλο το στρατιωτικό μας προσωπικό, είτε είναι ακόμα εν ζωή είτε όχι. Θέλουμε να γνωρίζουμε για την τύχη τους, πού βρίσκονται και πώς μπορούμε να τους φέρουμε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρει η κοινότητα αγνοούμενου προσωπικού, προσθέτοντας ότι η οποιαδήποτε πληροφορία για αγνοούμενους στρατιώτες είναι πολύτιμη.

"Στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, η τύχη τουλάχιστον 16 αμερικανών στρατιωτών εξακολουθεί να αγνοείται", αναφέρει η κοινότητα. Οι αμερικανοί αυτοί υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και ήταν μέλη του πληρώματος αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών που συνετρίβησαν ή αιχμάλωτοι πολέμου στα χέρια των γερμανικών δυνάμεων.

Ο ΜακΝτόνα είπε στους SETimes ότι μέχρι τώρα η συνεργασία όλων των υπηρεσιών με το Κοσσυφοπέδιο γινόταν μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Πρίστινα.

Στις 30 Απριλίου, ωστόσο, αρχίσαμε να λαβαίνουμε πληροφορίες από ντόπιους πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι ίσως να έχουν πληροφορίες για ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις", είπε. "Θα απαντήσουμε σε όλους, είτε για να ρωτήσουμε περισσότερα είτε απλώς σε αναγνώριση των πληροφοριών που παρασχέθηκαν".

Μια από τις αναφορές -- υπό τον κωδικό 11286 -- αφορά το αγνοούμενο πλήρωμα αεροσκάφους Β-24Η, το οποίο εθεάθη τελευταία φορά πάνω από τη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου και είχε ως προορισμό τη Φότζια της Ιταλίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αεροσκάφος θα μπορούσε να είχε πέσει κάπου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και των ιταλικών ακτών.

Μια άλλα περίπτωση -- υπό τον κωδικό 9599 -- αφορά το οκταμελές πλήρωμα αεροσκάφους, η τύχη των οποίων αγνοείται. Επτά από τα μέλη του πληρώματος ήταν γνωστό ή πιστευόταν ότι βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος Β-24Η καθώς αυτό μπήκε σε περιδίνιση και συνετρίβει πλησίον της Μιτρόβιτσα. "Ένα από τα μέλη του πληρώματος κατάφερε να γλυτώσει αν και τραυματισμένο και οι αντάρτες ανάφεραν ότι τον είχαν συλλάβει οι Γερμανοί και τον μετέφεραν σε κάποιο νοσοκομείο κοντά στη Μιτρόβιτσα", είπε ο ΜακΝτόνα.



Η υπ' αρ. 10720 περίπτωση αφορά ένα αγνοούμενο μέλος του πληρώματος αεροσκάφους. "Στους συναδέλφους του, που επέζησαν, οι Γερμανοί τους είπαν ότι είχε σκοτωθεί ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει, αν και κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τους πίστεψε. Σύμφωνα με τα γερμανικά στοιχεία, το μέλος αυτό είχε ταφεί πλησίον της Μπρίνιτσα, κοντά στα αλβανικά σύνορα", είπε ο ΜακΝτόνα.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν εμπλέκονται στις περιπτώσεις αγνοούμενων αμερικανών στρατιωτών.

Ο Πρενκ Γκετάι, πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου για τους αγνοουμένους, είπε στουςSETimes ότι μολονότι η εντολή, όσον αφορά την αποστολή του, είναι να παράσχει πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων από τον τελευταίο πόλεμο, "είναι έτοιμος να βοηθήσει με την εξυχνίαση της τύχης των ατόμων που αγνοούνται από προηγούμενες ιστορικές περιόδους όπως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου".

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επιτροπή δεν έχει λάβει επισήμως αίτημα να βοηθήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία αναγνώρισης των αγνοούμενων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας εάν μας υποβληθεί τέτοιο αίτημα", είπε ο Γκετάι στους SETimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου